Τετάρτη 12 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Συνεχείς αποκαλύψεις για το πραξικόπημα
  • Νέες συλλήψεις ακροδεξιών παραστρατιωτικών
  • Εφοδος και σε αποθήκη της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Καράκας

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Σε κατάσταση συναγερμού όλη η χώρα, καθώς νέες συλλήψεις παραστρατιωτικών, αλλά και η έφοδος των Ενόπλων Δυνάμεων και των Υπηρεσιών Ασφαλείας σε αποθήκη που χρησιμοποιούσε η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Καράκας, έχουν μάλλον δυναμιτίσει το σκηνικό, που έτσι κι αλλιώς μόνο «ήρεμο» δεν ήταν από τις συνεχείς προσπάθειες πολλών ετερόκλητων, επιφανειακά, δυνάμεων να ανατρέψουν την κυβέρνηση του Ούγο Τσάβες Φρίας.

Οι έρευνες συνεχίζονται βάσει πια των πληροφοριών που δίνουν οι 56 συλληφθέντες την Κυριακή, σε ράντσο στο Ελ Ατίγιο κοντά στο Καράκας. Αλλοι 32 Κολομβιανοί παραστρατιωτικοί συνελήφθησαν σε περιοχές κοντά στο ράντσο και κοντά στα σύνορα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του «Venpres» στην περιοχή κοντά στα σύνορα με την Κολομβία, στην επαρχία Ζούλια, γίνονταν καθ' όλη τη διάρκεια της χτεσινής μέρας έφοδοι και έρευνες για τη σύλληψη και άλλων ακροδεξιών παραστρατιωτικών ομάδων. Στο μεταξύ, η ανακάλυψη και ενός πτώματος στο Ελ Ατίγιο, προκαλεί ακόμη περισσότερες ανησυχίες...

Ο Μιγκέλ Ροντρίγκες Τόρρες, επικεφαλής της υπηρεσιών ασφάλειας DISIP, δήλωσε ότι τόσο η δολοφονία, όσο και οι έφοδοι θα συνεχιστούν, επιβεβαίωσε τις νέες συλλήψεις χωρίς να δίνει περισσότερες πληροφορίες, ενώ τόνισε ότι η υπόθεση θα διαλευκανθεί ώστε να ξετυλιχτεί ο μίτος της προσπάθειας ανατροπής διά μέσου πραξικοπήματος που σχεδιάστηκε και είχαν «καθήκον» να εκτελέσουν οι Κολομβιανοί παραστρατιωτικοί σε συνεργασία πάντα με εγχώριες υπονομευτικές δυνάμεις. Στο πλαίσιο αυτών των ερευνών κατασχέθηκαν επίσης, σύμφωνα με το «Radio Nacional de Venezuela», 512 αλεξίσφαιρα γιλέκα μετά από έρευνα στο σπίτι του λοχαγού Ντάγκλας Πέρες, στην εύπορη συνοικία του Νοτιοανατολικού Καράκας, Πράδος ντελ Εστε. Επίσης, συνελήφθησαν σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο, Χοσέ Βινσέντε Ράνχελ, ο εν ενεργεία συνταγματάρχης Ορλάντο Κάστρο στο Μαρακάι, καθώς φέρεται ότι παρείχε λογιστική υποστήριξη στους παραστρατιωτικούς και πρόσθεσε ότι στρατηγός Φελίπε Ροντρίγκες, που καταζητείται από το Φλεβάρη του 2003 για τις τρομοκρατικές επιθέσεις ενάντια στο προξενείο της Κολομβίας, αλλά και την ισπανική πρεσβεία, φέρεται να συναντάται με τις ομάδες των παραστρατιωτικών.

Τέλος, κατά το «Venezuelanalysis», μετά τη σύλληψη των παραστρατιωτικών, τα ντοκουμέντα που κατασχέθηκαν από τις αρχές, αναφέρουν ότι στην επίθεση πιθανώς κατά του Αρχηγείου της Εθνοφρουράς στις 12 Μάη, αλλά και τη συνολική επίθεση μετά τη διείσδυση ακόμη 3.000 παραστρατιωτικών, εκατοντάδες από αυτούς ήταν έφεδροι των Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας.

Ολες αυτές οι έρευνες οδήγησαν... στην πόρτα της αμερικανικής πρεσβείας. Για την ακρίβεια, μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας πραγματοποίησαν έφοδο σε αποθήκη της αμερικανικής πρεσβείας, προς αναζήτηση αποδεικτικών στοιχείων που συνδέουν τις ΗΠΑ με τις προσπάθειες πραξικοπήματος, σύμφωνα με το «Vheadline» και το BBC.

«Παράδοξες» οι αντιδράσεις των Αμερικανών αξιωματούχων έναντι μίας «τόσο προκλητικής ενέργειας» εκ μέρους των αρχών της Βενεζουέλας. Η εκπρόσωπος Τύπου της πρεσβείας των ΗΠΑ, Βικτόρια Αλβαράδο, δήλωσε ότι η αποθήκη χρησιμοποιείται μόνο για την αποθήκευση επίπλων και αρνήθηκε οιαδήποτε ανάμειξη στις προσπάθειες ανατροπής. Αλλά και στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, αρνήθηκε κατηγορηματικά όλες τις κατηγορίες ότι βρίσκεται πίσω από την τελευταία συνωμοσία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ