Τρίτη 11 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Παζάρια και σφαγές

ΚΑΜΠΟΥΛ-ΧΕΡΑΤ-ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

«Συζητήσεις» με τον ισχυρό κυβερνήτη της επαρχίας Χεράτ, Ισμαήλ Καν, αναμενόταν να έχει χτες ο «Πρόεδρος» του Αφγανιστάν, Χάμιντ Καρζάι. Σύμφωνα με δυτικά ΜΜΕ, στόχος του ανθρώπου των Αμερικανών που ηγείται της «μεταβατικής» κυβέρνησης της χώρας - που ελέγχει μόνο την Καμπούλ - είναι να «ενδυναμώσει την εξουσία του» και να «επιταχύνει τον αφοπλισμό». Η επιτυχία της προσπάθειας μοιάζει αμφίβολη: Ο Καν - ο οποίος γλίτωσε πρόσφατα από δολοφονική απόπειρα, στο σχεδιασμό της οποίας λέγεται ότι είχε αναμειχθεί και ο ίδιος ο Καρζάι - δε μοιάζει διατεθειμένος να εκχωρήσει την εξουσία του στην Καμπούλ.

Στο μεταξύ, τα επεισόδια βίας συνεχίζονταν στην υπό μερική κατοχή χώρα. Χτες ανακοινώθηκε ότι 7 φρουροί σε τελωνειακό φυλάκιο στην επαρχία Πάκτια βρήκαν το θάνατο από επίθεση ομάδας ενόπλων, ενώ την Κυριακή έγινε γνωστό πως βρέθηκαν οι σοροί δύο ξένων, ενός με ελβετικό διαβατήριο και ενός άγνωστης υπηκοότητας, οι οποίοι είχαν δολοφονηθεί από «αγνώστους». Οι πληροφορίες για τα κίνητρα των φόνων - και ο τρόπος που εκτελέστηκαν οι δύο - ήταν συγκεχυμένες.

Στο μεταξύ, στο Πακιστάν, φύλαρχοι ανακοίνωσαν τη σύσταση πολιτοφυλακής (Λασκάρ) 1.800 ανδρών για να «καταδιώξουν μέλη της "Αλ Κάιντα"».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ