Τετάρτη 12 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Στα «χαμηλά» οι ευθύνες για τα «συστηματικά βασανιστήρια»

Ο,τι έμεινε από αυτοκινητοπομπή, μετά από επίθεση της ιρακινής αντίστασης

Associated Press

Ο,τι έμεινε από αυτοκινητοπομπή, μετά από επίθεση της ιρακινής αντίστασης
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Σε «ελλείψεις και αποτυχίες της αμερικανικής στρατιωτικής ηγεσίας», επέρριψε την ευθύνη για τα βασανιστήρια Ιρακινών κρατουμένων στη φυλακή Αμπού Γράιμπ, ο αντιστράτηγος Αντόνιο Ταγκούμπα, ο αξιωματικός που πραγματοποίησε τη σχετική έρευνα που παραδόθηκε στο Πεντάγωνο το Φλεβάρη, όπου αναφέρεται, σαφώς, «συστηματική χρήση βασανιστηρίων». Την ίδια στιγμή, η βρετανική ηγεσία δεχόταν νέα πλήγματα από καταγγελίες της Διεθνούς Αμνηστίας, ενώ στο Ιράκ, ο σιίτης ηγέτης Μουκτάντα Σαντρ προσφέρθηκε να διατάξει τον τερματισμό της εξέγερσης των οπαδών του, αν η κατοχική διοίκηση εμπλακεί σε «δίκαιο και διαφανή διάλογο» μαζί του.

«Τα βασανιστήρια οφείλονται σε αποτυχία της στρατιωτικής ηγεσίας, σε έλλειψη πειθαρχίας, εκπαίδευσης και εποπτείας», υποστήριξε, καταθέτοντας στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων του Κογκρέσου, ο αντιστράτηγος Αντόνιο Ταγκούμπα. Ο Αμερικανός αξιωματικός, που πραγματοποίησε την έρευνα στις φυλακές Αμπού Γράιμπ και συνέταξε τη σχετική έκθεση που παραδόθηκε στο Πεντάγωνο στα τέλη Φλεβάρη, δήλωσε, επίσης, ότι δε βρήκε «κανένα στοιχείο, που να αποδεικνύει ότι οι στρατιώτες που εμπλέκονται στα βασανιστήρια είχαν λάβει κάποια σχετική εντολή από πολιτικό ή στρατιωτικό ανώτερό τους».

Ο Ταγκούμπα εκτίμησε ότι είναι πιθανόν οι συγκεκριμένοι στρατιώτες να συνεργάστηκαν, ως ένα βαθμό, με κατώτερους αξιωματικούς των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που είχαν υπό την ευθύνη τους τις ανακρίσεις. Λίγο νωρίτερα, η Γερουσία είχε, ομοφώνως, με απόφασή της, καταδικάσει τα βασανιστήρια και είχε ζητήσει τη λήψη σκληρών μέτρων κατά των υπευθύνων. Από την πλευρά της, μετά τις αλλεπάλληλες αποκαλύψεις, η Unicef ανακοίνωνε ότι έχει συλλέξει καταγγελίες για την κράτηση και παιδιών μέσα στην Αμπού Γράιμπ, αλλά υπογράμμισε ότι δεν της επετράπη ποτέ να ελέγξει το χώρο.

Στο Λονδίνο, την ίδια στιγμή, δικαστήριο έδινε το δικαίωμα στους συνηγόρους 12 ιρακινών οικογενειών να προσβάλουν την απόφαση του υπουργείου Αμυνας, σύμφωνα με την οποία διεκόπησαν οι έρευνες για το θάνατο μελών των οικογενειών αυτών από βρετανικά πυρά. Οι οικογένειες υποστηρίζουν ότι τα μέλη τους σκοτώθηκαν εν ψυχρώ, χωρίς να απειλούν κανέναν. Ανάλογες κατηγορίες σε βάρος του βρετανικού στρατού, παραθέτοντας μάλιστα συγκεκριμένα παραδείγματα, δημοσιοποίησε, χθες, η Διεθνής Αμνηστία, έχοντας συγκεντρώσει στοιχεία για τις «εν ψυχρώ» δολοφονίες, όπως λέει, 37 αμάχων, και ζητώντας τη διεξαγωγή έρευνας και την τιμωρία των ενόχων.

Μάχες και προτάσεις

Νέες μάχες ξέσπασαν, χθες, στη σιιτική Κούφα, όπου, σύμφωνα με τις κατοχικές δυνάμεις, σκοτώθηκαν 13 μαχητές της πολιτοφυλακής Μεχντί, του Μουκτάντα Σαντρ. Ο σιίτης ηγέτης, από τη Νατζάφ, μετά από σύσκεψη με τοπικούς φυλάρχους και σιίτες ηγέτες, φέρεται να πρότεινε στις κατοχικές δυνάμεις να δώσει εντολή τερματισμού της εξέγερσης, σε όσες περιοχές ελέγχει, και να αφοπλίσει μερικώς την πολιτοφυλακή του, με αντάλλαγμα την απόσυρση των κατηγοριών για προσωπική του εμπλοκή σε δολοφονίες και την ανάπτυξη ιρακινών δυνάμεων στις σιιτικές πόλεις.

Η κατοχική διοίκηση δεν έχει σχολιάσει διόλου την πρόταση Σαντρ, του οποίου εκπρόσωποι υποστήριζαν ότι «οι κατακτητές μεγιστοποιούν τις απώλειες της πολιτοφυλακής Μεχντί». Αντίθετα, ο διορισμένος, από τον Μπρέμερ, κυβερνήτης της Νατζάφ αποδέχτηκε την αναστολή της δίωξης κατά του Σαντρ και μίλησε για ανάπτυξη 4.000 Ιρακινών για την τήρηση της τάξης στην πόλη. Ενδεικτικό, πάντως, της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί στην πόλη είναι ότι, χθες, κάτοικοι διαδήλωσαν υπέρ της απομάκρυνσης των πολιτοφυλάκων Μεχντί.

Στο Κιρκούκ, το πρωί, βομβιστική επίθεση σε ανοιχτή κουρδική αγορά, προκάλεσε το θάνατο 4 ανθρώπων και τον τραυματισμό 25. Στη Σαμάουα, από επίθεση ενόπλων, σκοτώθηκε ο 1ος Ολλανδός στρατιώτης, ενώ πολλοί είναι οι αγνοούμενοι από την ενέδρα, στην οποία έπεσε εφοδιοπομπή ιδιωτικής εταιρίας που προοριζόταν για τον αμερικανικό στρατό, στο δρόμο από Ιορδανία.

Στη Βαγδάτη, βρέθηκε μία σορός ενώ, αργότερα, δημοσιοποιήθηκε βίντεο όπου εμφανίζεται ένας αγνοούμενος Αμερικανός μισθοφόρος να αποκεφαλίζεται από μασκοφόρους. Δε διευκρινίστηκε ούτε η αυθεντικότητα του βίντεο, αλλά ούτε αν πρόκειται, όντως, για τον συγκεκριμένο αγνοούμενο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ