Πέμπτη 13 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Με στήριγμα την απελευθέρωση των αγορών και τις αποκρατικοποιήσεις

Eurokinissi

Με βασικό «όπλο» τη δημοσιονομική απογραφή που πραγματοποίησε το υπουργείο Οικονομίας, εμφανίστηκε χτες στη Βουλή - όπως αναμενόταν - ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής κατηγορώντας την προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για πλαστά στοιχεία για την ελληνική οικονομία. Εκανε, επίσης, σαφείς νύξεις περί διαφθοράς, μιλώντας για «φωτογραφικές συμβάσεις» και «ασυδοσία» στη διαχείριση κρατικών κονδυλίων.

Αναφερόμενος στο δημόσιο έλλειμμα, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «από την πρώτη στιγμή των ελέγχων διαπιστώθηκε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2003 άγγιζε το 3% του ΑΕΠ. Βρισκόταν, δηλαδή, στο κρίσιμο όριο που θέτει το σύμφωνο σταθερότητας της ΕΕ. Αντί πλεονάσματος, όπως υποσχόταν η προηγούμενη κυβέρνηση, βρεθήκαμε στο ανώτατο κοινοτικό όριο ελλείμματος». Σήμερα, επισήμανε σύμφωνα με τη Γιούροστατ το έλλειμμα αγγίζει το 3,2%. Επέρριψε ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση, λέγοντας ότι «οφείλεται, στην πλασματική υπερδιόγκωση των εσόδων και στην απόκρυψη σημαντικών καταναλωτικών δαπανών». Ειδικά για το δημόσιο χρέος, ο Κώστας Καραμανλής τόνισε ότι ενώ το Δεκέμβρη του 2001 στο πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης προβλεπόταν ότι το 2003 το χρέος της γενικής κυβέρνησης θα μειωνόταν στο 94,4% του ΑΕΠ. Οταν ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, τον περασμένο Δεκέμβρη η τότε κυβέρνηση εμφάνιζε το χρέος στο 101,7%. Ομως, ούτε και αυτό ήταν ακριβές. Η Γιούροστατ στην τελευταία ανακοίνωσή της ανεβάζει το χρέος του 2003 στο 103% του ΑΕΠ. Εχουμε, δηλαδή, μια απόκλιση που αγγίζει τις εννέα ποσοστιαίες μονάδες, σχεδόν 13 δισ. ευρώ». Επίσης, πρόσθεσε ότι «υπάρχουν οφειλές όπως τα χρέη των νοσοκομείων και της Ολυμπιακής, η ρύθμιση των οποίων ανεβάζει το επίσημο χρέος ακόμη πιο ψηλά: Επιπλέον έξι δισεκατομμύρια ευρώ στα ελλείμματα και τουλάχιστον 13 δισ. ευρώ στο δημόσιο χρέος».

Ο Κώστας Καραμανλής έκανε λόγο για διαστρέβλωση των δημοσιονομικών μεγεθών με «μια αναθεώρηση προς τα κάτω, με βάση τις εισπράξεις του ΦΠΑ, που, ενώ αφορούν το 2004, είχαν ενταχθεί με αιφνιδιαστική νομοθετική παρέμβαση το Νοέμβρη στο 2003» καθώς και με «αναθεώρηση, επίσης προς τα κάτω, των εσόδων από την Ευρωπαϊκή Ενωση», όπως και «τη διαγραφή από τα έσοδα μιας μεταβίβασης από το μετοχικό κεφάλαιο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου που έγινε και πάλι αιφνιδιαστικά το Δεκέμβριο του 2003 και δεν έπρεπε να περιλαμβάνεται στα τακτικά έσοδα του προϋπολογισμού». Επισήμανε δε συνολικότερα ότι «οι προϋπολογισμοί που παρουσιάζονταν σαν πλεονασματικοί ήταν όλοι ελλειμματικοί».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έκανε εμμέσως λόγο περί διαφθοράς, σημειώνοντας πως στους ελέγχους κατά υπουργείο «βρήκαμε και αντιμετωπίζουμε μια δραματική κατάσταση με τις αναθέσεις έργων, τις προμήθειες, τις συμβάσεις του Δημοσίου και των Οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα». Μίλησε για «φωτογραφικές προκηρύξεις διαγωνισμών που διόγκωναν υπέρογκα το κόστος σε βάρος του Δημοσίου και κρατούσαν κλειστό το οικονομικό παιχνίδι στους λίγους ευνοημένους» και για «δεκάδες εκατομμύρια για υποτιθέμενες μελέτες».

Αναφερόμενος ειδικά στο υπουργείο Αμυνας, ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι «διαπιστώνονται υπέρογκες δαπάνες, που δεν είχαν γνώμονα, ούτε τις επιχειρησιακές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων, ούτε την καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού» και ότι «βρεθήκαμε αντιμέτωποι με καταστάσεις συνώνυμες της ασυδοσίας». Πρόσθεσε, μάλιστα, χαρακτηριστικά «δεν πρόκειται να υπάρξει καμιά συγκάλυψη» και ότι «ο λόγος ανήκει στη δικαιοσύνη και εμείς θα στηρίξουμε το έργο της».

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε, παράλληλα, τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για το μέλλον της οικονομίας, αναφερόμενος στην κατάθεση νομοσχεδίων που θα αφορούν στην αλλαγή του ισχύοντος φορολογικού συστήματος, καθώς και στην αλλαγή της νομοθεσίας για τις επενδύσεις. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις ιδιωτικοποιήσεις, λέγοντας πως «δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην απελευθέρωση των αγορών και προχωρούμε στις αποκρατικοποιήσεις που προβλέπονται από το πρόγραμμά μας». Οπως είπε, «το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων οριστικοποιείται ως το τέλος Μάη και θα αποτελείται από δύο σκέλη: Το πρώτο θα αφορά το χρονικό υπόλοιπο του 2004 και το δεύτερο το υπόλοιπο της τετραετίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ