ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Μάη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΑΜΟΣ
Πορεία Ειρήνης και καταδίκης του ιμπεριαλισμού

Εκατοντάδες αγωνιστές της ειρήνης πήραν μέρος στην Πορεία Ειρήνης, που διοργάνωσαν, προχτές Κυριακή, 9 Μάη, η Πανσαμιακή Επιτροπή για την Ειρήνη, το Εργατικό Κέντρο Σάμου, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο και η Προοδευτική Κίνηση Γυναικών Σάμου, στη διαδρομή Ηραίου - Πυθαγόρειου.

Οι οδοιπόροι της Ειρήνης διαδήλωσαν με μαχητικότητα την αντίθεσή τους στη «νέα τάξη», καταδικάζοντας τον ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που αιματοκυλούν τους λαούς.

Τους διαδηλωτές χαιρέτισε στο Ηραίον η πρόεδρος της Προοδευτικής Κίνησης Γυναικών Αγγελική Βαλεοντή - Δεμερτζή, η οποία αναφέρθηκε στις δραστηριότητες των φορέων, στα πλαίσια της Ολυμπιάδας Ειρήνης.

Στο Πυθαγόρειο, στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο τέλος της πορείας, χαιρέτισε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Σάμου Αντώνης Δράκος, τονίζοντας τη σημασία της αντιιμπεριαλιστικής πάλης για τους εργαζόμενους. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Κώστας Τζίχας, μέλος της Γραμματείας της Πανσαμιακής Επιτροπής Ειρήνης, ο οποίος αναφέρθηκε στα αποτελέσματα του Συνεδρίου του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης που έγινε στην Αθήνα από τις 6-9 Μάη, στον πλούσιο απολογισμό της Πανσαμιακής Επιτροπής τη χρονιά που πέρασε, στα καθήκοντα που μπαίνουν μπροστά στο φιλειρηνικό κίνημα, με ανοιχτά τα μέτωπα του ιμπεριαλισμού στην Κύπρο, στο Αιγαίο, στην Κούβα, στο Ιράκ, στην Παλαιστίνη, στη ΛΔ Κορέας, στη Συρία, στο Ιράν κ.α., στην ανάγκη καθαρής ιδεολογικής ταυτότητας από το φιλειρηνικό κίνημα, στην κατεύθυνση της αποκάλυψης του ιμπεριαλισμού και της καταδίκης του, αλλά και των συγχύσεων που έντεχνα προωθούνται στο λαό για δήθεν εξανθρωπισμό του.

Οι διοργανωτές, τέλος, κάλεσαν τους Σαμιώτες για επαγρύπνηση και συσπείρωση στις γραμμές του φιλειρηνικού - αντιιμπεριαλιστικού κινήματος.


Εκδηλώσεις για την Ολυμπιάδα Ειρήνης

Οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στα πλαίσια της Ολυμπιάδας Ειρήνης της ΕΕΔΥΕ συνεχίζονται:

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Ηρακλείου Αττικής διοργανώνει σήμερα, Τετάρτη, στις 7.30 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο «Ηλέκτρα Αποστόλου», εκδήλωση με θέμα «Κύπρος» με ομιλητή τον Ν. Φωτιάδη, αντιπρόεδρο της ΕΕΔΥΕ.

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Κοκκινιάς και ο Ορειβατικός Φυσιολατρικός Ομιλος Νίκαιας (ΟΦΟΝ), με τη συνεργασία του δήμου και της ΠΕΑΕΑ, οργανώνουν μεγάλη αντιπολεμική εκδήλωση στο χώρο της Μάντρας του Μπλόκου, σήμερα, Τετάρτη, στις 7.30 μ.μ. (Κιλικίας και Θηρών). Κύριος ομιλητής θα είναι ο Αγάπιος Παπανεοφύτου, πανεπιστημιακός, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ. Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο δήμαρχος Στέλιος Μπενετάτος. Θα ακολουθήσει απαγγελία αντιπολεμικών ποιημάτων από την ηθοποιό Ντενίζ Μπαλτσαβιά και τραγούδι από τον Γιώργο Χατζιδάκη.

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Λακωνίας διοργανώνει την Παρασκευή 14 του Μάη στην κεντρική πλατεία της Σπάρτης, στις 6 μ.μ., εκδήλωση που περιλαμβάνει σκακιστικούς αγώνες και έκθεση ζωγραφικής μαθητών δημοτικών σχολείων, ενώ από τις 8 μ.μ. περιλαμβάνει ομιλία, απαγγελίες ποιημάτων και μουσικό πρόγραμμα.

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Κοκκινιάς, ο Ορειβατικός Φυσιολατρικός Ομιλος Νίκαιας και ο Σκακιστικός Ομιλος «Φυσιολάτρης» οργανώνουν σκακιστικούς αγώνες στην πλατεία Αγίου Νικολάου το Σάββατο 15 του Μάη στις 7 μ.μ.

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Ζακύνθου το Σάββατο 15 του Μάη στις 8.30 μ.μ. διοργανώνει πικετοφορία μπροστά από το Εργατικό Κέντρο.

-- Η Επιτροπή Ειρήνης και ο Σύλλογος Γυναικών (μέλος ΟΓΕ) Ηλιούπολης διοργανώνουν την Κυριακή 16 του Μάη στις 7.30 μ.μ. στο αμφιθέατρο του ειδικού σχολείου (Υδρας και Μνησικλέους) εκδήλωση-συζήτηση με δύο θέματα: α) «Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, εθνική κυριαρχία, δημοκρατικά δικαιώματα στο στόχαστρο», με ομιλήτρια την Ελένη Ζαφειρίου, μέλος της Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη, και β) «Αιγαίο, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», με ομιλητή τον Μ. Σοφικίτη, ταξίαρχο ε.α., μέλος της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα, αντιπρόεδρο της Επιτροπής Ειρήνης Ηλιούπολης.

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Γαλατσίου και ο Αθλητικός Ομιλος «ΚΟΡΩΝΙΔΑ» διοργανώνουν την Κυριακή 16 του Μάη στις 7.30 μ.μ. αγώνα δρόμου εφήβων από το παλιό τέρμα (Μουσείο Εθνικής Αντίστασης). Στη συνέχεια διοργανώνουν τουρνουά ποδοσφαίρου στο γήπεδο. Θα ακολουθήσει ομιλία από εκπρόσωπο της Επιτροπής Ειρήνης και καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Κατερίνης την Κυριακή 16 του Μάη διοργανώνει πορεία ειρήνης που θα ξεκινήσει στις 6 μ.μ. από την παραλία Κατερίνης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ