Πέμπτη 13 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Με αφορμή την ... υπόθεση ΚΕΣ

Στην επικαιρότητα έρχεται και πάλι το ζήτημα των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών (ΚΕΣ) που λειτουργούν στη χώρα μας αυτοδιαφημιζόμενα ως παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων. Με κατευθυνόμενα ή μη δημοσιεύματα ασκούνται πιέσεις για την αναγνώριση των τίτλων σπουδών και των επαγγελματικών δικαιωμάτων και ξεπέρασμα του συνταγματικού νόμου που απαγορεύει την ύπαρξη ιδιωτικών πανεπιστημίων. Το θέμα, όπως και πριν από τις βουλευτικές εκλογές, γίνεται αντικείμενο καυγά ανάμεσα στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ, που όμως είναι ανούσιος αφού και οι δύο στηρίζουν την πολιτική του κεφαλαίου, το οποίο θέλει ακόμα μεγαλύτερη διείσδυση στο χώρο της Παιδείας για την παραγωγή των αυριανών απασχολήσιμων.

Η δημιουργία των ΚΕΣ δεν είναι τυχαία υπόθεση και έχει σχέση με την πορεία υποβάθμισης της Παιδείας, γενικής και ανώτατης, τη στροφή προς την κατάρτιση. Η δήθεν κριτική που ασκούν στελέχη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στη ΝΔ, όπως ο πρώην υπουργός Παιδείας Π. Ευθυμίου, είναι υποκριτική. Γιατί το ΠΑΣΟΚ έχει βάλει τις βάσεις για την αναγνώριση των συγκεκριμένων μαγαζιών, όπου πατάει η σημερινή κυβέρνηση. Τον Ιούνη του 2000, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εναρμόνισε την ελληνική νομοθεσία με την κοινοτική οδηγία 89/48 (ΠΔ 149), που αφορούσε σ' «ένα γενικό σύστημα αναγνώρισης των διπλωμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που πιστοποιούν επαγγελματική εκπαίδευση ελάχιστης διάρκειας τριών ετών». Οδηγία που στηρίζεται στις 4 «ελευθερίες» της Συνθήκης του Μάαστριχτ, διακίνησης εργατικού δυναμικού, κεφαλαίων, υπηρεσιών και εμπορευμάτων.

Με την ψήφιση του Προεδρικού Διατάγματος 149, όμως, άνοιξε η όρεξη των επιχειρηματιών των ΚΕΣ, που έκλεισαν εμπορικές συμφωνίες με πανεπιστήμια του εξωτερικού και διαφήμιζαν τα μαγαζιά τους ως παραρτήματα αυτών των πανεπιστημίων, διευκρινίζοντας μάλιστα ότι το δίπλωμα το απονέμουν τα ίδια τα πανεπιστήμια κι όχι τα ΚΕΣ, άρα θα αναγνωρίζεται σε όλες τις χώρες της ΕΕ, με βάση την οδηγία 89/48. Χτες η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και σήμερα αυτή της ΝΔ ισχυρίζονται ότι η οδηγία δεν αφορά στην ακαδημαϊκή αναγνώριση των τίτλων, αλλά στην επαγγελματική, και η αγορά με βάση τις ανάγκες της θα δώσει τη λύση. Και οι δύο εξυπηρετούν στην ουσία τα συμφέροντα των επιχειρηματιών που θέλουν την Παιδεία εμπορευματοποιημένη.

Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που έχει αντιταχθεί με συνέπεια στην πολιτική της εμπορευματοποίησης, στον ευρωμονόδρομο. Δεν έσπειρε και δε σπέρνει αυταπάτες ότι το δικαίωμα στην ουσιαστική μόρφωση μπορεί να καλυφθεί με την αγοραία λογική των ΚΕΣ, των ΙΕΚ και του συνονθυλεύματος των λεγόμενων επαγγελματικών πτυχίων. Λέει ξεκάθαρα ότι μόνο με ρήξη με τη λογική του κεφαλαίου και διεκδίκηση Παιδείας που θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές λαϊκές ανάγκες, μπορεί να κλείσει ο δρόμος στους εμπόρους της μόρφωσης. Το ΚΚΕ με την επεξεργασία του για το ενιαίο 12χρονο βασικό υποχρεωτικό δημόσιο και δωρεάν σχολείο, ένα δημόσιο δωρεάν σύστημα σχολών επαγγελματικής εκπαίδευσης και με την πρόταση για την Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση δίνει το πλαίσιο και την κατεύθυνση στην οποία πρέπει να κινηθεί η λαϊκή διεκδίκηση. Που πρέπει να τείνει στη διεκδίκηση συνολικά φιλολαϊκής πολιτικής, η οποία μπορεί να εφαρμοστεί μόνο από μια λαϊκή εξουσία.


Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ