Πέμπτη 26 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΤΡΑ
Εκδήλωση προς τιμήν του Ηλία Παπαστεργιόπουλου

«Υπάρχουν ορισμένοι ανήσυχοι άνθρωποι, που αφουγκράζονται τον παλμό των κοινωνιών, που τον καταγράφουν και τον ερμηνεύουν και που με αυτή την ερμηνεία τους, ιδιαίτερα προσεκτική και λεπτομερειακή, καταξιώνουν την πολιτική τους ιδεολογία. Ενας τέτοιος ανήσυχος άνθρωπος υπήρξε ο Ηλίας Παπαστεργιόπουλος, ο οποίος είχε κατά πρώτο λόγο διερευνήσει την πολυκύμαντη ιστορία του ελληνικού λαού και αντίστοιχα είχε εναρμονίσει την ουσία αυτής της ιστορίας με το περιεχόμενο της προσωπικής του ζωής».

Αυτό τόνισε στην αρχή της ομιλίας του ο ιστορικός Βασίλης Λάζαρης, στο πλαίσιο εκδήλωσης προς τιμήν του Ηλία Παπαστεργιόπουλου, Αχαιού κομμουνιστή δικηγόρου, την οποία διοργάνωσε η ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ, στο γεμάτο από κόσμο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης, στην Πάτρα.

Στη συνέχεια, ο Β. Λάζαρης προχώρησε σε μια εκτενή παρουσίαση της ζωής και της δράσης του Ηλ. Παπαστεργιόπουλου καθώς και στο ιστορικό του έργο, το οποίο στηρίχτηκε γενικά στις θέσεις του ιστορικού υλισμού. Συγκεκριμένα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα έργα του «Η δίκη του Καραϊσκάκη», «Ο Μοριάς στα όπλα», «Ο δέκατος τρίτος λόγος του γύφτου», καθώς και στην τρίπρακτη πολιτική σάτιρα, τον «Δάκτυλο».

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της και η οικογένεια Παπαστεργιόπουλου, η σύζυγος Στέλλα και οι δύο γιοι του, Βασίλης και Αλέξης. Μάλιστα, το λόγο πήραν και οι γιοι του, οι οποίοι αφού ευχαρίστησαν τη ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ για την πρωτοβουλία της εκδήλωσης, στη συνέχεια, και σε κλίμα έντονης συγκίνησης, μίλησαν για τη μεγάλη παρακαταθήκη που άφησε ο Ηλ. Παπαστεργιόπουλος τόσο με το έργο του όσο και με τη στάση ζωής του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ