ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Μάη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΡΑΣΙΤΣΑ
Μαχητικό «παρών» από τους φιλειρηνιστές της Πελοποννήσου

Πορεία προς την Τρίπολη...
Πορεία προς την Τρίπολη...
Μαζικό και μαχητικό «παρών» έδωσαν την Κυριακή το απόγευμα στη γενέτειρα του Γρηγόρη Λαμπράκη Κερασίτσα, στην 21η Παμπελοποννησιακή Πορεία Ειρήνης, φιλειρηνιστές από ολόκληρη την Πελοπόννησο, για να τιμήσουν τη μνήμη του μάρτυρα και ήρωα της ειρήνης και να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.

Από νωρίς το απόγευμα, πλήθος κόσμου όλων των ηλικιών και ιδιαίτερα νέοι άρχισαν να συγκεντρώνονται στο χώρο της συγκέντρωσης στην Κερασίτσα, ενώ από την Καλαμάτα ξεκίνησαν το Σάββατο με τα ποδήλατά τους, για να μεταφέρουν το μήνυμα της ειρήνης και της αλληλεγγύης των λαών, ο Γιώτης Νικολαΐδης και ο Φώτης Φωτόπουλος, για να φτάσουν το μεσημέρι της Κυριακής στην Κερασίτσα.

Τους φιλειρηνιστές, καλωσόρισε ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Κερασίτσας Χρήστος Μαλλίρης, ακολούθησε σύντομος χαιρετισμός εκ μέρους του δημάρχου Τεγέας, Δημήτρη Βόσνου και στη συνέχεια ο Δημήτρης Παρασκευόπουλος, μέλος της ΕΕΔΥΕ και της Εθνικής Εταιρείας Λογοτεχνών, απήγγειλε ποίημα αφιερωμένο στον Γρηγόρη Λαμπράκη και στο όραμά του για πανανθρώπινη ειρήνη. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν και κατέθεσαν στεφάνια: Εκ μέρους της ΕΕΔΥΕ, η Τούλα Διαμαντόπουλου, εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, το μέλος της Λουίζα Ράζου, εκ μέρους του Συμβουλίου Περιοχής της Οργάνωσης Πελοποννήσου της ΚΝΕ, η Χρύσα Σελέκου, εκ μέρους της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αρκαδίας, ο Νομάρχης Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, δήμαρχοι, εκπρόσωποι της ΕΕΔΥΕ, του ΠΑΜΕ, των Παραρτημάτων Πελοποννήσου της ΠΕΑΕΑ καθώς και άλλων μαζικών φορέων.

Η πορεία, αφού διήνυσε εννιά χιλιόμετρα, έφτασε στην Τρίπολη όπου τους υποδέχτηκαν οι κάτοικοι της πόλης από τα πεζοδρόμια και τα μπαλκόνια και τους καλωσόρισαν με παρατεταμένα χειροκροτήματα.

Στην πλατεία Αρεως της Τρίπολης πλήθος κόσμου υποδέχτηκε τους οδοιπόρους της ειρήνης, ενώ δέχτηκαν και το καλωσόρισμα από τον αντιδήμαρχο Τρίπολης Νίκο Κωνσταντόπουλο. Σύντομο χαιρετισμό, εκ μέρους της Επιτροπής Ειρήνης Αρκαδίας, απηύθυνε ο Βαγγέλης Γούργαρης, ενώ η κεντρική ομιλία έγινε από τον Δημήτρη Καλτσώνη, Δρ. Νομικής και μέλος της Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συναυλία από το Γιάννη Θωμόπουλο, ο οποίος ερμήνευσε αντιπολεμικά και αγωνιστικά τραγούδια.

ΑΚΤΙΟ
Βροντερό αντιιμπεριαλιστικό μήνυμα.

Στο δρόμο προς τη βάση του Ακτιου
Στο δρόμο προς τη βάση του Ακτιου
Πολλές εκατοντάδες διαδηλωτών διατράνωσαν την Κυριακή 9 Μάη έξω από τη ΝΑΤΟική βάση των ΑΒΑΚΣ την αντίθεσή τους στον ιμπεριαλισμό και τα πολεμοκάπηλα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Απαίτησαν το κλείσιμο της ΝΑΤΟικής βάσης του ΑΒΑΚΣ και διαδήλωσαν για την ειρήνη, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στους λαούς που βρίσκονται στο στόχαστρο του ιμπεριαλισμού. Αρχικά οι αντιιμπεριαλιστές από την Κέρκυρα, τη Θεσπρωτία, τα Γιάννενα, την Πρέβεζα, την Αρτα, το Αγρίνιο, τη Ναύπακτο, το Μεσολόγγι και τη Λευκάδα κατέφθασαν στο χώρο της προσυγκέντρωσης. Στη συνέχεια, περικύκλωσαν συμβολικά τη βάση του Ακτίου και κατέληξαν στην πύλη της βάσης όπου έμειναν για αρκετή ώρα. Σημειώνεται ότι συμμετείχαν δεκάδες μαζικοί φορείς του εργατικού, του αγροτικού κινήματος, του κινήματος των ΕΒΕ και του φιλειρηνικού κινήματος της περιοχής.

Οι μαχητές της ειρήνης, αφού συγκεντρώθηκαν έξω από το πολιτικό αεροδρόμιο, γύρω στις 10.30 π.μ., ξεκίνησαν τη συμβολική περικύκλωση της βάσης. Μπροστά το μπλοκ της Επιτροπής Ειρήνης και Αλληλεγγύης Λευκάδας με σύνθημα στο πανό «Οχι στην παγκοσμιοποίηση του θανάτου. ΗΠΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ δολοφονούν», λίγο πιο πίσω της Επιτροπής Ειρήνης Ιωαννίνων «Εμπρός με τους Λαούς στον Αγώνα κατά της τρομοκρατίας του Ιμπεριαλισμού», ακολουθούσαν τα μπλοκ των Επιτροπών Ειρήνης Αρτας, Πρέβεζας, Αγρινίου, Θεσπρωτίας. Τα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα «έπεφταν βροχή» από τη νεολαία, καθώς οι διαδηλωτές πλησίαζαν στην πύλη των ΑΒΑΚΣ με τα πανό, τις κόκκινες σημαίες, τις πικέτες και τα πλακάτ για την επέτειο της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών.

ΧΑΝΙΑ - ΣΟΥΔΑ
«Να ξεκουμπιστούν βάσεις και Αμερικανοί»

Οι ειρηνοδρόμοι φτάνουν έξω από τη βάση της Σούδας
Οι ειρηνοδρόμοι φτάνουν έξω από τη βάση της Σούδας
Το δικό τους ΟΧΙ στον ιμπεριαλισμό και την παρουσία των ΑμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων στην Κρήτη και ολόκληρη τη χώρα μας, βροντοφώναξαν φιλειρηνιστές από το νησί στην Παγκρήτια αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση και πορεία που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 9 Μάη, στα Χανιά.

Στο αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο που κάλεσαν οι Επιτροπές Ειρήνης των νομών του νησιού, συμμετείχαν άνθρωποι κάθε ηλικίας με ιδιαίτερα μαζική και δυναμική τη συμμετοχή της νεολαίας, που έδινε τον παλμό σε όλη τη διάρκεια της πορείας έξω από την αμερικανοΝΑΤΟική βάση της Σούδας.

Η συγκέντρωση των διαδηλωτών έγινε στις 5 το απόγευμα στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς στα Χανιά. Χαιρέτισαν οι Πρόεδροι των Επιτροπών Ειρήνης, τονίζοντας την ανάγκη να δυναμώσει ακόμα περισσότερο το φιλειρηνικό κίνημα, έτσι ώστε όχι μόνο να σταματήσει η χώρα μας να αποτελεί ορμητήριο των ιμπεριαλιστών ενάντια στους λαούς, αλλά και να φύγουν οι βάσεις του θανάτου από τον τόπο μας.

Οι διαδηλωτές με μηχανοκίνητη πορεία, λίγο αργότερα, έφτασαν έξω από την αμερικάνικη αεροπορική βάση της Σούδας στο χωριό Μουζουρά. Εδώ χαιρέτισαν εκπρόσωποι των Επιτροπών Ειρήνης των νομών και διαβάστηκε το ψήφισμα που εγκρίθηκε ομόφωνα από τους συγκεντρωμένους.

Λίγη ώρα αργότερα, οι διαδηλωτές αποχώρησαν και συντεταγμένα επέστρεψαν στην πόλη των Χανίων, όπου πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, καταλήγοντας στο Ενετικό λιμάνι όπου πραγματοποιήθηκε αντιπολεμική συναυλία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ