ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Μάη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
«Μέχρι την τελευταία ρανίδα του αίματός τους»

Αποφασιστική και περήφανη απάντηση της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος και της επαναστατικής κυβέρνησης της Κούβας στο σχέδιο ανατροπής των ΗΠΑ

Αντιιμπεριαλιστικό φοιτητικό συλλαλητήριο στην Αβάνα
Αντιιμπεριαλιστικό φοιτητικό συλλαλητήριο στην Αβάνα
ΑΒΑΝΑ.--

«Βάρβαρα πολιτικά και οικονομικά μέτρα ενάντια στην πατρίδα μας και ενάντια στους Κουβανούς που ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες» χαρακτήρισε η Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος και η επαναστατική κυβέρνηση της Κούβας τη σειρά μέτρων που ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζ. Μπους, με μοναδικό σκοπό την «επιτάχυνση της ημέρας απελευθέρωσης της Κούβας».

Το σχέδιο ανατροπής «συνιστά κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των 11 εκατομμυρίων Κουβανών, με στόχο την παράδοσή τους από την πείνα και τις ασθενείς», αλλά και συνιστούν «παραβίαση των δικαιωμάτων των Αμερικανών πολιτών κουβανικής καταγωγής», καθώς τους περιορίζει κατά πολύ τη δυνατότητα επίσκεψης αλλά και αρωγής στις οικογένειές τους.

Η πολυσέλιδη ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε εξ ολοκλήρου στην εφημερίδα «Granma» δίνει πλήρη απάντηση όχι μόνο στα μέτρα που διέρρευσαν στον Τύπο, αλλά και διαφωτίζει όλες τις πτυχές του σχεδίου ανατροπής που εμπεριέχεται στην περίπου 500 σελίδων έκθεση που παρέδωσε στον Αμερικανό πρόεδρο ο επικεφαλής της «Επιτροπής για την Ελευθερία στην Κούβα» και επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Κόλιν Πάουελ. Την έκθεση παρουσίασε -σύμφωνα με την ανακοίνωση- ο ίδιος ο Ρότζερ Νοριέγκα, υφυπουργός Εξωτερικών, ειδικός για θέματα Δυτικού Ημισφαιρίου, στην Ουάσιγκτον, λίγο μετά την επίσημη ανακοίνωση του Τζορτ Μπους και αποτελεί «εγχειρίδιο της στρατηγικής για την ανατροπή της επαναστατικής κυβέρνησης της Κούβας: Την αύξηση της υποστήριξης στις εσωτερικές αντεπαναστατικές δυνάμεις, την αύξηση της διεθνούς καμπάνιας πίεσης, απομόνωσης και παραπληροφόρησης και τέλος τη λήψη μέτρων οικονομικής φύσης, που στόχο έχουν τις σοβαρές συνέπειες στην κουβανική οικονομία».

Αυτό το «μανιακό και φρενήρες πρόγραμμα, το οποίο παρουσιάστηκε από ένα δόλιο πρόεδρο», όπως χαρακτηρίζεται στην ανακοίνωση ο Τζορτζ Ου. Μπους, δε θα ήταν δυνατόν να περιέχει «περισσότερα ψέματα, αγωνία και προσπάθεια επέμβασης στα εσωτερικά ενός άλλου κράτους», ενώ αναφέρονται όλες οι λεπτομέρειες, μία προς μία του σχεδίου ανατροπής. Οσον αφορά αυτά που περιέχει για την αύξηση της υποστήριξης των εσωτερικών αντεπαναστατικών δυνάμεων, αναφέρονται:

Η οικονομική αρωγή τους τα επόμενα δύο χρόνια με 59 εκατομμύρια δολάρια με κύριο στόχο τη «διοχέτευση των ενεργειών τους για την καταστροφή της επανάστασης», δηλαδή τη δημιουργία του διεθνούςς πλαισίου για την ανάπτυξη της «κοινωνίας των πολιτών» στην Κούβα, με την προσέλκυση εθελοντών, κυρίως από χώρες του αποκαλούμενου Τρίτου Κόσμου, οι οποίοι ταξιδεύουν στην Κούβα για να παρέχουν τη μέγιστη δυνατή βοήθεια στους μισθοφόρους που είναι εντός της Κούβας. «Επί του πρακτέου, πρόκειται για οργάνωση ενός σώματος μισθοφόρων, ώστε να παρέχουν στήριξη οικονομική και λογιστική στην αντεπανάσταση».

Επίσης, η εγκαθίδρυση, κατόπιν συμφωνίας του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, του «σχεδίου των υποτροφιών», ώστε κατόπιν επιλογής αντεπαναστατικών στοιχείων, να αποστέλλονται για σπουδές σε Πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και της υπόλοιπης Λατινικής Αμερικής. Επί της ουσίας, για τη δημιουργία του πλαισίου της αντεπανάστασης.

Η χρηματοδότηση προγραμμάτων που απευθύνονται αποκλειστικά σε «νέους, γυναίκες και τους Αφροκουβανούς». Η χρηματοδότηση με 18 εκατομμύρια δολάρια των ηλεκτρονικών μεταδόσεων του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης «Μαρτί» και μάλιστα με τη χρήση στρατιωτικών «C-130». Και φυσικά, τέλος, αναφέρονται όλες οι λεπτομέρειες του οικονομικού σχεδίου, ουσιαστικά, στραγγαλισμού των Κουβανών, η διεθνής καμπάνια ενάντια στην Κούβα, υπό το πρίσμα και πρόσχημα «των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κούβα», η «κατασκοπία σε βάρος άλλων χωρών», αλλά και η υπονόμευση και «άλλων δημοκρατικά εκλεγμένων κυβερνήσεων της Λατινικής Αμερικής», στο πλαίσιο της καμπάνιας απομόνωσης της Κούβας και σειρά άλλων ενεργειών που εντάσσονται στο σχέδιο ανατροπής προς την υπεράσπιση των συμφερόντων των ΗΠΑ.

Και η ανακοίνωση του ΚΚ Κούβας καταλήγει: «Οπως τόνισε και ο Φιντέλ την 1η Μάη ενώπιον περισσοτέρων του ενός εκατομμυρίου Κουβανών στην Αβάνα "αυτή η χώρα, χωρίς να βεβηλώσει τις αρχές που έχει εφαρμόσει πάντα στους αγώνες της, θα αμυνθεί με πίστη και θα αμυνθεί με τα όπλα εάν καταστεί αναγκαίο, μέχρι την τελευταία ρανίδα του αίματός της"».

ΕΕ - ΣΕΡΒΙΑ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Πιέσεις Πάτεν σε Βελιγράδι και Πρίστινα...

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Νέες «απειλές» περί «ευρωπαϊκής απομόνωσης» της Σερβίας - Μαυροβουνίου, εάν δεν προωθήσει «τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις», εκτόξευσε χτες ο Επίτροπος της ΕΕ για τις Εξωτερικές Σχέσεις, Κρις Πάτεν, ενόψει της διήμερης επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει την επόμενη βδομάδα σε Βελιγράδι και Πρίστινα.

Αφορμή για τις δηλώσεις Πάτεν αποτέλεσε η πρόσφατη επιστολή που απέστειλε ο προεδρεύων δικαστής του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία Θίοντορ Μίρον, με την οποία επέκρινε το Βελιγράδι για την απροθυμία του να συνεργαστεί με τις αρχές της Χάγης επειδή «δε δίνει κρατικά ντοκουμέντα και αρχεία» και επειδή δεν έχει βοηθήσει στις συλλήψεις των κατηγορουμένων πρώην ηγετών των Σερβοβόσνιων Ράντοβαν Κάρατζιτς και Ράτκο Μλάντιτς.

Ο Πάτεν δεν παρέλειψε να συμπεριλάβει στις δηλώσεις του και το Κοσσυφοπέδιο, για το οποίο είπε πως η περαιτέρω βοήθεια της ΕΕ «που είναι ο μεγαλύτερος δωρητής της περιοχής», θα εξαρτηθεί από την «τήρηση σκληρής γραμμής έναντι όσων τοπικών αρχών προωθούν τη βία». «Δεν πρέπει να επιτραπεί στους βίαιους ριζοσπάστες να γίνουν εκείνοι που θα τινάξουν στον αέρα το καλύτερο μέλλον που όλοι οι Κοσσοβάροι αξίζουν»...

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Συνεχίζονται οι εκρήξεις

ΚΙΕΒΟ.-- Για δεύτερη ημέρα συνεχίστηκαν χτες οι εκρήξεις στη στρατιωτική αποθήκη όπλων κοντά στην πόλη Μελιτοπόλ στη Νότια Ουκρανία, γεμίζοντας με βλήματα την περιοχή και εκτοξεύοντας συντρίμμια σε πολύ μεγάλη απόσταση. Πέντε άνθρωποι έχουν μέχρι στιγμής χάσει τη ζωή τους, οι τέσσερις στη διάρκεια επιχείρησης απομάκρυνσης των περίπου 7.000 κατοίκων των χωριών της περιοχής.

Οι εκρήξεις άρχισαν την Πέμπτη έπειτα από πυρκαγιά, τα αίτια της οποίας παραμένουν άγνωστα. Οι αποθήκες απέχουν 40 χιλιόμετρα από το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, το Ζαπορίζσκα. Συντρίμμια έχουν εκτοξευτεί σε απόσταση ακόμα και 10 χιλιομέτρων και οι αρχές του εργοστασίου βρίσκονται σε επιφυλακή.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας

ΚΑΡΑΤΣΙ.- Εντείνοντας για πολλοστή φορά το κλίμα πολιτικοθρησκευτικής έντασης στο νότιο και ανατολικό Πακιστάν, που έχει καταστεί μόνιμο τα τελευταία χρόνια, άγνωστος ή άγνωστοι -πιστεύεται ότι ανήκει ή ανήκουν σε φατρία - οργάνωση φανατικών σουνιτών - πυροδότησαν χθες Παρασκευή, ημέρα προσευχής, ισχυρό εκρηκτικό μηχανισμό σε σιιτικό μουσουλμανικό τέμενος στο Καράτσι γεμάτο κόσμο, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 15 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και άλλοι 100 να τραυματιστούν, εκ των οποίων οι 25 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Οπως έχει γίνει (τραγικά) συνηθισμένο, το μακελειό, που σύμφωνα με τις αρχές ήταν επίθεση αυτοκτονίας, ακολούθησε διαδήλωση των σιιτών που έκαψαν καταστήματα σε αντίποινα για την επίθεση. Ο στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ, επιλεγόμενος «πρόεδρος» του Πακιστάν, χαρακτήρισε την επίθεση «απεχθή πράξη τρομοκρατίας» και διέταξε άμεση έρευνα και «παραδειγματική τιμωρία» των υπευθύνων. Και ο ίδιος ο Μουσάραφ, βέβαια, έχει παίξει κομβικό ρόλο στην προϊούσα «ταλιμπανοποίηση» της χώρας...

Η επίθεση έγινε, μάλιστα, σε ένα από τα παλιότερα και πιο φημισμένα θρησκευτικά διδασκαλεία του Πακιστάν, Σιντχ Μαντράσα-τουλ-Ισλάμ, που φιλοξενεί χωριστά τεμένη για σιίτες, όσο και μουσουλμάνους...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ