Τρίτη 11 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Μετέωρη η Τσετσενία

Από τη στιγμή της έκρηξης

Associated Press

Από τη στιγμή της έκρηξης
ΜΟΣΧΑ - ΓΚΡΟΖΝΙ.- Παρουσία μερικών χιλιάδων οπαδών του, κηδεύτηκε χτες στον τόπο καταγωγής του, στο χωριό Τσεντορόι (νοτιο-ανατολική Τσετσενία), ο Τσετσένος Πρόεδρος Αμχάντ Καντίροφ, που σκοτώθηκε την Κυριακή έπειτα από έκρηξη στις εξέδρες του γηπέδου «Διναμό» στην πρωτεύουσα της επαρχίας Γκρόζνι. Ο Καντίροφ, όπως και άλλοι αξιωματούχοι, παρακολουθούσαν εκδήλωση γιορτασμού της Αντιφασιστικής Νίκης του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Την ίδια ώρα, ο Ρώσος Πρόεδρος, που πλέον βλέπει τα σχέδιά του για την περιοχή να κλονίζονται, διακήρυξε ότι οι υπεύθυνοι για τη δολοφονία θα τιμωρηθούν, ενώ παρέδωσε την προεδρία της περιοχής στον πρώην πρωθυπουργό Σεργκέι Αμπράμοφ.

Ο ακριβής αριθμός των θυμάτων από την έκρηξη της Κυριακής, πάντως, παρέμενε ακόμα και χτες άγνωστος. Σύμφωνα με το Κέντρο Εκτάκτων Περιστατικών του Γκρόζνι, οι νεκροί είναι 24, ενώ ο Τσετσένος υφυπουργός Εκτάκτων Αναγκών Αχμέντ Ντζεϊρκάνοφ έκανε λόγο για 6. Ο πρώην διοικητής των ρωσικών δυνάμεων στον Καύκασο, στρατηγός Βαλερί Μπαράνοφ, που είχε τραυματιστεί σοβαρά χτες ήταν σε καλύτερη κατάσταση. Οι τραυματίες είναι περίπου 50.

Ο εκρηκτικός μηχανισμός, που αποτελούνταν από δύο οβίδες πυροβολικού, είχε σύμφωνα με τον αναπληρωτή γενικό εισαγγελέα της Ρωσίας, Σεργκέι Φριντίνσκι, τοποθετηθεί κάτω από την εξέδρα των επισήμων καιρό πριν, γεγονός που γεννά τεράστια ερωτήματα για τα «μέτρα ασφάλειας». Οι έρευνες σε πρώτη φάση θα επικεντρωθούν σε όσους δούλεψαν για την ανακαίνιση του γηπέδου, η οποία ολοκληρώθηκε λίγο καιρό πριν από την εκδήλωση. Παράλληλα, ερωτήματα υπάρχουν και για το πώς τελικά πυροδοτήθηκε ο μηχανισμός, παρά τα «αυστηρά» μέτρα προστασίας. Τέλος, ο Φριντίνσκι έκανε σαφές πως μέχρι στιγμής δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία σύλληψη.

Απάντηση Πούτιν, μήνυμα Μασχάντοφ

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος την Κυριακή συναντήθηκε με τον γιο του Αχμάντ Καντίροφ, Ραμζάν (πρώην επικεφαλής της προσωπικής υπηρεσίας ασφαλείας του Καντίροφ), τόνισε ότι «θα αποδοθεί δικαιοσύνη» και πως «η τιμωρία είναι αναπόφευκτη». Ο Ραμζάν Καντίροφ πάντως διορίστηκε από τον Αμπράμοφ, ως αντιπρόεδρος της νέας κυβέρνησης. Σύμφωνα με αξιωματούχους του Κρεμλίνου, νέες προεδρικές εκλογές στην περιοχή θα διεξαχθούν μέχρι το Σεπτέμβρη, ωστόσο το πλήγμα για την πολιτική Πούτιν είναι μεγάλο, αφού ο Ρώσος Πρόεδρος είχε επενδύσει πολλά στον πρώην «αντάρτη» Καντίροφ.

Κανείς, εξάλλου, δεν ανέλαβε την ευθύνη και γι' αυτήν την επίθεση, ενώ ο ηγέτης των αυτονομιστών Ασλάν Μασχάντοφ την καταδίκασε με δηλώσεις του στην ηλεκτρονική διεύθυνση Chechen Press. Ο Μασχάντοφ, στη δήλωσή του, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ο ίδιος καταδικάζει «κάθε μορφή τρομοκρατίας», ενώ επίσης σημειώνει πως η βία δε θα λύσει το πρόβλημα στην Τσετσενία.

Την επίθεση καταδίκασαν οι περισσότερες δυτικο-ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επίσκεψη Πούτιν στην Τσετσενία(2004-05-12 00:00:00.0)
Νέο φονικό χτύπημα(2003-05-15 00:00:00.0)
Πολύνεκρη βομβιστική επίθεση(2002-12-28 00:00:00.0)
Φονικές εκρήξεις(2001-03-27 00:00:00.0)
Σφοδρές συγκρούσεις(2000-06-29 00:00:00.0)
Δολοφονική επίθεση ενάντια στον Μασχάντοφ(1998-07-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ