Πέμπτη 26 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Το ΠΑΣΟΚ στηρίζει «Ανάν»

Νέα παρέμβαση του ΠΑΣΟΚ υπέρ του αμερικανόπνευστου «σχεδίου Ανάν» είχαμε στη Λευκωσία. Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και βουλευτής Θεόδωρος Πάγκαλος δήλωσε ότι μετά το δημοψήφισμα για το «σχέδιο Ανάν» η ελληνική πλευρά είναι πλέον στο σκαμνί του κατηγορουμένου. Επίσης χαρακτήρισε ψεύτες και δημαγωγούς όσους αμφισβητούν το «γεγονός» αυτό. Είπε ακόμη ότι χρειάζεται να ερμηνευτεί το «όχι» του κυπριακού ελληνισμού στο δημοψήφισμα και ότι αυτό πρέπει να το κάμουν οι ίδιοι οι Κύπριοι. Ο Πάγκαλος μιλούσε προχτές βράδυ σε παρουσίαση βιβλίου.

Την ίδια ώρα κυπριακές διπλωματικές πηγές χαρακτήριζαν καθοριστικές για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό τις συνομιλίες του βοηθού Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κίραν Πρέντερκαστ στην Αγκυρα. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΡΙΚ, οι διπλωμάτες διαχέουν ότι αν η Τουρκία εκφράσει προθυμία να συζητήσει αλλαγές στο «σχέδιο Ανάν», όπως επιδιώκει η Λευκωσία, τότε θα κινηθούν οι διαδικασίες για επανέναρξη των συνομιλιών.

Οι πηγές αυτές εκτιμούν επίσης ότι η στάση της Αγκυρας θα καθοριστεί και από τις εξελίξεις σε σχέση με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Επισημαίνουν παράλληλα ότι τα πράγματα δυσκολεύουν για την Τουρκία, ενόψει και των δημοψηφισμάτων στην Ολλανδία και τη Γαλλία, αλλά και μετά από τις τοπικές εκλογές στη Γερμανία, όπου το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα υπέστη συντριπτική ήττα από τους Χριστιανοδημοκράτες που αντιτίθενται στην ένταξη της Τουρκίας.

Εξάλλου, την επόμενη βδομάδα αναμένονται στα κατεχόμενα τρεις Αμερικανοί γερουσιαστές για επαφές με Τουρκοκύπριους πολιτικούς, σε μια προσπάθεια να «στηριχτούν» οι Τουρκοκύπριοι και να βελτιωθούν οι σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών και Τουρκίας.

Οι τρεις γερουσιαστές, με επικεφαλής τον Ρεπουμπλικάνο Εντ Γουάτιφιλντ, θα μεταβούν απευθείας στα κατεχόμενα από την Τουρκία, όπου θα επιστρέψουν, στη συνέχεια, για να έχουν επαφές με αξιωματούχους της τουρκικής κυβέρνησης και του στρατού.

Ο Τόμας Γουέστον, πρώην ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, χαρακτήρισε την επίσκεψη ένα βήμα για τον τερματισμό της δήθεν απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων και πρόσθεσε ότι αποτελεί την πρώτη απ' ευθείας μετάβαση Αμερικανών γερουσιαστών στα κατεχόμενα από τη δεκαετία του ογδόντα.

Ισχυρίστηκε, επίσης, ότι η απ' ευθείας πτήση στα κατεχόμενα δεν είναι παράνομη. Εξάλλου, ο γερουσιαστής Γουάτιφιλντ, αποκαλώντας την Τουρκία «κρίσιμο σύμμαχο», δήλωσε ότι η βελτίωση των σχέσεων της Ουάσιγκτον με την Αγκυρα θα ενδυναμώσει την εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δηλώσεις Ταλάτ

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε ότι το περιουσιακό δεν είναι ένα ζήτημα το οποίο μπορεί να επιλυθεί με την κατάθεση προσφυγών, αλλά με ένα νέο καθεστώς και μια συνολική λύση του Κυπριακού.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ρωτήθηκε για τις ταξιδιωτικές οδηγίες που εξέδωσαν ΗΠΑ και Ρωσία, που προτρέπουν υπηκόους να εξασφαλίσουν νομική συμβουλή πριν προβούν σε οποιαδήποτε αγορά στα κατεχόμενα και να μη χρησιμοποιούν παράνομα λιμάνια και αεροδρόμια και είπε ότι κάθε χώρα μπορεί να λέει ό,τι θέλει στους πολίτες της και πως δεν υπάρχει τίποτα το ασυνήθιστο με αυτές τις οδηγίες. Ανέφερε επίσης ότι κάθε χώρα μπορεί να προειδοποιεί τους πολίτες της για τα ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης ή της Ιντερπόλ και αυτό κάνουν Ρωσία και ΗΠΑ. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δήλωσε ότι το ψευδοκράτος είναι έτοιμο να παρέχει σε όλους τους «πολίτες» του, αλλά και σε ξένους εγγύηση όταν αγοράζουν περιουσία στα κατεχόμενα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Υπέρ της λύσης» τάσσεται ο Ταλάτ (2009-03-13 00:00:00.0)
Χρειάζεται προετοιμασία για νέες συνομιλίες (2006-06-20 00:00:00.0)
Προς κυβέρνηση συνεργασίας στα Κατεχόμενα (2005-03-08 00:00:00.0)
Αναμενόμενη εικόνα (2005-02-22 00:00:00.0)
Παγώνει την υποψηφιότητα αν μπουν «απαράδεκτοι όροι» (2004-12-16 00:00:00.0)
Εν αναμονή «πρωτοβουλιών» (2003-12-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ