Τετάρτη 12 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Προς μαζικές απολύσεις γιατρών

Κίνδυνος απόλυσης για 300 χιλιάδες γιατρούς και μείωσης κατά το ένα τρίτο των κλινών στα δημόσια νοσοκομεία

Η παραπέρα μεταρρύθμιση του συστήματος Υγείας της Ρωσίας θα οδηγήσει στην απόλυση των μισών γιατρών της χώρας, γράφει η ηλεκτρονική σελίδα «Η Ασφάλιση στη Ρωσία», που μεταφέρει αυτήν την εκτίμηση από το βρετανικό περιοδικό «British Medical Journal».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του περιοδικού, οι στόχοι της νέας μεταρρύθμισης στο χώρος της Υγείας θα έχουν στόχο δήθεν την παραπέρα «αποτελεσματικότητα» και «οικονομία» του ρωσικού συστήματος Υγείας. Αυτό προβλέπεται ότι θα οδηγήσει στην απόλυση περίπου 300 χιλιάδων γιατρών. Προοπτικά στόχος θα είναι να μειωθούν οι γιατροί των διάφορων ειδικοτήτων, σημειώνει το πρακτορείο RBK.

Σημαντική αναμένεται να είναι και η μείωση του αριθμού των κλινών στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, που από 1,6 εκατομμύρια κλίνες που διαθέτουν σήμερα, θα μειωθούν κατά 500 χιλιάδες. Σε πρώτη φάση στο στόχαστρο θα βρεθούν τα νοσοκομεία και άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα της ρωσικής επαρχίας, μεταδίδει το «Ουράλ πρεσ-ινφο».

Οπως, επίσης, σημειώνει το «NTV.RU» για πρώτη φορά για τα σχέδια αυτά μίλησε πρόσφατα στην Κρατική Δούμα ο Ρ. Χάλφιν, υφυπουργός υγείας και κοινωνικής ανάπτυξης της Ρωσίας. Κύριο επιχείρημα της ρωσικής κυβέρνησης στην προώθηση αυτών των σχεδίων είναι ότι δήθεν έτσι θα βρεθούν οι πόροι για ένα διπλασιασμό ή και τριπλασιασμό των μισθών των γιατρών.

Την ίδια ώρα, βέβαια, γίνεται φανερό ότι τα νέα αντιλαϊκά μέτρα της ρωσικής κυβέρνησης στον τομέα της Υγείας όχι μόνο θα οδηγήσουν σε μαζικές απολύσεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, αλλά και θα εντείνουν την πορεία της εμπορευματοποίησης της Υγείας, που έφερε η παλινόρθωση του καπιταλισμού κάτι που θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την κατάσταση της υγείας των λαϊκών στρωμάτων.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ