ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Μάη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Χιονοστιβάδα αποκαλύψεων για τα βασανιστήρια

Σειρά συντονισμένων αντεπιθέσεων σε θέσεις των μαχητών του σιίτη ηγέτη Σαντρ εξαπέλυσαν, χτες, οι αμερικανικές δυνάμεις

Δεν έχουν τελειωμό οι αποκαλύψεις φρίκης

Associated Press

Δεν έχουν τελειωμό οι αποκαλύψεις φρίκης
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Ηταν, όπως φαίνεται, να μην αρχίσουν οι αποκαλύψεις για τα βασανιστήρια Ιρακινών κρατουμένων στο Ιράκ. Χτες, ενώ ο σάλος από τις φωτογραφίες που δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα το περιοδικό «Νιου Γιόρκερ» και το δίκτυο CBS συνεχιζόταν, η εφημερίδα «Ουάσινγκτον Ποστ» παρουσίασε νέα φωτογραφικά ντοκουμέντα βασανιστηρίων, εξίσου φρικιαστικά, ενώ διατείνεται ότι έχει περισσότερες από 1.000 ανάλογες ψηφιακές φωτογραφίες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και «ιδιαίτερες στιγμές» μεταξύ στρατιωτών. Η εφημερίδα, πάντως, παραδέχεται ότι ορισμένες από τις φωτογραφίες που έχει στα χέρια της μπορεί να είναι προϊόν μοντάζ, αλλά μάλλον αυτό δε συμβαίνει με όσες απεικονίζουν βασανιστήρια.

Χτες, ο υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, επρόκειτο να καταθέσει, μετά από σχετικό αίτημα, στη Γερουσία, καθώς επικρατεί η αντίληψη ότι γνώριζε εδώ και καιρό για τα βασανιστήρια, αλλά δεν ενημέρωσε κανέναν. Στη Γερουσία για κατάθεση κλήθηκε και ο αρχηγός ΓΕΣ, Ρίτσαρντ Μάγιερς. Την ίδια στιγμή, οι εφημερίδες «Ουάσινγκτον Ποστ» και «Νιου Γιορκ Τάιμς», χτες, υποστήριζαν ότι ο Πρόεδρος Μπους είναι εξαιρετικά δυσαρεστημένος με τον Ράμσφελντ, στον οποίο επιτέθηκε προσωπικά σε μια ιδιαίτερη συνάντησή τους, για τον ίδιο ακριβώς λόγο.

Εντούτοις, ο Λευκός Οίκος έσπευσε να επαναλάβει την υποστήριξή του στον υπουργό Αμυνας και ο Πρόεδρος Μπους αρκέστηκε να επαναλάβει ότι «λυπάται βαθύτατα για τα βασανιστήρια σε Ιρακινούς κρατουμένους». Οι δηλώσεις αυτές έγιναν λίγες ώρες μετά τις αποκαλύψεις της απεσταλμένης του Βρετανού πρωθυπουργού, στο Ιράκ, Αννα Κλούιντ, η οποία αποκάλυψε ότι μπροστά στα μάτια της είδε Αμερικανούς στρατιώτες να εξευτελίζουν μια Ιρακινή ηλικιωμένη, στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

Associated Press

Μέσα στον ορυμαγδό αυτών των αποκαλύψεων, πέρασε σε δεύτερη μοίρα η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, σύμφωνα με την οποία ο Πρόεδρος Μπους αναμένεται να ζητήσει επιπλέον χρηματοδότηση, ύψους 25 δισ. δολαρίων, για τη συνέχιση της κατοχής στο Ιράκ.

Σκληρές μάχες

Σφοδρές συγκρούσεις σημειώνονταν, μέχρι χτες βράδυ, στα ανατολικά περίχωρα της Νατζάφ, όπου εισέβαλαν αμερικανικές δυνάμεις και μετά από πολύωρες μάχες κατάφεραν να ανακαταλάβουν το κτίριο του κυβερνείου της πόλης από τους μαχητές της πολιτοφυλακής Μεχντί, του σιίτη ηγέτη Μουκτάντα Σαντρ. Οι κατοχικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι στις μάχες σκοτώθηκαν 41 Ιρακινοί αντάρτες, ενώ ο Πολ Μπρέμερ έσπευσε να ανακοινώσει τον νέο κυβερνήτη της πόλης, τονίζοντας ότι σύντομα θα εγκατασταθεί στην έδρα του και θα αναλάβει τα ηνία.

Ο αχός σκληρών μαχών αντηχούσε, χτες, και στην Καρμπάλα, όπου αμερικανικά τανκς εισέβαλαν και πήραν θέσεις πολύ κοντά στα δύο ιερά τεμένη των σιιτών, του Ιμάμη Χουσεΐν και του Ιμάμη Αμπάς. Κατέστρεψαν, επίσης, τα τοπικά γραφεία του Σαντρ. Αρχικά δεν αναφέρθηκε ισχυρή αντίσταση, στη συνέχεια, όμως, ξέσπασαν σκληρές συγκρούσεις.

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν, χτες, και στη Νασιρίγια, όπου σιίτες πολίτες συγκρούονταν επί ώρα με Ιταλούς καραμπινιέρους, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 3 Ιρακινοί και πιθανότατα 1 Ιταλός.

Associated Press

Τεταμένη ήταν η ατμόσφαιρα, χτες, και στη Βαγδάτη, όπου τα ξημερώματα, επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο σημειώθηκε στα όρια της πράσινης ζώνης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 5 Ιρακινοί, εκτός του καμικάζι, και 1 Αμερικανός στρατιώτης, ενώ τραυματίστηκαν 23 άνθρωποι (ανάμεσα στους οποίους 3 Ιρακινοί αστυνομικοί και 2 Αμερικανοί στρατιώτες). Λίγο αργότερα, άλλη μια έκρηξη σημειώθηκε στο κέντρο της Βαγδάτης, η οποία αποδόθηκε, από τις κατοχικές δυνάμεις, σε βόμβα που είχε τοποθετηθεί σε δρόμο, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί 1 Ιρακινός αυτοκινητιστής.

Στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας σκοτώθηκαν, πάλι από έκρηξη βόμβας χτες, 2 Αμερικανοί στρατιώτες και τραυματίστηκαν άλλοι 2, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας συγκρούσεις ξέσπασαν και στη σιιτική συνοικία Σαντρ Σίτι. Σύμφωνα με την ανακοίνωση των κατοχικών δυνάμεων, κατά τη διάρκεια 4 ταυτόχρονων επιχειρήσεων σκοτώθηκαν 10 μαχητές του Μουκτάντα Σαντρ, χωρίς να ανακοινωθούν αμερικανικές απώλειες.

Τέλος, χτες, η βρετανική εφημερίδα «Σαν» υποστήριζε ότι το Λονδίνο αποφάσισε να αποστείλει 800 επιπλέον στρατιώτες στο Ιράκ, προκειμένου να αντικαταστήσουν τους αναχωρήσαντες Ισπανούς. Το υπουργείο Αμυνας διέψευσε ότι έχει ληφθεί τέτοια απόφαση.

Associated Press

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επιμένει ο Σαρόν σε «απεγκλωβισμό» με τείχη

Ισραηλινή επιδρομή με στόχο τον εκτοπισμό του στη Γάζα, αναμένει ο Γιάσερ Αραφάτ

Απόπειρα δολοφονίας κατά του πολιτικού ηγέτη της «Χαμάς» στη Δαμασκό απέτρεψαν οι συριακές αρχές, υποστηρίζει αραβική εφημερίδα

ΡΑΜΑΛΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΔΟΥΒΛΙΝΟ.-

Το «σχέδιο απεγκλωβισμού» από τη Λωρίδα της Γάζας θα εφαρμοστεί οπωσδήποτε, υποστήριξε, χθες, για άλλη μια φορά, ο αντιπρόεδρος της ισραηλινής κυβέρνησης, Εχούντ Ολμέρτ, τονίζοντας, μάλιστα, ότι δεν πρόκειται να υποστεί καμία απολύτως τροποποίηση. Οι δηλώσεις Ολμέρτ, που δημοσιεύονται στην «Τζερούσαλεμ Ποστ», συνέπεσαν, πάντως, με την έναρξη της ανέγερσης ενός διαχωριστικού τείχους κατά μήκος της οδικής αρτηρίας που οδηγεί στον εποικισμό Γκους Κατίφ, στη Λωρίδα της Γάζας.

Ενα, μόλις, 24ωρο νωρίτερα, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Σαούλ Μουφάζ, είχε αφήσει να εννοηθεί ότι, σε περίπτωση που τροποποιηθεί το σχέδιο «απεγκλωβισμού» και τελικά παραμείνουν ορισμένοι εποικισμοί στη Λωρίδα της Γάζας, τότε τόσο αυτοί όσο και οι δρόμοι που τους συνδέουν θα ενταχθούν σε τείχη. Φαίνεται ότι ο Μουφάζ αναφερόταν σε μια ειλημμένη απόφαση, αν και ο Ολμέρτ, χθες, επέμενε ότι πρόκειται για «προσωρινό μέτρο ασφαλείας». Κάτι ανάλογο, βέβαια, λέγεται και για το διαχωριστικό τείχος της Δ. Οχθης.

Στο μεταξύ, στη Ραμάλα, γύρω από το αρχηγείο του Γιάσερ Αραφάτ, Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι και άνδρες των σωμάτων ασφαλείας, έστηναν, χθες, οδοφράγματα με βαρέλια από τσιμέντο και με κατεστραμμένα αυτοκίνητα. Οπως δήλωναν, στόχος τους είναι να καθυστερήσουν όσο γίνεται μια ενδεχόμενη ισραηλινή επιδρομή και να εμποδίσουν την προσγείωση ελικοπτέρων, αναγνωρίζοντας, βέβαια, ότι τίποτε δεν μπορεί να σταματήσει ουσιαστικά τον ισχυρότατο ισραηλινό στρατό.

Οι ίδιες πηγές υποστήριζαν ότι «ξένοι φίλοι» προειδοποίησαν τον Γιάσερ Αραφάτ περί προσπάθειας της ισραηλινής ηγεσίας να τον εκτοπίσει στη Γάζα, κάτι που ο ίδιος έχει αποκλείσει, τονίζοντας ότι «θα πολεμήσει μέχρι θανάτου». Ο Ραανάν Γκισίν, σύμβουλος του Σαρόν, σχολίασε ότι «στην παρούσα φάση δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για τον Αραφάτ» και χαρακτήρισε «υστερική» την αντίδραση των συνεργατών του.

Βορειότερα, στη Χεβρώνα, ένας Παλαιστίνιος έπεφτε νεκρός από ισραηλινά πυρά, επειδή, όντας άοπλος, «προσπάθησε να αποσπάσει το όπλο ενός στρατιώτη». Στην Τουλκαρέμ, χθες το πρωί, συνελήφθησαν ο τοπικός ηγέτης της «Χαμάς», Ραφάτ Νασίφ, και ο υπαρχηγός του, καθώς και άλλοι 5 Παλαιστίνιοι. Τέλος, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, κατά τη διάρκεια της νύχτας, αντάρτες της «Χεζμπολάχ» αποπειράθηκαν να επιτεθούν σε μεθοριακό φυλάκιο στα ισραηλινο-λιβανικά σύνορα, αλλά απωθήθηκαν.

Ανησυχητικό δημοσίευμα και κατηγορίες

Οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες προετοίμαζαν τη δολοφονία του Κχαλέντ Μασχάαλ, ηγέτη του Πολιτικού Γραφείου της «Χαμάς», που κατοικεί στη Δαμασκό, αλλά οι συριακές αρχές απέτρεψαν την εφαρμογή του σχεδίου. Αυτό υποστηρίζει, σε χθεσινό της δημοσίευμα, η εφημερίδα «Ασάρκ αλ Αουσάτ», τονίζοντας ότι πράκτορες της Μοσάντ, με πλαστά διαβατήρια, παρεισέφρησαν, τις τελευταίες βδομάδες, στη Συρία, αλλά ο πυρήνας εντοπίστηκε και συνελήφθη.

Σύμφωνα, πάντα, με τις πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, οι περισσότεροι συλληφθέντες είναι μουσουλμάνοι Υεμενίτες. Η συριακή ηγεσία έχει καταστήσει σαφές ότι η οποιαδήποτε ενέργεια κατά στελεχών παλαιστινιακών οργανώσεων σημειωθεί μέσα στο έδαφός της, θα θεωρηθεί επίθεση εναντίον της με όλες τις σχετικές συνέπειες.

Την ίδια στιγμή, στο Δουβλίνο, ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ, Σιλβάν Σαλόμ, εξαπέλυε νέα επίθεση κατά της ΕΕ, στο πλαίσιο της διήμερης ευρω-μεσογειακής διάσκεψης που πραγματοποιείται εκεί. Ο Σαλόμ επανέλαβε τους ισραηλινούς ισχυρισμούς περί «μεροληπτικής στάσης της Ευρώπης υπέρ των Αράβων και κυρίως των Παλαιστινίων», εκτιμώντας ότι αυτό, αμέσως, καθιστά προβληματική κάθε προσπάθεια διπλωματικής διαμεσολάβησής της.

ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Αναζητούν αποδιοπομπαίους τράγους;

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Σε στενό κλοιό» βρίσκεται ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, υποστηρίζουν πολιτικοί αναλυτές ερμηνεύοντας τις καθ' όλα υποκριτικές «κατ' ιδίαν επιπλήξεις» του Αμερικανού Προέδρου, Τζορτζ Μπους, ...επειδή δεν τον ενημέρωσε για την άσχημη συμπεριφορά ορισμένων Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ, οι οποίοι κακομεταχειρίστηκαν Ιρακινούς αιχμαλώτους!

Το πρωί της Τετάρτης, σε συνάντηση στο οβάλ γραφείο, ο Μπους εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του στον Ράμσφελντ, σύμφωνα με δημοσιεύματα των εφημερίδων «New York Times» και «Washington Post», που επικαλούνται επίσημες πηγές του Λευκού Οίκου, στις οποίες έδωσε την άδεια να αποκαλύψουν το γεγονός ο ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος φυσικά!

Την ίδια στιγμή ανακοινώθηκε ότι τόσο ο Ράμσφελντ, καθώς και πολλοί άλλοι ανώτατοι αξιωματούχοι του Πενταγώνου, μεταξύ των οποίων και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, στρατηγός Ρίτσαρντ Μάγερς, θα καταθέσουν σήμερα στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας, σχετικά με την υπόθεση των βασανιστηρίων σε βάρος Ιρακινών κρατουμένων. Στο μεταξύ, και ενόψει προεδρικών εκλογών ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Τζόζεφ Μπίντεν, ο δεύτερος στην ιεραρχία στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων, εκτίμησε ότι ο Ράμσφελντ θα πρέπει να παραιτηθεί από τη θέση του αν από την έρευνα αποδειχθεί ότι ευθυνόταν για την υπόθεση αυτή.

Κόλινγκέιτ;

Στο μεταξύ, το μέτωπο διευρύνθηκε με μία ακόμη κίνηση πρόκλησης τεχνητής έντασης... Ο επικεφαλής του επιτελείου του υπουργού Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, Λάρι Ουίλκερσον, σε συνέντευξή του σε περιοδικό, επέκρινε εκείνους που με υπεροπτικό τρόπο αποφασίζουν να στείλουν ανθρώπους να σκοτωθούν, χαρακτηρίζοντας τον Αμερικανό υφυπουργό Αμυνας, Πολ Γούλφοβιτς, ουτοπιστή, παρομοιάζοντάς τον ...με τον Λένιν!

Το «ασυνήθιστο ξέσπασμα οργής» του Ουίλκερσον - όπως χαρακτηρίστηκε - ανοίγει πολλά μέτωπα... αφού κατά τον ίδιο ο Πάουελ σπαταλά το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του για να περιορίζει τον αρνητικό αντίκτυπο από τα λάθη των συναδέλφων του και επέκρινε εκείνους που αποφασίζουν να στείλουν στο θάνατο άντρες και γυναίκες λέγοντας: «Οταν χρησιμοποιείς μόνο ράβδο, δεν πρόκειται να πετύχεις και πολλά».

Τέλος, αναφερόμενος στην πολιτική έναντι της Κούβας είπε ότι είναι «η βλακωδέστερη πολιτική επί της Γης... είναι τρελή». Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κόλιν Πάουελ είναι ο επικεφαλής της «Επιτροπής για την Απελευθέρωση της Κούβας», δηλαδή του «καθοδηγητικού οργάνου» επιβολής αυτής της «τρελής πολιτικής»... Τι συμβαίνει τελικά εντός των ΗΠΑ;

Τέλος, την έγκριση του αμερικανικού Κογκρέσου για τη χρηματοδότηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων σε Ιράκ και Αφγανιστάν με επιπλέον 25 δισεκατομμύρια δολάρια πρόκειται να ζητήσει ο Τζορτζ Μπους, καταστρατηγώντας δέσμευσή του να μην αξιώσει περαιτέρω κονδύλια προ των προεδρικών εκλογών του Νοέμβρη.

ΝΑΤΟ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Ενδοϊμπεριαλιστικές «γκρίνιες»

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΚΑΜΠΟΥΛ.-«Μικρή πρόοδο» στις συζητήσεις των αρχηγών επιτελείων των 26 χωρών - μελών του ΝΑΤΟ, όσον αφορά στην αποστολή νέων δυνάμεων στο Αφγανιστάν, διαπίστωναν χθες ανταποκριτές. Το θέμα, που συζητήθηκε για πολλοστή φορά, εξακολουθεί να αποτελεί «αγκάθι» για τις ΗΠΑ, καθώς οι σύμμαχές τους κυβερνήσεις εμφανίζονταν και πάλι διστακτικές να δεσμευτούν στην ενεργητική συμμετοχή τους όσον αφορά την επέκταση της κατοχής στη χώρα. «Χρειαζόμαστε περισσότερα... αυτό είναι ξεκάθαρο. [Οι απαιτούμενες δυνάμεις] θα συγκεντρωθούν προϊόντος του χρόνου», δήλωσε ο Γερμανός στρατηγός Χάραλντ Κούγιατ, πρόεδρος της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ. «Η διαδικασία συνεχίζεται». Σημειωτέον ότι ο επιχειρησιακός επικεφαλής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ Αμερικανός στρατηγός Τζέιμς Τζόουνς είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα ότι έχει συγκεντρωθεί «το 85% των απαιτούμενων δυνάμεων για την επέκταση της αποστολής» (της κατοχής), πράγμα που όμως μοιάζει να μην επιβεβαιώνεται από τα πράγματα - γεγονός που δικαιολογεί τη σχετική «γκρίνια»...

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Εκρήξεις σε αποθήκη πυρομαχικών

ΚΙΕΒΟ.--

Σύγχυση σχετικά με το αν προκάλεσαν απώλειες - και πόσες - οι συνεχείς εκρήξεις σε αποθήκη πυρομαχικών του πυροβολικού σε στρατόπεδο του στρατού της Ουκρανίας επικρατούσε έως χτες βράδυ. Οι πρώτες πληροφορίες που δημοσιοποιήθηκαν από το υπουργείο Αμυνας σχετικά με το ατύχημα έκαναν λόγο για ένα νεκρό στρατιωτικό - διαψεύστηκαν, στη συνέχεια, από το Κίεβο. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ιντερφάξ» έκανε λόγο για τρεις νεκρούς κατοίκους της περιοχής, πράγμα που οι αρχές δεν επιβεβαιώνουν ούτε διαψεύδουν. Οι συνεχείς εκρήξεις στην περιοχή της Μελίτοπολ, 600 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Κιέβου, ανάγκασαν τις αρχές να εκκενώσουν 15 χωριά από τους κατοίκους τους, περίπου 10.000 ανθρώπους, σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων. Κατά μαρτυρίες που επικαλείται το «Ασοσιέιτεντ Πρες», οι εκρήξεις συνεχίζονταν στην αποθήκη ανά 3-5 δευτερόλεπτα. Η αποθήκη περιείχε μεταξύ άλλων ρουκέτες για πολλαπλούς εκτοξευτές. 120 πυροσβέστες και 100 στρατιώτες επιχειρούσαν να κατασβέσουν την πυρκαγιά που μαινόταν στις αποθήκες πυρομαχικών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ