ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Μάη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αόριστες δηλώσεις για απαγόρευση διαδηλώσεων

Με σκόπιμα αόριστες και ασαφείς διαβεβαιώσεις και δηλώσεις «όμορφων προθέσεων» επιχείρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να διασκεδάσει τις καθ' όλα δικαιολογημένες ανησυχίες για απαγόρευση των διαδηλώσεων κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ο Θ. Ρουσόπουλος υποστήριξε ότι τα μόνα μέτρα που σχεδιάζει να πάρει η κυβέρνηση είναι αυτά που αφορούν την κυκλοφορία των οχημάτων, αλλά όταν ρωτήθηκε αν στα μέτρα αυτά μπορούν να συμπεριληφθούν και μέτρα όπως η απαγόρευση των διαδηλώσεων περιορίστηκε να απαντήσει πως η κυβέρνηση δε σκέφτεται κάτι τέτοιο, αποφεύγοντας να δεσμευτεί συγκεκριμένα και με σαφήνεια. Μάλιστα, δε δίστασε να εμφανιστεί υπέρμαχος και προστάτης των ατομικών δικαιωμάτων και δημοκρατικών ελευθεριών, δηλώνοντας, με αφορμή ερώτηση για τις εκατοντάδες κάμερες - «χαφιέδες», που έχουν πλημμυρίσει την Αθήνα, ότι η κυβέρνηση δεν αποδέχεται την παραμικρή παρέκβαση στα ατομικά δικαιώματα! Φυσικά, δεν απάντησε τι θα γίνει με τις κάμερες του «μεγάλου αδελφού»...

Για του λόγου το αληθές, ακολουθούν οι ερωτήσεις - απαντήσεις στη χτεσινή ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Ερώτηση: «Στα μέτρα για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, η κυβέρνηση προτίθεται να συμπεριλάβει και τον περιορισμό των διαδηλώσεων ή με νομοθετική ρύθμιση ή με έκτακτα αστυνομικά μέτρα;».

Απάντηση: «Επικοινώνησα με τον υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκόπη Παυλόπουλο και τα μόνα μέτρα που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση αφορούν στις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθήνα και ευρύτερα το λεγόμενο ολυμπιακό δακτύλιο. Τίποτα περισσότερο».

Ερώτηση: «Μήπως, στο όνομα των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, ληφθούν μέτρα που απαγορεύουν το δικαίωμα στις διαδηλώσεις;»

Απάντηση: Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στις σκέψεις της κυβέρνησης.

Ερώτηση: «Χτες, ο κ. Βουλγαράκης είπε ότι οι 285 κάμερες που αγοράστηκαν - και ξέρουμε ότι είναι αυτές "υπερευαίσθητες", που καταγράφουν τα πάντα - θα χρησιμοποιηθούν και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ποιος μας διασφαλίζει, λοιπόν, τα ατομικά μας δικαιώματα ή μήπως μπαίνουμε σε μια πτυχή του κράτους του "μεγάλου αδελφού"; Δεν το λέω καθ' υπερβολή αυτό, γιατί οι πορείες, τα συλλαλητήρια, θα συνεχίσουν και το Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη και το Δεκέμβρη και οι κάμερες θα καταγράφουν τα πάντα. Ποιος μας εγγυάται;».

Απάντηση: «Θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω με την άποψη ότι θα μπορούσε κανείς να δεχτεί παρεκβάσεις. Δε δέχεται κανένας παρεκβάσεις στα ατομικά δικαιώματα, διότι, αν αρχίσει να δέχεται μικρές παρεκβάσεις, αργότερα υπάρχει ο κίνδυνος να γίνουν και μεγαλύτερες. Νομίζω ότι με αυτή τη δήλωση της κυβέρνησης έχω απαντήσει σε όλο το ερώτημά σας».

Η αλήθεια είναι ότι η ηγεσία της ΝΔ έχει βεβαρημένο παρελθόν όσον αφορά στη «στοχοπροσήλωσή» της στα μέτρα ασφάλειας και απαγόρευσης των διαδηλώσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι ως αξιωματική αντιπολίτευση ασκούσε πιέσεις για τη λήψη μέτρων, ενόψει της επίσκεψης Κλίντον (Νοέμβρης 1999), ενώ επικρότησε την απόφαση της τότε κυβέρνησης να απαγορεύσει τις διαδηλώσεις, μέσω της χουντικής εμπνεύσεως διαταγής του τότε αστυνομικού γενικού διευθυντή Αττικής...

ΧΑΛΚΙΔΑ
Αντιπολεμική συναυλία

Με κεντρικό σύνθημα: «Με τη συνεργασία των λαών, ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό», η Επιτροπή Ειρήνης Χαλκίδας, η Νεανική Δράση για την Ειρήνη και η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας, σε συνεργασία με το Δήμο Χαλκιδέων, διοργανώνουν Αντιπολεμική Συναυλία στο Κάστρο του Καράμπαμπα στην πόλη της Χαλκίδας, αύριο Παρασκευή 14 Μάη, στις 8.30 το βράδυ, με τη συμμετοχή των γνωστών καλλιτεχνών Μίλτου Πασχαλίδη και Διονύση Τσακνή.

Οπως τονίζεται σε κοινή ανακοίνωση των διοργανωτών, «μόνον η πάλη και η αντίσταση των λαών μπορεί να αναμετρηθεί με τη βάρβαρη επιθετικότητα του Αμερικανο-Ευρωενωσιακού ιμπεριαλισμού και να βγει νικητής. Τα τελευταία γεγονότα που αποκαλύπτονται στο Ιράκ με τους φριχτούς και εξευτελιστικούς βασανισμούς και συμπεριφορές που υποβάλλονται Ιρακινοί αιχμάλωτοι από τους Αμερικανούς και Αγγλους καταχτητές, προκειμένου να κάμψουν την αντίστασή τους και να τους υποτάξουν, δείχνουν το απάνθρωπο πρόσωπο του ιμπεριαλισμού και των πολεμοκάπηλων που επιδιώκουν να διαφεντεύουν τον κόσμο. Η ιστορία, όμως, δείχνει πως όταν οι λαοί θέλουν, μπορούν και θα είναι νικητές», καταλήγει η ανακοίνωση με την οποία καλούνται ο εργαζόμενοι και ιδιαίτερα η νεολαία, να συμμετάσχουν μαζικά στην αντιπολεμική συναυλία.

ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Νέο λάδι στη φωτιά της διαμάχης

Με απόντες τους τέσσερις από τους έξι μητροπολίτες των λεγόμενων «νέων χωρών» συνεδρίασε χτες η 12μελής Διαρκής Ιερά Σύνοδος. Απουσίαζαν οι μητροπολίτες Γουμενίσσης, Βεροίας, Μυτιλήνης και Διδυμότειχου. Οι δύο πρώτοι ενημέρωσαν γραπτώς και ο Μυτιλήνης «διά της τηλοψίας» - όπως χαρακτηριστικά είπε ο εκπρόσωπος της ΔΙΣ - ότι δεν πρόκειται να συμμετέχουν στις συνεδριάσεις μέχρι να ξεπεραστεί η κρίση Εκκλησίας - Πατριαρχείου.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος με την απόφασή της απευθύνει «αυστηρή προειδοποίηση» στους μητροπολίτες που «απουσίαζαν αδικαιολόγητα» και αναφέρει, ότι αν επιμείνουν σε αποχή από τις εργασίες της ΔΙΣ, θα εφαρμοστεί σχετική διάταξη του Καταστατικού Χάρτη που προβλέπει ως και την αντικατάστασή τους. Η ΔΙΣ «εφιστά επίσης, την προσοχή των Ιεραρχών να μην σπεύδουν, πριν η Εκκλησιαστική Αρχή τοποθετηθεί επί του ζητήματος και λαμβάνουν θέση διακινδυνεύοντας τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητά τους».

Δηλαδή, τόσο η Αρχιεπισκοπή που συγκάλεσε τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο ενόσω διαρκεί η διαμεσολαβητική προσπάθεια, όσο και η Διαρκής Ιερά Σύνοδος με τη συγκεκριμένη της απόφαση, ρίχνουν νέο λάδι στη φωτιά της διαμάχης που έχει ξεδιπλωθεί μεταξύ της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Πατριαρχείου.

Πάντως, το ζήτημα της «διακοπής της κοινωνίας» του Οικουμενικό Πατριαρχείου με τον αρχιεπίσκοπο, η ΔΙΣ θα το εξετάσει σε προσεχή συνεδρίαση, μετά την ολοκλήρωση των ενεργειών της κυβέρνησης.

Χτες είδαν το φως της δημοσιότητας επιστολές που στάλθηκαν στον κ. Χριστόδουλο με αφορμή τα έξι χρόνια από την εκλογή του ως αρχιεπισκόπου από τον Πατριάρχη Μόσχας Αλέξιο και τον μητροπολίτη Σμολένσκ Κύριλλο, οι οποίοι με αυτές τού εκφράζουν εμμέσως την υποστήριξή τους. Ερωτηθείς ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΙΣ μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος Θεόκλητος, είπε ότι «οι επιστολές εντάσσονται στα πλαίσια των αγαθών σχέσεων που έχουμε με όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες».

Τέλος, για το θέμα των ενθρονίσεων των νέων μητροπολιτών είπε ότι αφήνεται χρόνος μέχρι να περατωθεί η διαμεσολάβηση της κυβέρνησης.

ΝΑΤΟ
Πάρε - δώσε με τα ελληνικά πανεπιστήμια

Νερό στο μύλο του ιμπεριαλισμού και των Οργανισμών του, φαίνεται πως ανέλαβαν να κουβαλούν το ένα μετά το άλλο τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας μας. Μετά το Πανεπιστήμιο Κρήτης (Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Κέντρο Πολιτικής Ερευνας και Τεκμηρίωσης) που έβαλε χορηγό το ΝΑΤΟ σε εκδήλωση που διοργανώνει για τα 30 χρόνια Δημοκρατίας (1974 - 2004), τη σκυτάλη πήρε το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Το Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας αποφάσισε να καλέσει ανώτατο αξιωματούχο του ΝΑΤΟ προκειμένου να μιλήσει σε εκδήλωση που προγραμματίζει για τις 25 Μάη στη Θεσσαλονίκη. Πληροφορίες αναφέρουν πως το Πανεπιστήμιο ουσιαστικά ανέλαβε να παίξει ρόλο διαμεσολαβητή. Δηλαδή, υποβλήθηκε αίτημα από «εκπροσώπους» του ΝΑΤΟ στη χώρα μας, να διοργανωθεί εκδήλωση προκειμένου να δοθεί διάλεξη από αξιωματούχο του ο οποίος εκείνη την περίοδο θα βρίσκεται στην Ελλάδα. Και το Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών έσπευσε να αποδεχτεί το ρόλο που του ανατέθηκε. Βέβαια, μετά τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν μόλις έγινε γνωστό, εξετάζεται το ενδεχόμενο ματαίωσης της εκδήλωσης.

Πάντως και οι δύο περιπτώσεις είναι ενδεικτικές του έργου που επιχειρείται να ανατεθεί στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρα μας, αυτόν του εξωραϊσμού των δολοφονικών οργανισμών όπως το ΝΑΤΟ και των πολιτικών και στρατιωτικών εκπροσώπων του.

Νέες διοικήσεις σε ΟΑΣΑ και ΕΛΤΑ

Οι επικεφαλής του ΟΑΣΑ και των ΕΛΤΑ ανακοινώθηκαν χτες από τον υπουργό Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλο. Ειδικότερα, πρόεδρος στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Αθήνας (ΟΑΣΑ) διορίστηκε ο Σίμος Σιμόπουλος, καθηγητής ΕΜΠ, ενώ πρόεδρος στα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ) ο Αγγελος Μπρατάκος, φυσικός.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ