ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Μάη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Σε επαναστατική ετοιμότητα

Από τη μεγαλειώδη πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση

Associated Press

Από τη μεγαλειώδη πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση
ΑΒΑΝΑ.--

Σε κατάσταση υψίστης επαναστατικής ετοιμότητας ολόκληρη η Κούβα. Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από τη χτεσινή ανακοίνωση της επαναστατικής κυβέρνησης της Κούβας.

Σύμφωνα με την «Granma», η επαναστατική κυβέρνηση ανακοινώνει σειρά 15 μέτρων για την αντιμέτωση των σφοδρών συνεπειών στην οικονομία της Κούβας, των βάρβαρων μέτρων, όπως την αναστολή πώλησης πολλών όχι βασικών προϊόντων, τη μη αλλαγή των τιμών, τη διατήρηση ως έχει χωρίς ουδεμία περικοπή όλων των προγραμμάτων Υγείας, Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, τη συνέχιση ως έχει του τραπεζικού συστήματος (CADECAS) αλλά και των καταθέσεων των Κουβανών, τη διατήρηση όλων των ισχυόντων κανόνων για τις αγορές τροφίμων και τα αγροτικά προϊόντα, την προσπάθεια αύξησης της παραγωγής νικελίου και κοβαλτίου, αλλά και τη συνέχιση των ερευνών για εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου, την αναστήλωση της βιομηχανίας ζάχαρης κ.ά.

Το πιο σημαντικό, όμως, βρίσκεται στο τέλος της ανακοίνωσης: «Ο βασικός στόχος είναι να συνεχιστεί η τελειοποίηση των τακτικών, των τεχνικών, των μεθόδων και των αρχών του πολέμου σε όλη τη χώρα και η εγρήγορση της επαναστατικής, πατριωτικής και σοσιαλιστικής συνείδησης.

Μας περιμένουν μέρες σκληρής δουλιάς και θυσιών, αλλά και μέρες δόξας και νίκης».

Στο μεταξύ, «εξ οικείων» τα βέλη δέχτηκαν τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, τα «βάρβαρα μέτρα» όπως τα χαρακτήρισε η κοινή ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚ και της επαναστατικής κυβέρνησης της Κούβας: Ομάδα «αντιφρονούντων» με επικεφαλής τον πασίγνωστο πια Οσβάλντο Παγιά, του Σχεδίου Βαρέλα, σύμφωνα με το BBC, κατέκριναν τα μέτρα, τονίζοντας ότι «είναι ευθύνη των Κουβανών να προκαλέσουν την αλλαγή»...

Δύο ακόμη, παρέδωσαν και «επιστολή διαμαρτυρίας» προς τον υπουργό Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, στο Γραφείο Αμερικανικών Συμφερόντων, όχι διαφωνώντας φυσικά με το στρατηγικό στόχο που δεν είναι άλλος από την ανατροπή της επαναστατικής κυβέρνησης, αλλά με την τακτική που ακολουθείται: «Δεν έχουν το δικαίωμα οι ΗΠΑ να θέτουν το πλαίσιο της μετάβασης στην Κούβα», αναφέρουν σύμφωνα πάντα με το βρετανικό πρακτορείο, στην επιστολή τους, οι Ελόι Γκουτιέρες Μονόγιο και Μανουέλ Κουέστα, ενώ συμπληρώνουν ότι «αποτελεί ωμή παρέμβαση που δε θα ωφελήσει τη δημοκρατία στην Κούβα»... ενώ τελειώνουν την επιστολή, λέγοντας ότι το σχέδιο των ΗΠΑ ισοδυναμεί με εξώθηση σε ένοπλη σύγκρουση.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Συνεχείς αποκαλύψεις για το πραξικόπημα
  • Νέες συλλήψεις ακροδεξιών παραστρατιωτικών
  • Εφοδος και σε αποθήκη της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Καράκας

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Σε κατάσταση συναγερμού όλη η χώρα, καθώς νέες συλλήψεις παραστρατιωτικών, αλλά και η έφοδος των Ενόπλων Δυνάμεων και των Υπηρεσιών Ασφαλείας σε αποθήκη που χρησιμοποιούσε η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Καράκας, έχουν μάλλον δυναμιτίσει το σκηνικό, που έτσι κι αλλιώς μόνο «ήρεμο» δεν ήταν από τις συνεχείς προσπάθειες πολλών ετερόκλητων, επιφανειακά, δυνάμεων να ανατρέψουν την κυβέρνηση του Ούγο Τσάβες Φρίας.

Οι έρευνες συνεχίζονται βάσει πια των πληροφοριών που δίνουν οι 56 συλληφθέντες την Κυριακή, σε ράντσο στο Ελ Ατίγιο κοντά στο Καράκας. Αλλοι 32 Κολομβιανοί παραστρατιωτικοί συνελήφθησαν σε περιοχές κοντά στο ράντσο και κοντά στα σύνορα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του «Venpres» στην περιοχή κοντά στα σύνορα με την Κολομβία, στην επαρχία Ζούλια, γίνονταν καθ' όλη τη διάρκεια της χτεσινής μέρας έφοδοι και έρευνες για τη σύλληψη και άλλων ακροδεξιών παραστρατιωτικών ομάδων. Στο μεταξύ, η ανακάλυψη και ενός πτώματος στο Ελ Ατίγιο, προκαλεί ακόμη περισσότερες ανησυχίες...

Ο Μιγκέλ Ροντρίγκες Τόρρες, επικεφαλής της υπηρεσιών ασφάλειας DISIP, δήλωσε ότι τόσο η δολοφονία, όσο και οι έφοδοι θα συνεχιστούν, επιβεβαίωσε τις νέες συλλήψεις χωρίς να δίνει περισσότερες πληροφορίες, ενώ τόνισε ότι η υπόθεση θα διαλευκανθεί ώστε να ξετυλιχτεί ο μίτος της προσπάθειας ανατροπής διά μέσου πραξικοπήματος που σχεδιάστηκε και είχαν «καθήκον» να εκτελέσουν οι Κολομβιανοί παραστρατιωτικοί σε συνεργασία πάντα με εγχώριες υπονομευτικές δυνάμεις. Στο πλαίσιο αυτών των ερευνών κατασχέθηκαν επίσης, σύμφωνα με το «Radio Nacional de Venezuela», 512 αλεξίσφαιρα γιλέκα μετά από έρευνα στο σπίτι του λοχαγού Ντάγκλας Πέρες, στην εύπορη συνοικία του Νοτιοανατολικού Καράκας, Πράδος ντελ Εστε. Επίσης, συνελήφθησαν σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο, Χοσέ Βινσέντε Ράνχελ, ο εν ενεργεία συνταγματάρχης Ορλάντο Κάστρο στο Μαρακάι, καθώς φέρεται ότι παρείχε λογιστική υποστήριξη στους παραστρατιωτικούς και πρόσθεσε ότι στρατηγός Φελίπε Ροντρίγκες, που καταζητείται από το Φλεβάρη του 2003 για τις τρομοκρατικές επιθέσεις ενάντια στο προξενείο της Κολομβίας, αλλά και την ισπανική πρεσβεία, φέρεται να συναντάται με τις ομάδες των παραστρατιωτικών.

Τέλος, κατά το «Venezuelanalysis», μετά τη σύλληψη των παραστρατιωτικών, τα ντοκουμέντα που κατασχέθηκαν από τις αρχές, αναφέρουν ότι στην επίθεση πιθανώς κατά του Αρχηγείου της Εθνοφρουράς στις 12 Μάη, αλλά και τη συνολική επίθεση μετά τη διείσδυση ακόμη 3.000 παραστρατιωτικών, εκατοντάδες από αυτούς ήταν έφεδροι των Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας.

Ολες αυτές οι έρευνες οδήγησαν... στην πόρτα της αμερικανικής πρεσβείας. Για την ακρίβεια, μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας πραγματοποίησαν έφοδο σε αποθήκη της αμερικανικής πρεσβείας, προς αναζήτηση αποδεικτικών στοιχείων που συνδέουν τις ΗΠΑ με τις προσπάθειες πραξικοπήματος, σύμφωνα με το «Vheadline» και το BBC.

«Παράδοξες» οι αντιδράσεις των Αμερικανών αξιωματούχων έναντι μίας «τόσο προκλητικής ενέργειας» εκ μέρους των αρχών της Βενεζουέλας. Η εκπρόσωπος Τύπου της πρεσβείας των ΗΠΑ, Βικτόρια Αλβαράδο, δήλωσε ότι η αποθήκη χρησιμοποιείται μόνο για την αποθήκευση επίπλων και αρνήθηκε οιαδήποτε ανάμειξη στις προσπάθειες ανατροπής. Αλλά και στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, αρνήθηκε κατηγορηματικά όλες τις κατηγορίες ότι βρίσκεται πίσω από την τελευταία συνωμοσία.

ΣΕΡΒΙΑ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Ο Μάροβιτς αναγγέλλει απελάσεις στρατηγών

Ενώ χαρακτηρίζει την πολιτική του Κουβανού ηγέτη Φιντέλ Κάστρο σαν... «δρόμο απωλειών και ήττας»!

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Τις συλλήψεις και απελάσεις τεσσάρων Σέρβων στρατηγών στο Δικαστήριο της Χάγης «πιθανότατα μετά τις σερβικές προεδρικές εκλογές της 13ης Ιούνη», ανήγγειλε χτες σε συνέντευξή του στο πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες», ο πρόεδρος της Ενωσης Σερβία -Μαυροβούνιο, Σβέτοζαρ Μάροβιτς. Ο Μάροβιτς υποστήριξε πως «δεν τίθεται ζήτημα για τη συνέχιση της συνεργασίας του Βελιγραδίου με τις εισαγγελικές αρχές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου του ΟΗΕ για την πρώην Γιουγκοσλαβία», λέγοντας πως αυτή «πρέπει να συνεχιστεί για να μην απομονωθεί η Σερβία - Μαυροβούνιο όπως έγινε με το Ιράκ επί Σαντάμ Χουσεΐν ή με την Κούβα επί Φιντέλ Κάστρο»! «Εάν απομονωθούμε όπως ο Χουσεΐν ή ο Κάστρο, τότε ανοίγεται μπροστά μας ο δρόμος των απωλειών και της ήττας που κανείς στη Σερβία - Μαυροβούνιο δε θα υποστηρίξει», ισχυρίστηκε επί λέξει ο Μάροβιτς, μολονότι οι θέσεις του δεν ταυτίζονται με εκείνες της κυβέρνησης του πρωθυπουργού της Σερβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα, που αντιτάσσεται στην απέλαση άλλων Σέρβων αξιωματούχων στη Χάγη...

Ερωτηθείς για το εάν γίνονται τώρα έρευνες με στόχο τη σύλληψη του Σερβοβόσνιου ε.α. στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς, ο Μάροβιτς απάντησε πως «εάν είναι στη χώρα θα συλληφθεί».

Οι επικείμενες(;) απελάσεις των τεσσάρων από τη μακρά λίστα των Σέρβων καταζητούμενων που έχει εκδώσει το ΔΠΔ της Χάγης αφορούν, σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του Μάροβιτς, τους στρατηγούς Νεμπόισα Πάβκοβιτς, Βλάντιμιρ Λαζάρεβιτς, Σρέτεν Λούκιτς και Βλάστιμιρ Ντζόρντζεβιτς που διοικούσαν μονάδες του σερβικού στρατού στο Κοσσυφοπέδιο έναντι των Αλβανών αυτονομιστών το διάστημα 1998 - '99... Δεδομένου πως οι τέσσερις Σέρβοι στρατηγοί έχουν επανειλημμένα δηλώσει πως δεν προτίθενται να παραδοθούν, ο Μάροβιτς είπε σιβυλλικά πως «οι περιπτώσεις τους θα αντιμετωπιστούν νομικά εάν δε δεν παραδοθούν εκουσίως».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ