Πέμπτη 13 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Φταίει η θεσμική ανεπάρκεια...

Τη θεσμική θωράκιση του πολιτικού συστήματος απέναντι στα φαινόμενα της διαφθοράς και της διαπλοκής ζήτησε στη χτεσινή ομιλία του ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος. Σχολιάζοντας τη δημοσιονομική απογραφή το υπουργείο Οικονομίας τόνισε ότι «η οποία απογραφή και τα οποία στοιχειά δεν προσφέρονται ως άλλοθι είτε για την αθέτηση των προεκλογικών σας δεσμεύσεων, είτε για την εφαρμογή πολιτικής λιτότητας είτε για την απώθηση στο μέλλον προβλημάτων που απαιτούν άμεση αντιμετώπιση».

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ εντόπισε στη θεσμική ανεπάρκεια τα κύρια προβλήματα της ελληνικής οικονομίας σημειώνοντας ότι «όπως είναι δομημένο και όπως λειτουργεί το πολιτικό σύστημα ο εκάστοτε πρωθυπουργός και η εκάστοτε κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να κάνει ό,τι θέλει χωρίς κανέναν ουσιαστικό έλεγχο». Παράλληλα ανέφερε πως «σε κανένα επίπεδο δεν υπάρχουν θεσμικά αντίβαρα που να εξισορροπούν αυτή την απόλυτη εξουσία» ζητώντας «να αλλάξουν οι δομές που επωάζουν και υποθάλπουν τα φαινόμενα της διαπλοκής, της αδιαφάνειας, της διαφθοράς και της εξαχρείωσης του δημόσιου βίου».

Παράλληλα, ο Ν. Κωνσταντόπουλος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της ΕΕ υποστηρίζοντας ότι υπάρχει ένα «πολιτικό παράδοξο» σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ενωση: Μεγαλώνει η ΕΕ και ενισχύεται η οικονομική και νομισματική πολιτική αλλά μικραίνει το κοινωνικό πρότυπο και περιορίζεται το δημοκρατικό πρότυπο της Ευρώπης κάτω από την επιβολή της παγκοσμιοποίησης και του στρατηγικού δόγματος περί ασφάλειας των ΗΠΑ. Πρόσθεσε πως πρέπει «να αμφισβητηθούν τα σημερινά στερεότυπα του νεοφιλελευθερισμού και να διευρυνθούν με κοινωνικό περιεχόμενο η διαφάνεια και οι οικολογικές ποιότητες στη δημοκρατία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ