ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Μάη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Σε αναμονή εκδήλωσης ενδιαφέροντος από την ΕΕ

Πριν από το τέλος του χρόνου θα εκδηλωθεί έντονο ενδιαφέρον από την ΕΕ για επίλυση του Κυπριακού, εκτιμά ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου. Ωστόσο, η κυπριακή κυβέρνηση επισήμως δεν έχει πληροφορίες για αλλαγή του πλαισίου λύσης του Κυπριακού, ούτε και για παραινέσεις της ΕΕ προς την Τουρκία, να προβεί σε μονομερείς πράξεις που να αποδεικνύουν «καλή θέληση».

Ο Γ. Ιακώβου εκφράζει την πεποίθηση ότι το Κυπριακό θα επανέρχεται κάθε φορά που θα συζητείται θέμα, αναφορικά με τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ. Πρόσθεσε ότι η εμπλοκή των Βρυξελλών είναι αναπόφευκτη, χωρίς να παρακάμπτεται ο ρόλος του Ανάν. Μάλιστα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κάποιας κοινής διαδικασίας ΕΕ και ΟΗΕ.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Μάριος Καρογιάν, κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία τα Ηνωμένα Εθνη σκέφτονται να εισηγηθούν την αλλαγή της βάσης της διαδικασίας του Κυπριακού, και τα οποία επίσης φέρουν την ΕΕ να κάνει κινήσεις προς την Τουρκία, για να κάνει βήματα στο Κυπριακό, δήλωσε: «Αξίζει τον κόπο όλοι μας να είμαστε προσεκτικοί σε τέτοιου είδους ζητήματα, γιατί δε θα ήταν σωστό να καλλιεργηθούν τέτοιου είδους πληροφορίες από μέρους κάποιων, οι οποίοι να μην έχουν τέτοιες προθέσεις».

Στο μεταξύ, με ενδιαφέρον αναμένεται η υποβολή από τον Ανάν της έκθεσής του για το Κυπριακό προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η υποβολή της αναμένεται μετά τη συνάντηση Ανάν - Καραμανλή στις 17 ή 18 Μάη στη Ν. Υόρκη. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ειδικός απεσταλμένος του Ανάν για το Κυπριακό Αλβάρο ντε Σότο ετοιμάζει οξεία επίθεση κατά των Ελληνοκυπρίων και ειδικώς του Τ. Παπαδόπουλου. Πάντως, πηγές από την έδρα του ΟΗΕ αναφέρουν ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα είναι «πιο συγκρατημένο» και με «χαμηλότερους τόνους», σε σχέση με τις αρχικές τοποθετήσεις των Ανάν και Ντε Σότο. Η Κίνα, η Ρωσία και η Γαλλία, αλλά και μη μόνιμα μέλη θα επιδιώξουν την έγκριση ενός «ισορροπημένου» ψηφίσματος, ανανεώνοντας τους όρους εντολής για την αποστολή των «καλών υπηρεσιών» του Κόφι Ανάν.

Επί αυτού του θέματος ο Μ. Καρογιάν σημείωσε ότι «οι αρχές της Δημοκρατίας θα λάβουν όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα έτσι που να υπάρξει όσο το δυνατόν πιο μικρό κόστος σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα». Ο κ. Καρογιάν επισήμανε ότι υπάρχουν αμφιλεγόμενες προσεγγίσεις, ενώ γίνονται επαφές από μέρους του Μονίμου Αντιπροσώπου της Κυπριακής Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Εθνη και άλλων παραγόντων, για να διαλευκανθούν οι προθέσεις της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών.

Μπίσνες Εβραίων στα Κατεχόμενα

Ισραηλινός μεγαλοεπιχειρηματίας επενδύει σε ακίνητα τόσο στις ελεύθερες περιοχές όσο και στα Κατεχόμενα. Αυτό αποκαλύπτει η καθημερινή αγγλόφωνη οικονομική εφημερίδα του Ισραήλ «Globus». Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο επιχειρηματίας Ούντι Ιλάν, σε συνεργασία με Βρετανούς και Τουρκοκυπρίους, υλοποιεί στην κατεχόμενη Κερύνεια σχέδιο κατασκευής 92 κατοικιών πολυτελείας σε περιοχή που αγόρασε η εταιρία του.

Οπως γράφει η «Globus», ο Ούντι Ιλάν αγόρασε τη γη από τους «ιδιώτες ιδιοκτήτες της» και οι μονοκατοικίες πολυτελείας έχουν εμβαδόν 130 -170 τ.μ. η κάθε μία και είναι κτισμένες σε διαχωρισμένα τεμάχια των 600 τ.μ. Οι τιμές πώλησης των οικιών κυμαίνονται από 235.000 - 270.000 δολάρια. Εχουν μάλιστα προπωληθεί ήδη 18 κατοικίες σε Βρετανούς και μία σε Ισραηλινό, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο επιχειρηματίας στην εν λόγω εφημερίδα, αρνούμενος όμως να προβεί σε οποιεσδήποτε δηλώσεις.

Οφείλουμε να σημειώσουμε ότι η περίπτωση δεν είναι μοναδική. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στα Κατεχόμενα το τελευταίο διάστημα παρατηρείται οργασμός αγοραπωλησιών και οικοδόμησης, κύρια με Βρετανούς, Γερμανούς και Τούρκους πωλητές - κατασκευαστές, αλλά και ομοεθνείς τους ως αγοραστές.

  • Σήμερα φτάνει στην Κύπρο και θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας και προεδρεύων της ΕΕ Μπ. Αχερν. Η επίσκεψή του πραγματοποιείται στα πλαίσια των επαφών του με τις 25 κυβερνήσεις της ΕΕ για την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Ιούνιο.
Περιοδεία Πέλλα - Κιλκίς

Διήμερη περιοδεία σε Πέλλα και Κιλκίς πραγματοποιεί ο Βαγγέλης Μπούτας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, αύριο Πέμπτη 13 και την Παρασκευή 14 Μάη.

-- Την Πέμπτη θα περιοδεύσει στις 7.30 μ.μ. στην Κρύα Βρύση Πέλλας και στις 9 μ.μ. στη Νέα Πέλλα.

-- Την Παρασκευή θα μεταβεί στο Κιλκίς όπου θα περιοδεύει στις 11 π.μ. στην Τέρπυλο, στις 12.30 μ.μ. στο Μυριόφυτο, και από τις 6 μ.μ. στα χωριά Γοργόπη, Τούμπα, Αγιο Πέτρο. Στις 8.30 μ.μ. θα μιλήσει σε συγκέντρωση στην πλατεία του Εύρωπου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μπριγάδα για την Κούβα

Ομάδα Εθελοντικής Εργασίας (Μπριγάδα) οργανώνει ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης προκειμένου να μεταβεί στην Κούβα από τις 25 Ιούνη έως και τις 15 Ιούλη.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν για δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα: 2310.274.975 και 6977593470.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ