Τετάρτη 12 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Σοβούσα «κρίση»;

ΑΓΚΥΡΑ.--

Η «αντίδραση» του τουρκικού Επιτελείου στις μεταρρυθμίσεις για την Παιδεία, που θεωρεί ότι «ευνοούν» την άνοδο του «ισλαμισμού» στο εκπαιδευτικό σύστημα, συνέχιζαν χτες να αποτελούν το πρώτο θέμα στα τουρκικά ΜΜΕ και στις ανταποκρίσεις των ειδησεογραφικών πρακτορείων από την Αγκυρα. Συνέχεια στο θέμα των ιεροδιδασκαλείων (imam hatip) έδωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος τόνισε, με εμφανώς ανεβασμένη αυτοπεποίθηση, ότι «το Κοινοβούλιο θα προχωρήσει με τη δημοκρατική και νομική διαδικασία όσον αφορά το νομοσχέδιο... Ουδείς μπορεί να ασκήσει πίεση στη βούληση του Κοινοβουλίου. Αν κάποιος προσπαθήσει να το κάνει, η απάντηση (του κοινοβουλίου), θα είναι σαφής». Και πρόσθεσε: «Κοινωνική συναίνεση δεν είναι συναίνεση μεταξύ θεσμών, αλλά συναίνεση του έθνους».

Ωστόσο η αυτοπεποίθηση του Ερντογάν μοιάζει να είναι προϊόν... ευρωπαϊκού δανείου, καθώς ο άνθρωπος της Κομισιόν στην Αγκυρα Χανς - Γιόργκ Κρέτσμερ δήλωσε χτες σε τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό πως ο στρατός «δεν πρέπει» να κάνει δηλώσεις σχετικά με την Παιδεία.

Το θέμα όμως είναι ως πού είναι διατεθειμένος να υποχωρήσει ο στρατός και οι λεγόμενοι «τοποτηρητές του κεμαλισμού» στο τουρκικό πολιτικό σκηνικό στο ζήτημα.

Οι δύο μεταρρυθμίσεις «αγκάθια» για τους οπαδούς του λεγόμενου «κοσμικού» κράτους της Τουρκίας είναι, πρώτον, η άρση των περιορισμών στους αποφοίτους των ιεροδιδασκαλείων όσον αφορά την είσοδό τους στην ανώτατη εκπαίδευση, άρα η «ενίσχυση» της ισλαμικής εκπαίδευσης και, δεύτερον, η κατάργηση της θέσης στρατιωτικού στο Ανώτατο Συμβούλιο Εκπαίδευσης (ΥΟΚ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ