Πέμπτη 13 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2004
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Περιμένοντας ένα «ναι» ή ένα «όχι»

Εν αναμονή μιας απάντησης από μέρους των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή της ΑΚΟΑ και του Μ. Γλέζου, για το αν αποδέχονται την καταληκτική πρόταση του ΣΥΝ για τη συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου, βρίσκεται η Κουμουνδούρου. Οι επαφές συνεχίστηκαν και χτες χωρίς να καταλήξουν σε αποτέλεσμα, ωστόσο η ΚΕΔΑ δήλωνε πως η απόφαση αποχώρησης από το σχήμα είναι οριστική, η ΚΟΕ το ίδιο, όπως και η ΔΕΑ αν και επιφυλασσόταν για την απόφαση της Κεντρικής της Επιτροπής που συνεδριάζει σήμερα. Στο μεταξύ, φήμες πάνε κι έρχονται για διαβουλεύσεις της ύστατης ώρας όλων με όλους (εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ) προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα κοινής εκλογικής καθόδου διαφόρων σχημάτων.

Θυμίζουμε πως η ΚΠΕ του ΣΥΝ προχτές το βράδυ, έπειτα από μια πολύωρη και θυελλώδη συνεδρίαση, αποδέχτηκε την πρόταση του Ν. Κωνσταντόπουλου να υποδείξουν οι άλλες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ προσωπικότητα της αρεσκείας τους που θα τεθεί επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου με τον όρο ότι ο ΣΥΝ κρατά για τον εαυτό του τη δεύτερη θέση. Η πρόταση αυτή συνιστά επί της ουσίας άρση του βέτο που έθεταν ως την τελευταία στιγμή οι «προεδρικοί» του Συνασπισμού για το πρόσωπο του Γ. Μπανιά, οι οποίοι όμως αναγκάστηκαν σε αναδίπλωση όταν είδαν ότι οι συσχετισμοί στην ΚΠΕ δεν ήταν υπέρ τους. Μένει να φανεί πώς θα υποδεχτούν οι «σύμμαχοι» την πρόταση καθώς κι αυτοί με τη σειρά τους επέμεναν ως την τελευταία στιγμή, όχι μόνο για την πρώτη θέση αλλά και όσοι θα έπονται να προέρχονται από τις συνιστώσες κατ' αλφαβητική σειρά.

Ενα ακόμα ζήτημα, αδιευκρίνιστο επί του παρόντος, είναι το πολιτικό πλαίσιο της συνεργασίας, αν τελικά αυτή διασωθεί. Στην ΚΠΕ υπήρξαν στελέχη που ισχυρίζονταν πως εκεί «τα βρίσκουμε» και άλλα που επέμεναν πως προέχει για όλους να λήξει η ευρωλίστα πρώτα. Το παράδοξο εντόπισαν άλλα μέλη της ΚΠΕ, αναρωτώμενα πώς είναι δυνατόν «να τα βρίσκουμε στο πολιτικό πλαίσιο και να διαφωνούμε για τις θέσεις» ή «πώς γίνεται να συζητάμε για τις θέσεις χωρίς να θεωρείται δεδομένη η πολιτική συμφωνία». Πάντως, από πρόσφατη ανακοίνωση της ΑΚΟΑ προκύπτουν σημεία όπου η πολιτική αντίθεση με τον ΣΥΝ είναι πασιφανής. Τώρα, το αν θα πρυτανεύσουν οι πολιτικές διαφωνίες - εφόσον υπάρχουν - ή αν θα θυσιαστούν χάρη μιας θέσης στο Ευρωκοινοβούλιο, σύντομα θα φανεί.

Πέραν των προβλημάτων που έχουν προκύψει μεταξύ των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ, έντονες είναι πια οι αντιπαραθέσεις και στο εσωτερικό του ΣΥΝ, καθώς φαίνεται για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό να αμφισβητείται ανοιχτά ο πρόεδρος Ν. Κωνσταντόπουλος και οι επιλογές του. Στο γεγονός αυτό αποδίδεται το σε έντονους τόνους κλείσιμο των εργασιών της ΚΠΕ, όπου μάλιστα αναγκάστηκε να ανέβει πολλές φορές στο βήμα για να διευκρινίσει ζητήματα που ανέκυπταν. Ο Ν. Κωνσταντόπουλος προσπάθησε να πείσει ότι η επιλογή εκλογικής συμμαχίας δεν ήταν ευκαιριακή, υποταγμένη σε τακτικισμούς και σκοπιμότητες, αν και η στάση της ηγεσίας ως την τελευταία στιγμή αυτό ακριβώς μαρτυρούσε. Επέμενε πως ο ΣΥΝ τήρησε στο ακέραιο τις συμφωνίες του, ενώ υπερασπιζόμενος την πρόταση που είχε καταθέσει για τον Γ. Βότση επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου, αναρωτήθηκε με νόημα αν οι αντιδράσεις που προκάλεσε οφείλονταν σε μειονεκτήματα της πρότασης καθαυτής ή στο ότι επρόκειτο για δική του πρόταση. Αλλωστε, στηλίτευσε το ρόλο που παίζουν οι εσωκομματικές τάσεις, λέγοντας πως είναι κακό που ο ΣΥΝ καταγράφηκε ως χώρος πολυγλωσσίας και παρέπεμψε όλα τα ανοιχτά θέματα στο Συνέδριο που θα ακολουθήσει των ευρωεκλογών και πλέον αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιδράσεις για τις θέσεις και τη στάση του ΣΥΝ (2009-11-10 00:00:00.0)
Διαβουλεύσεις ενόψει της πανελλαδικής σύσκεψης (2009-07-15 00:00:00.0)
Μετ' εμποδίων οι διεργασίες (2009-07-08 00:00:00.0)
Ούτε γάτα, ούτε ζημιά... (2006-03-21 00:00:00.0)
Τη Δευτέρα τα νεότερα (2004-05-14 00:00:00.0)
Δε συμφώνησαν, συνεχίζουν τη συζήτηση (2004-05-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ