Πέμπτη 13 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αγγλοτουρκικό αλισβερίσι

Και υποσχέσεις για άρση του «εμπάργκο»

Συνεχίζουν οι Βρετανοί το παιχνίδι τους, για ενίσχυση της «ψευδοκυβέρνησης» στα Κατεχόμενα, διαιωνίζοντας τη διαίρεση και αποσιωπώντας τα γεγονότα της εισβολής και της κατοχής. Στο ίδιο μήκος κύματος Τούρκοι πολιτικοί και στρατιωτικοί ζητούν να κρατηθούν «υποσχέσεις» (ποιων άραγε;) για άρση του «εμπάργκο».

Ο Βρετανός ύπατος αρμοστής στη Λευκωσία, Λιν Πάρκερ, επισκέφτηκε στα Κατεχόμενα τον Τουρκοκύπριο «πρωθυπουργό» Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Δήλωσε ότι η Βρετανία, όπως και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είναι αποφασισμένες να συνεργαστούν με τους Τουρκοκύπριους για να τερματιστεί η απομόνωσή τους, να προωθηθεί η οικονομική τους ανάπτυξη και να έρθουν πιο κοντά στην ΕΕ.

Εξάλλου, χτες η Βρετανίδα υφυπουργός Εξωτερικών, Λιζ Σάιμονς, επανέλαβε τη βρετανική θέση ότι το «σχέδιο Ανάν» είναι η καλύτερη προοπτική για ένα δίκαιο και βιώσιμο μέλλον για την Κύπρο. Μιλώντας στη Βουλή των Λόρδων είπε επίσης πως «μια διευθέτηση του Κυπριακού δεν αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Τουρκία».

Και τουρκικές προκλητικές δηλώσεις

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αχμέτ Νετζτέτ Σεζέρ, κάνοντας το μαύρο - άσπρο, υποστήριξε ότι είναι απαράδεκτο οι Τουρκοκύπριοι να είναι τα θύματα μιας κατάστασης για την οποία δεν ευθύνονται οι ίδιοι και κάλεσε τον ισλαμικό κόσμο να βοηθήσει για την άρση του «εμπάργκο» και τον τερματισμό της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων. Κατά τον Σεζέρ μετά τα δημοψηφίσματα της 24ης Απρίλη έχει δημιουργηθεί μια νέα κατάσταση, την οποία πρέπει να λάβει υπόψη η διεθνής κοινότητα.

Στο μεταξύ χτες έφτασε στα Κατεχόμενα ο διοικητής των Χερσαίων Δυνάμεων της Τουρκίας στρατηγός Αϊτάτς Γιαλμάν. Ηταν ο πρώτος επίσημος που έφτασε στο ανακαινισθέν παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου. Συναντήθηκε με τον Ραούφ Ντενκτάς, αλλά και τον Ταλάτ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ισχυρίστηκε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να επιδείξει καλή θέληση και να λάβει μέτρα για λύση. Παράλληλα διαβεβαίωσε τους συνομιλητές του για τη στήριξη του στρατού της Τουρκίας. Τέλος κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να κρατήσει την υπόσχεση που έδωσε για άρση των «εμπάργκο» (;!), προσθέτοντας ότι το Κυπριακό δεν είναι πλέον εμπόδιο στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

  • Στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας εισήχθη χτες ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, λόγω αδιαθεσίας που ένιωθε. Οι θεράποντες γιατροί διέγνωσαν υπερκόπωση.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιδράσεις για την απαγόρευση διέλευσης από το οδόφραγμα Λιμνίτη (2008-09-02 00:00:00.0)
Χρειάζεται προετοιμασία για νέες συνομιλίες (2006-06-20 00:00:00.0)
Το ΠΑΣΟΚ στηρίζει «Ανάν» (2005-05-26 00:00:00.0)
Προσπάθειες παραγκωνισμού του Κύπριου Προέδρου; (2005-03-01 00:00:00.0)
Η ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ...ΠΑΚΕΤΟΥ (2002-11-22 00:00:00.0)
«Μέτρα» προανήγγειλε ο Ντενκτάς (2000-06-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ