ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Μάη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
59 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη

Με επίσημες εκδηλώσεις που οργάνωσαν οι αρχές, αλλά και πολύμορφες μαζικές εκδηλώσεις που οργάνωσαν τα κομμουνιστικά κόμματα, τιμήθηκαν τα 59 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη, στις περισσότερες πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες.

Στη Μόσχα, στις επίσημες εκδηλώσεις, οι οποίες έγιναν στην Κόκκινη Πλατεία, τη στρατιωτική παρέλαση, που άνοιξε με την Κόκκινη Σημαία της Νίκης, παρακολούθησε ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλ. Πούτιν, ο οποίος στην ομιλία του σημείωσε ότι η 9η του Μάη είναι η «πιο λαϊκή γιορτή της χώρας», αφού σαν σήμερα «θυμούμαστε ότι η χώρα μας, ο στρατός μας, κατάφερε ένα αποφασιστικό συντριπτικό χτύπημα στο ναζισμό». Ο Ρώσος Πρόεδρος δεν παρέλειψε να αναφέρει πως σήμερα «δεν έχουμε δικαίωμα να κλείνουμε τα μάτια στο ότι στον κόσμο και πάλι "κυκλοφορεί" η ναζιστική σβάστικα και οι ιδέες του φασισμού». Ταυτόχρονα προσπάθησε να ταυτίσει αυτόν τον κίνδυνο του νεοναζισμού με την «τρομοκρατία», που είναι «όχι λιγότερο επικίνδυνη», όπως είπε.

Οι εκδηλώσεις της αντιπολίτευσης

Η κεντρική μαζική διαδήλωση των ΚΚ και των άλλων πατριωτικών δυνάμεων της Ρωσίας ξεκίνησε από την πλατεία του σιδηροδρομικού σταθμού «Μπελορούσκαγια» και περνώντας μέσα από τους κεντρικούς δρόμους της ρωσικής πρωτεύουσας κατέληξε στην πλατεία Λιουμπιάνσκαγια. Στη διαδήλωση, αμέσως μετά τους βετεράνους του πολέμου, με ξεχωριστά μπλοκ συμμετείχαν το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), που συγκέντρωνε και το μεγαλύτερο όγκο των διαδηλωτών, το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΚΚΡ), το Κίνημα υπεράσπισης του στρατού, η Ενωση Σοβιετικών αξιωματικών, κ.ά. Στη διαδήλωση κυριάρχησαν τα συνθήματα ενάντια στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, ενάντια στην κατάργηση των προνομίων που έχουν οι βετεράνοι του πολέμου, αλλά και ενάντια στην κοινωνικο-οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, με ιδιαίτερες αιχμές ενάντια στη «μεταρρύθμιση», η οποία προβλέπει την αύξηση των δημοτικών τελών.

Την ίδια μέρα διαδηλωτές της Επαναστατικής Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας (μπολσεβίκων), που πρόσκειται στο ΚΕΚΡ-ΚΚΡ, αλλά και μέλη του ΚΚΡΟ και του ΚΕΚΡ-ΚΚΡ πραγματοποίησαν πικετοφορία διαμαρτυρίας έξω από τη λετονική πρεσβεία στη Μόσχα, διαμαρτυρόμενοι για την πολιτική αποκατάστασης του φασισμού, που ακολουθεί η κυβέρνηση της Λετονίας. Η εκδήλωση διαλύθηκε από την αστυνομία της Μόσχας με το αιτιολογικό ότι δεν είχε ζητηθεί άδεια για την πραγματοποίησή της.

ΒΑΛΤΙΚΗ
Δεκάδες χιλιάδες απάντησαν στις φασιστικές προκλήσεις

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν οι φετινές εκδηλώσεις για την Αντιφασιστική Νίκη στις χώρες της Βαλτικής, και ιδιαίτερα στη Λετονία και στην Εσθονία, εξαιτίας της πολιτικής αποκατάστασης του φασισμού που ακολουθούν οι επίσημες αρχές των δύο αυτών χωρών, οι οποίες πρόσφατα εντάχθηκαν στην ΕΕ.

Στη Λετονία

Οπως μεταδίδει το πρακτορείο «REGNUM», πάνω από δέκα χιλιάδες λαού συγκεντρώθηκαν στην εκδήλωση για την Αντιφασιστική Νίκη στη Ρίγα, πρωτεύουσα της Λετονίας. Πίσω από το Μνημείο της Νίκης είχε στηθεί ένα πανό με το σύνθημα «Δόξα στους νικητές του φασισμού!». Την εκδήλωση άνοιξε ο Μαρτιάν Μπεκάσοφ, αντιπρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Λετονίας (ΣΚΛ) και υποψήφιος ευρωβουλευτής του κόμματος. Ο Μ. Μπεκάσοφ καταδίκασε την επίσημη θέση που έλαβε στις παραμονές της επετείου η Προεδρία της χώρας, σύμφωνα με την οποία «δεν υπάρχει λόγος να τιμάται η 9η Μάη στη Λετονία», και υπογράμμισε ότι αυτή η θέση συμβαδίζει με την πολιτική ανέγερσης μνημείων για τις λετονικές «λεγεώνες των Ες-Ες», που ακολουθούν οι επίσημες αρχές. Ο Μ. Μπεκάσοφ καταδίκασε την πολιτική κατοχής χωρών, στην οποία προχωρά ο ιμπεριαλισμός, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, όπως και την ένταξη της Λετονίας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, ενώ ιδιαίτερα σημείωσε την ανάγκη να εμποδιστεί η κατασκευή ΝΑΤΟικών βάσεων στη Λετονία. Υπερασπίστηκε την ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική που ακολουθεί ο Πρόεδρος της γειτονικής Λευκορωσίας, Α. Λουκασένκο, και κατήγγειλε ότι ετοιμάζεται ιμπεριαλιστική επέμβαση σε βάρος της Λευκορωσίας και ότι μάλιστα στη Λετονία έχει δοθεί εντολή να προετοιμαστεί για την υποδοχή 250.000 προσφύγων από τη Λευκορωσία.

Στη συνέχεια το λόγο πήραν βετεράνοι του αντιφασιστικού πολέμου, όπως ο Β. Ταρνόφσκι, πρόεδρος της Ενωσης των βετεράνων του αντιφασιστικού πολέμου, ο οποίος καταδίκασε μεταξύ των άλλων τη γελοία προσπάθεια των σημερινών αρχών να παρουσιάσουν τον Κόκκινο Στρατό ως «κατακτητικό» στρατό και την ΕΣΣΔ ως δύναμη «κατοχής».

Παίρνοντας το λόγο ο Αλφρεντ Ρούμπιξ, Πρόεδρος του ΣΚΛ, χαρακτήρισε «εισαγόμενη από το εξωτερικό» την Πρόεδρο της χώρας, Β. Φραϊεμπέργκε, που, όπως είπε, τόλμησε να αγνοήσει τη Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης. Ο Α. Ρούμπιξ θύμισε ότι ο Κόκκινος Στρατός έδωσε 156.000 νεκρούς του για την απελευθέρωση της Λετονίας από το ναζισμό και δήλωσε πως ντρέπεται για το γεγονός ότι η χώρα του έφτασε αυτές τις μέρες στην κατάντια να καταδικάσει τον παρτιζάνο αντιφασίστα Β. Κόνονοφ. Ο Ρούμπιξ αναφέρθηκε επίσης στις προσπάθειες του ΣΚΛ για την υπεράσπιση των αντιφασιστών βετεράνων του πολέμου.

Στην Εσθονία

Πάνω από 20.000 λαού συμμετείχαν, σύμφωνα με τα εσθονικά ΜΜΕ, στις εκδηλώσεις για την Αντιφασιστική Νίκη στην πρωτεύουσα της χώρας, Τάλιν. Το μνημείο του «Ηρωα-απελευθερωτή» στην κυριολεξία «πνίγηκε» από τα λουλούδια που κατέθεσαν οι συγκεντρωμένοι. Ηταν μια μαζική απάντηση στις προσπάθειες και των αρχών της Εσθονίας να «αποκαταστήσουν» τους συνεργάτες των ναζί. Ιδιαίτερα μαζικές ήταν και οι αντιφασιστικές εκδηλώσεις στην τρίτη μεγάλη πόλη της χώρας, τη Νάρβα, κοντά στα ρωσικά σύνορα, όπου η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι «μη πολίτες» και δεν έχουν κανένα πολιτικό δικαίωμα, όπως άλλωστε το 30% του πληθυσμού της χώρας αυτής.

ΠΓΔΜ
Στην Κροατία ο καταζητούμενος πρώην υπουργός

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.- Στην Κροατία εμφανίστηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο ο (καταζητούμενος από τις αρχές των Σκοπίων για τις εκτελέσεις επτά Ασιατών μεταναστών), πρώην υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Λιούμπε Μπόσκοφσκι. Ο Μπόσκοφσκι αρνήθηκε στη διάρκεια συνέντευξής του σε συντάκτη της κροατικής εφημερίδας «Jutarnji» πως διέταξε το Μάρτη του 2002 τις εκτελέσεις έξι Πακιστανών και ενός Ινδού λαθρομετανάστη, αν και επέμεινε πως η ομάδα των Ασιατών σχεδίαζε βομβιστική επίθεση στην πρεσβεία των ΗΠΑ στα Σκόπια και πως γι' αυτό γνώριζαν ειδικές αστυνομικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ και οι εκπρόσωποι της «διεθνούς κοινότητας», που διέθεταν από κοινού σχετικές πληροφορίες από μυστικές υπηρεσίες.

Η εκπρόσωπος της Αστυνομίας των Σκοπίων, Μιριάνα Κόντεσκα, απάντησε πως «δεν αξίζει να σχολιάσει κάποιος τα ψέματα του κ. Μπόσκοφσκι». Η ίδια πρόσθεσε πως θα ζητήσει από τις κροατικές αρχές τη σύλληψη και απέλαση του πρώην υπουργού, μολονότι, όπως είπε, γνωρίζει πως οι κροατικές αρχές δε θα το πράξουν, επειδή ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ διαθέτει και την κροατική υπηκοότητα.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Παζάρια και σφαγές

ΚΑΜΠΟΥΛ-ΧΕΡΑΤ-ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

«Συζητήσεις» με τον ισχυρό κυβερνήτη της επαρχίας Χεράτ, Ισμαήλ Καν, αναμενόταν να έχει χτες ο «Πρόεδρος» του Αφγανιστάν, Χάμιντ Καρζάι. Σύμφωνα με δυτικά ΜΜΕ, στόχος του ανθρώπου των Αμερικανών που ηγείται της «μεταβατικής» κυβέρνησης της χώρας - που ελέγχει μόνο την Καμπούλ - είναι να «ενδυναμώσει την εξουσία του» και να «επιταχύνει τον αφοπλισμό». Η επιτυχία της προσπάθειας μοιάζει αμφίβολη: Ο Καν - ο οποίος γλίτωσε πρόσφατα από δολοφονική απόπειρα, στο σχεδιασμό της οποίας λέγεται ότι είχε αναμειχθεί και ο ίδιος ο Καρζάι - δε μοιάζει διατεθειμένος να εκχωρήσει την εξουσία του στην Καμπούλ.

Στο μεταξύ, τα επεισόδια βίας συνεχίζονταν στην υπό μερική κατοχή χώρα. Χτες ανακοινώθηκε ότι 7 φρουροί σε τελωνειακό φυλάκιο στην επαρχία Πάκτια βρήκαν το θάνατο από επίθεση ομάδας ενόπλων, ενώ την Κυριακή έγινε γνωστό πως βρέθηκαν οι σοροί δύο ξένων, ενός με ελβετικό διαβατήριο και ενός άγνωστης υπηκοότητας, οι οποίοι είχαν δολοφονηθεί από «αγνώστους». Οι πληροφορίες για τα κίνητρα των φόνων - και ο τρόπος που εκτελέστηκαν οι δύο - ήταν συγκεχυμένες.

Στο μεταξύ, στο Πακιστάν, φύλαρχοι ανακοίνωσαν τη σύσταση πολιτοφυλακής (Λασκάρ) 1.800 ανδρών για να «καταδιώξουν μέλη της "Αλ Κάιντα"».

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Πολύνεκρες κάλπες, αμφίβολο αποτέλεσμα

ΜΑΝΙΛΑ.- «Προβάδισμα 5-7%» δίνουν στην απερχόμενη Πρόεδρο Γκλόρια Αρόγιο επί του κύριου αντιπάλου της Φερνάντο Πόε δύο έξιτ πολς που επικαλείται ο τοπικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός ABC-CBN News, αλλά και το βρετανικό BBC, μετά την ολοκλήρωση των πολύνεκρων εκλογών στις Φιλιππίνες, που κόστισαν τουλάχιστον 116 ζωές, σύμφωνα με απολογισμό του Ρόιτερς, μετά από «πολλά επεισόδια» την Κυριακή και τη Δευτέρα. Η συμμετοχή φέρεται να πλησίασε το 80%. Επίσημα αποτελέσματα δεν αναμένονται πριν από το πέρας ενός μήνα, καθώς πέραν της εκλογής προέδρου, εκλέγεται νέα (200μελής) Βουλή, η μισή Γερουσία (24 θέσεις) και 17.000 τοπικοί αξιωματούχοι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ