Πέμπτη 13 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Νέο λάδι στη φωτιά της διαμάχης

Με απόντες τους τέσσερις από τους έξι μητροπολίτες των λεγόμενων «νέων χωρών» συνεδρίασε χτες η 12μελής Διαρκής Ιερά Σύνοδος. Απουσίαζαν οι μητροπολίτες Γουμενίσσης, Βεροίας, Μυτιλήνης και Διδυμότειχου. Οι δύο πρώτοι ενημέρωσαν γραπτώς και ο Μυτιλήνης «διά της τηλοψίας» - όπως χαρακτηριστικά είπε ο εκπρόσωπος της ΔΙΣ - ότι δεν πρόκειται να συμμετέχουν στις συνεδριάσεις μέχρι να ξεπεραστεί η κρίση Εκκλησίας - Πατριαρχείου.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος με την απόφασή της απευθύνει «αυστηρή προειδοποίηση» στους μητροπολίτες που «απουσίαζαν αδικαιολόγητα» και αναφέρει, ότι αν επιμείνουν σε αποχή από τις εργασίες της ΔΙΣ, θα εφαρμοστεί σχετική διάταξη του Καταστατικού Χάρτη που προβλέπει ως και την αντικατάστασή τους. Η ΔΙΣ «εφιστά επίσης, την προσοχή των Ιεραρχών να μην σπεύδουν, πριν η Εκκλησιαστική Αρχή τοποθετηθεί επί του ζητήματος και λαμβάνουν θέση διακινδυνεύοντας τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητά τους».

Δηλαδή, τόσο η Αρχιεπισκοπή που συγκάλεσε τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο ενόσω διαρκεί η διαμεσολαβητική προσπάθεια, όσο και η Διαρκής Ιερά Σύνοδος με τη συγκεκριμένη της απόφαση, ρίχνουν νέο λάδι στη φωτιά της διαμάχης που έχει ξεδιπλωθεί μεταξύ της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Πατριαρχείου.

Πάντως, το ζήτημα της «διακοπής της κοινωνίας» του Οικουμενικό Πατριαρχείου με τον αρχιεπίσκοπο, η ΔΙΣ θα το εξετάσει σε προσεχή συνεδρίαση, μετά την ολοκλήρωση των ενεργειών της κυβέρνησης.

Χτες είδαν το φως της δημοσιότητας επιστολές που στάλθηκαν στον κ. Χριστόδουλο με αφορμή τα έξι χρόνια από την εκλογή του ως αρχιεπισκόπου από τον Πατριάρχη Μόσχας Αλέξιο και τον μητροπολίτη Σμολένσκ Κύριλλο, οι οποίοι με αυτές τού εκφράζουν εμμέσως την υποστήριξή τους. Ερωτηθείς ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΙΣ μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος Θεόκλητος, είπε ότι «οι επιστολές εντάσσονται στα πλαίσια των αγαθών σχέσεων που έχουμε με όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες».

Τέλος, για το θέμα των ενθρονίσεων των νέων μητροπολιτών είπε ότι αφήνεται χρόνος μέχρι να περατωθεί η διαμεσολάβηση της κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ