ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Μάη 2004
Σελ. /40
Κερδώος Ερμής

...της άγριας εκμετάλλευσης, ως και το θάνατο

Του Sehrank από την εφημερίδα «The Independent» («ΤΟ ΒΗΜΑ»)
Του Sehrank από την εφημερίδα «The Independent» («ΤΟ ΒΗΜΑ»)
Εμπόρευμα, λοιπόν και τα παιδιά. Είτε σαν πτώματα, είτε σαν εργατική δύναμη.

Σε δόξα των δυνάμεων «της αγοράς», που επελαύνουν. Και τις οποίες επιθυμεί να ρυθμίσει η περίφημη «Νέα Αριστερά». Ναι, αυτή που χτες έβλεπε τον Κλίντον ως ελευθερωτή στη Βοσνία και σήμερα υμνεί τον συνεργό στο έγκλημα Κέρι έναντι του Μπους. Αυτή η «Αριστερά» που στο καταστατικό της, πριν ακόμα της το ζητήσουν τα αφεντικά της, δηλώνει πως εχθρός παραμένει ο ...Στάλιν! Αυτή η «Αριστερά», που πανηγύριζε για την απελευθέρωση των Αλβανών εργατών από τον κομμουνισμό. Είναι αυτή που αύριο θα κάνει Ερώτηση στην Ευρωβουλή, γιατί παραμένει χωρίς ρύθμιση η αγορά παιδικών οργάνων.

Ηφαίστειο που βράζει η λαϊκή οργή. Οσο κι αν δε βρίσκει ακόμα ενιαίο τρόπο έκφρασης ενάντια στον κοινό εχθρό. Ο οποίος, όμως, έχει ενιαία γνώση για το ποιος είναι ο αντίπαλος. Και παίρνει τα μέτρα του. Από τα απλά μαθήματα συμπεριφοράς στους Αμερικανούς αθλητές, έως τη δημιουργία των πολιτικών σχηματισμών που καλούνται να παίξουν το ρόλο του αναγκαίου αναχώματος και από τα βάθη της Ανατολής, όπου ακόμα επικρατούν σχέσεις - δομές του φαντάσματος της ΕΣΣΔ έως τη γηραιά Αλβιόνα που επιστρέφει στις απαρχές της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Με τα παιδιά στη μισθωτή σκλαβιά από τα γεννοφάσκια.

Οργή. Ιερή οργή. Ανελέητη.

Που επιβάλλεται να συναντήσει τη γνώση. Να μετασχηματιστεί σε συνειδητή οργάνωση. Για την ανατροπή. Αυτό, ναι, είναι μονόδρομος!


ΓΝΩΣΗ ΝΕΑΣ ΤΑΞΗΣ

ΓΝΩΘΙ ΣΑΥΤΟΥΣ: «Αυτό που κυρίως διδάσκεται στα σεμινάρια της Επιτροπής είναι το πώς οι αθλητές των ΗΠΑ θα αποφύγουν να εξάψουν τα αντιαμερικάνικα αισθήματα των... γηγενών αλλά και των άλλων αθλητών που δεν είχαν την τύχη να γεννηθούν στη "Χώρα της Ελευθερίας", πώς θα εξασφαλίσουν την προσωπική τους ασφάλεια, πώς ακόμη θα αντιμετωπίσουν τις κατηγορίες για τις αμερικανικές θηριωδίες στο Αμπού Γράιμπ» (το ρεπορτάζ στο ΒΗΜΑ).

ΚΕΡΙ ΟΠΩΣ... ΚΛΙΝΤΟΝ: «Θλίψη για την αντίδραση του Τζον Κέρι, του υποψηφίου των Δημοκρατικών για την αμερικανική προεδρία: "Δεν είπε σχεδόν τίποτα και αυτό είναι ίσως το πιο ανησυχητικό απ' όλα"» (ο Πιερ Βιντάλ - Νάκε, Le Monde/TA NEA).

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ: «Η καταδίκη του σταλινισμού "που αντιβαίνει στα κομμουνιστικά ιδανικά" εντάχθηκε στο καταστατικό του νέου κόμματος» (το ρεπορτάζ στην ΑΥΓΗ).

ΟΜΟΛΟΓΙΑ: «Η ΕΕ εξέδωσε την κοινοτική οδηγία όχι ως μέθοδο τακτοποίησης υπαρχόντων συμβασιούχων αλλά ως πλαίσιο ρύθμισης των εργασιακών σχέσεων σε όποια χώρα μέλος επιχειρείται αυτή η μορφή απασχόλησης» (ο Γιάννης Παναγόπουλος της ΠΑΣΚΕ στο ΕΘΝΟΣ).

ΠΙΣΩ ΣΤΟ 1850: «Μαθητές βρετανικών σχολείων θα έχουν τη δυνατότητα από τα 14 τους χρόνια να περνούν δύο ημέρες την εβδομάδα σε χώρους εργασίας. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Μάθησης και Τεχνών δήλωσε: "Τα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης προσφέρουν τη λύση για κερδοφορία των επιχειρήσεων τον 21ο αιώνα"» (το ρεπορτάζ σε GARDIAN/ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΤΑ ΝΕΑ: ΕΚΘΕΣΗ ΣΟΚ ΓΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟ ΟΡΓΑΝΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΤΟ ΖΕΪΜΠΕΚΙΚΟ ΤΗΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ

ΤΟ ΒΗΜΑ: ΤΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΚΛΟΝΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΜΠΟΥΣ

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 5.980 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ

ΕΘΝΟΣ: 846 ΝΕΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ

Η ΧΩΡΑ: ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΨΑΛΙΔΙ ΣΤΑ ΧΡΕΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΣΤΟ ΦΩΣ Η ΡΕΜΟΥΛΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: ΑΓΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

ΑΥΓΗ: Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΔΕΝ ΔΙΝΕΙ ΠΕΡΙΟΔΟ ΧΑΡΙΤΟΣ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΣΕ ΞΕΝΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΑΓΓΙΖΕΙ ΑΘΗΝΑ

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΙΣΟΠΕΔΩΝΟΥΝ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ΠΑΡΑ ΠΟΔΑΣ ΤΑ ΟΠΛΑ

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΓΥΡΙΖΕΙ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΛΟΓΙΕΣ ΤΗΣ ΝΤΟΡΑΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΔΕΝ ΓΛΙΤΩΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Ο ΛΟΓΟΣ: ΥΠΕΓΡΑΦΗΣΑΝ ΤΑ ΠΡΟΕΔΡΙΚΑ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΑ

Η ΝΙΚΗ: ΞΑΦΝΙΚΗ ΟΞΥΝΣΗ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΟΧΙ ΣΤΟ ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Το έργο τους

«Εργο μας ήταν να τους κρατήσουμε ξύπνιους και να τους κάνουμε τη ζωή κόλαση για να μιλήσουν» (η «στρατιώτης της ελευθερίας» Σαμπρίνα Χάρτμαν, ρεπορτάζ στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

Η απάντηση

«Η υπομονή μας με τις κατοχικές δυνάμεις έχει εξαντληθεί. Πολιτική μας τώρα είναι να επεκτείνουμε την αντίσταση και να τη φέρουμε σε όλο το Ιράκ. Θα υπάρξουν ηφαιστειακές εκρήξεις» (Κάις αλ Χαζάλι, υπαρχηγός του Σαντρ, «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

Διεστραμμένοι!

«Ο αραβικός κόσμος δε μας αποστρέφεται επειδή πιστεύει ότι είμαστε πρωτόγονοι. Μας αποστρέφεται επειδή πιστεύει ότι είμαστε διεστραμμένοι» (ο Σέιμουρ Χερσ - «Νιου Γιόρκερ» - «ΤΑ ΝΕΑ»).

Το επόμενο στάδιο

«Απώλεια του Καυκάσου σημαίνει συρρίκνωση της ρωσικής επιρροής στην Κεντρική Ασία, οριστική εγκατάλειψη κάθε προοπτικής για επάνοδο στις δυνατότητες και στο ρόλο της μεγάλης δύναμης. Πρόκειται για μια πρόκληση για την εξουσία του Πούτιν: Να αντιδράσει και να διακινδυνεύσει τη διεθνή απομόνωση ή να αποδεχτεί το δεύτερο και οριστικό θάνατο της ΕΣΣΔ» (ο Γ. Καπόπουλος στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ