ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Μάη 2004
Σελ. /40
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΝΑΙ στο ΚΚΕ στις ευρωεκλογές

Η φωνή των βιομηχάνων είναι η πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Απαιτείται δυναμική απόρριψη της εχθρικής πρότασης του ΣΕΒ για την ΕΓΣΕΕ και καταδίκη της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ που κινούνται στην κατεύθυνση της ΕΕ, που δουλεύουν για το χτύπημα της συλλογικής πάλης και διεκδίκησης.

Η απεργία της 1η του Μάη με τα αιτήματα και τους στόχους του ΠΑΜΕ, που ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες του λαού, πρέπει να γίνει ο πυλώνας της ταξικής ενότητας και πάλης. ΣΕΒ και εργοδοσία με τις πλάτες της ΓΣΕΕ βάζουν μπουρλότο στην ΕΓΣΕΕ.

Για την Ευρωπαϊκή Ενωση μας διαλαλούν ότι υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες οικονομικής ανάπτυξης (θα ψωνίζουμε αρνιά, θα τα τρώμε φέτος και θα πληρώνουμε με κάρτες του χρόνου, εάν ζούμε) μεγάλη ενιαία αγορά, 450 εκατ. αύξηση απασχόλησης, αντιμετώπιση της ανεργίας, κοινωνικές παροχές, άνοδος βιοτικού επιπέδου και ποιότητα ζωής, σύγκλιση οικονομιών, ασφάλεια, δημοκρατία, κλπ. Αλλά αντιμετωπίζουμε μια πραγματικότητα διαφορετική.

Το ευρώ σαν κατοστάρικο. Η ανεργία 12%. Αύξηση κερδών, φτώχεια, ξεκλήρισμα και καταστροφή 800 χιλιάδων αγροτών και ΕΒΕ, τρομοκρατία, πολέμους, 20% μερική απασχόληση, εμπορευματοποίηση Παιδείας, Υγείας, Πρόνοιας, Αθλητισμού, ιδιωτικοποιήσεις. Μισθοί και συντάξεις 50% σε σύγκριση με εκείνα της Ευρώπης. Ελαστικές μορφές εργασίας, κατεδάφιση Κοινωνικής Ασφάλισης, τρομονόμοι, ευρωσυντάγματα, ευρωαστυνομία, Σένγκεν, ευρωστρατός, οι πλούσιοι πλουσιότεροι και οι φτωχοί στυμμένες λεμονόκουπες.

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, κόμματα του κεφαλαίου, επιλέγουν τη συμμετοχή και την ενσωμάτωση στην ΕΕ, το ίδιο και ο ΣΥΝ. Η ΕΕ είναι διακρατικός συνεταιρισμός εξυπηρέτησης του μεγάλου κεφαλαίου, εχθρικός στις δημοκρατικές και κοινωνικές κατακτήσεις.

Τώρα έχουμε ισχυρή Ελλάδα και κυβέρνηση ΝΔ με πρόγραμμα και σκέψη ΠΑΣΟΚ ή ας πούμε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ σε γαλάζια έκδοση. Οικονομική ασάφεια και άρνηση η απάντηση της κυβέρνησης στο ερώτημα για την επίλυση των δεσμεύσεων. Τώρα ανακάλυψαν άδεια ταμεία (τα ίδια έλεγε και το ΠΑΣΟΚ). Μ' αυτό το επιχείρημα της μαύρης τρύπας προσπαθούν να πείσουν ότι οι δεσμεύσεις θα γίνουν σιγά σιγά. Η δημοσιονομική απογραφή είναι το πρόσχημα για την εφαρμογή περιοριστικής πολιτικής λιτότητας.

... Για τις ευρωεκλογές η ζωή και οι εξελίξεις απέδειξαν και επιβεβαίωσαν τις θέσεις του ΚΚΕ, για τις αρνητικές επιπτώσεις στους εργαζόμενους και στο λαό, για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ και την ΟΝΕ. Γι' αυτό ΟΧΙ στο δικομματισμό, ΝΑΙ στο ΚΚΕ... Ολοι και όλες μαύρο στο δικομματισμό, στις ευρωεκλογές. ΝΑΙ στο ΚΚΕ για το Σοσιαλισμό, για την Ευρώπη των λαών.

Δημήτρης Πανταζώνας

Το ΟΧΙ ταιριάζει στους λαούς

...Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κ. Ανάν, πιστό όργανο των Αμερικανών πρότεινε για λύση του Κυπριακού ένα σχέδιο φτιαγμένο στα γραφεία του Λευκού Οίκου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Είναι ένα σχέδιο ετεροβαρές σε βάρος του ελληνοκυπριακού λαού, σχέδιο μη δίκαιο, μη λειτουργικό, μη εφαρμόσιμο και, συνεπώς, μη βιώσιμο. Κατάλληλο, όμως, για συνεχείς προστριβές μεταξύ των δύο κοινοτήτων (διαίρει και βασίλευε).

Μετατρέπει το νησί σε προτεκτοράτο με τη διατήρηση των αγγλικών βάσεων, με τα προνόμια που τους αναγνωρίζει - δικά τους χωρικά ύδατα και υφαλοκρηπίδα, δικό τους εναέριο χώρο, χωρίς δικαίωμα πρόσβασης σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, με το βέτο των τριών ξένων δικαστών που θα παίρνουν την τελική απόφαση επί σοβαρών διαφορών μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Μιλάμε για αποικιακό δηλαδή καθεστώς, με τριχοτόμηση, πλέον, της Κύπρου. Το σχέδιο αυτό δίνει ένα μόρφωμα κράτους, χωρίς κρατική οντότητα με τα χαρακτηριστικά, στην ουσία της σημερινής διχοτόμησης.

...Ο πατριωτισμός, όμως του κυπριακού ελληνισμού, η αγάπη του για έναν ελεύθερο, ανεξάρτητο δημοκρατικό βίο μαζί με τους Τουρκοκύπριους έδωσε ένα βροντώδες ΟΧΙ, αδιαφορώντας για τις απειλές και τις επακόλουθες συνέπειες: Δεν ακολούθησε ο ελληνοκυπριακός λαός το «σφάξε με αγά μ' ν' αγιάσω», ούτε το κοτσαμπασίδικο «Βασίλη κάτσε φρόνιμα...». Με τη σφεντόνα του σαν άλλος Δαβίδ έδωσε αποστομωτική απάντηση στους Γολιάθ του ιμπεριαλισμού και το πιστό τους όργανο Κ. Ανάν. Το ΟΧΙ και κάθε ΟΧΙ σε κάθε μορφής καταπιεστές του κυπριακού λαού, μικρή λέξη με μεγάλη όμως σημασία, δείχνει ότι και οι μικροί μικρότατοι λαοί μπορούν ν' αρνηθούν τα δεσμά που τους ετοιμάζουν οι εκπρόσωποι του ιμπεριαλιστικού κατεστημένου και της βάρβαρης παγκοσμιοποίησης.

Κάτι τέτοια ΟΧΙ μαζί με την ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ των λαών, βάζουν σε σκέψη κάθε φορά τους πλανητάρχες και κάθε είδους δουλικά που τους ακολουθούν και τους συμπαραστέκονται. Η στάση αυτή του κυπριακού λαού μελετημένη και όχι επιπόλαιη και απερίσκεπτη θα μείνει στην Ιστορία, όχι μόνον του κυπριακού λαού αλλά και παράδειγμα προς μίμηση για άλλους λαούς. Στον ιμπεριαλισμό μόνο το ΟΧΙ ταιριάζει σαν απάντηση των λαών και ποτέ το ΝΑΙ.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΡΗΓΑΣ, Καλαμάτα

ΣΚΕΨΕΙΣ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ - ΙΔΕΕΣ

Αγαπητέ «Ρίζο»

Ηρωες και ηρωίδες

Γιακουμάκης Γεράσιμος... Παρακολουθώ σε εθνικές επετείους ακούγονται ονόματα ηρώων και ηρωίδων, όπως της Μπουμπουλίνας, της Μαντώς Μαυρογένους, ακόμα και θεατρικά έργα έχουν γίνει και παίζονται. Καμία αντίρρηση μέχρι εδώ, πολύ καλά. Αυτό που θέλω να επισημάνω και γι' αυτό σου γράφω, αγαπητέ «Ριζοσπάστη», είναι ότι η ιστορία της Ελλάδας δεν τελείωσε το 1821. Ηρωίδες έχουμε και πρόσφατες, όπως την ηρωική Ηλέκτρα Αποστόλου, τη Σταθοπούλου και τις ανώνυμες και επώνυμες που για το καλό του λαού και της πατρίδας μαρτύρησαν στα διάφορα «αναμορφωτήρια» και ξερονήσια. Χάθηκαν λοιπόν οι άνθρωποι των γραμμάτων και της τέχνης αλλά και η υποχρέωση της πολιτείας να μνημονεύονται και αυτές; Ή μήπως δεν πρέπει, επειδή ο λαός ξέρει ποιες ήταν;

«Περίλυπα»...

Νίκος Ιωαννίδης. Διάβασα το σχόλιο για το ρεπορτάζ της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ και με τι τρόπο κάλυψε ο συντάκτης της, την Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Θαύμασα την έξοχη παρατηρητικότητά του και την ωραία περιγραφή του, για... «τον βραχίονα του γερανοφόρου οχήματος, που ανεβοκατέβαινε σε τακτά χρονικά διαστήματα» κλπ, κλπ. Αυτό μου έφερε στη μνήμη ένα δημοσιογραφικό περιστατικό. Σε κάποια επαρχιακή πόλη το Πάσχα (αρκετές δεκαετίες πριν) ο αρχισυντάκτης έστειλε ένα νεαρό δημοσιογράφο να κάνει ρεπορτάζ πασχαλινής αγοράς. Την επόμενη μέρα οι αναγνώστες της εφημερίδας διάβαζαν έκπληκτοι: «Τα σφαγμένα αρνάκια, κρέμονταν στα τσιγκέλια, ΠΕΡΙΛΥΠΑ ΕΩΣ ΘΑΝΑΤΟΥ».

Σκουπίδια της Ιστορίας

Γεράσιμος Φαρακλός. Υστερα από το «ΟΧΙ» των Ελληνοκυπρίων σκέπτομαι τα εξής: Ο μεν Γιωργάκης έχει δίκιο για το «ΝΑΙ» του. Γιατί είναι μετανάστης εδώ (στην Ελλάδα) και ακολουθεί τις συμβουλές των... μαμάδων Μάργκαρετ και Μαντλίν. Οπως δε είναι γνωστό, οι ΗΠΑ θέλουν την Κύπρο αβύθιστο αεροπλανοφόρο για τον έλεγχο ολόκληρης της περιοχής και της Μέσης Ανατολής (πετρέλαια, αέριο). Θα ήθελα να ρωτήσω, όμως, όλους τους εδώ θιασώτες του «ΝΑΙ» στο έκτρωμα Ανάν για την Κύπρο, που αυτοαποκαλούνται «αριστεροί» και ενεργούν «αμερικανικότερα των ΗΠΑ» (Μπίστης, Μαριγούλα, Ανδρουλάκης, Κουναλάκης κλπ, όλοι αγγλομαθείς του YES): μήπως ο ηρωικός κυπριακός λαός τους έστειλε με το «ΟΧΙ» του στα σκουπίδια της Ιστορίας;

ΩΡΟΜΙΣΘΙΟ

Αίμα ποτάμι χύθηκε σκληροί αγώνες γίναν./ Χρόνια οι εργάτες πάλευαν για το οχτάωρό τους./ Δουλεύανε ολημερίς από αυγή ως τη νύχτα/ Να πάρουνε τα πενιχρά ψίχουλα που τους δίναν./ Οι αφεντάδες λύγισαν απ' τους σκληρούς αγώνες./ Και οι εργάτες πέτυχαν οχτώ ώρες να δουλεύουν./ Και επικράτησε παντού σ' όλη την οικουμένη./ Αφού το επαλέψανε όλοι τους ενωμένοι./

Μα στην πορεία τα 'φεραν ανάποδα οι χρόνοι./ Και οι αφεντάδες έτριβαν από χαρά τα χέρια/ γιατί ο σκοπός τους ήτανε να τους το πάρουν πίσω./ Την ανεργία φούντωσαν στρατιές ανέργους κάναν,/ στα δύο τους διαίρεσαν ανίσχυροι να γίνουν./ Και τότε το οκτάωρο να τους το καταργήσουν./

Και αφού το νόμο βρήκανε που θα το καταργήσει./ Να και το ωρομίσθιο να το αντικαταστήσει./ Απ' το γυαλί βγήκε ο υπουργός με ύφος να φωνάζει/ Πως τη δουλιά που έχουμε δίκαια θα μοιράσει/ Οχι άλλοι να δουλεύουνε και άλλοι σε ανεργία./ Ετούτο είναι άδικο μεγάλη αμαρτία/ Εξίσου να δουλεύετε όλοι σας από λίγο/ Ολοι σας να πεινάσετε έτσι είναι το δίκιο./ Μα τη σκληρότερη δουλειά τα αφεντικά θα κάνουν./ Μερόνυχτα θα τα μετρούν τα κέρδη που θα βγάνουν!/

Γι' αυτό εργάτες σμίξετε όλοι μαζί σαν ένας./ Τη δύναμή σας δείξετε και μην αφήσετε ένα./ Διώχτε τους αμαρτωλούς που κυβερνούν τον τόπο./ Κλέβουν αρπάζουν από παντού δε λογαριάζουν κόπο./ Τον κόπο εμείς τον κάναμε και όλα είναι δικά μας./ Ντροπή μας να δεχόμαστε κλέφτες γι' αφεντικά μας.

Μαριγούλα Μαστρολέων- Ζέρβα, Πειραιάς



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ