Πέμπτη 26 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Αντίο, Καπετάνιε

Ακριβέ μας σύντροφε και συναγωνιστή Χαρίλαε,

με βαριά καρδιά και με ανείπωτη οδύνη, γύρω από το σεπτό σου φέρετρο, μαζί με όλους τους συντρόφους και τους φίλους σου, στεκόμαστε κι εμείς οι συμπολεμιστές σου, μαχητές και μαχήτριες του ΕΛΑΣ και του Δημοκρατικού Στρατού της Ελλάδας, για να σου πούμε το τελευταίο αντίο.

Πικρή και δύσκολη είναι η ώρα ετούτη του αποχωρισμού, Καπετάνιε, και φτωχά τα λόγια, για να περιγράψουν την οδύνη μας. Περάσαμε μαζί, για πάνω από μισόν αιώνα, χρόνια σκληρά και δίσεκτα, αλλά και χρόνια μεγάλα και δοξασμένα, τα χρόνια της εποποιίας της Εθνικής Αντίστασης, του ηρωικού και τίμιου αγώνα του ΔΣΕ, και όλα τα κατοπινά χρόνια των λαϊκών αγώνων, στους οποίους εσύ ήσουν πάντα ο μπροστάρης και οδηγός μας.

Στην ώρα του παντοτινού αποχωρισμού μας, δε χρειάστηκε να καλέσουμε τους εκπροσώπους της Εκκλησίας, να δεηθούν και να μεσιτέψουν στον Πανάγαθο, να σε κατατάξει «εν τόπω χλοερώ» και «εν Παραδείσω». Δεν τους δώσαμε την ευκαιρία να πουν για λογαριασμό σου, «το απολωλός πρόβατον εγώ ειμί», και να του ζητήσουν να σου συγχωρήσει «παν αμάρτημα, εκούσιόν τε και ακούσιον». Γιατί εσύ, καπετάν Γιώτη, δε διέπραξες κανένα αμάρτημα, και δε χρειάζεσαι καμιά συγχώρεση από τον Πανάγαθο. Εσύ, στην πολυτάραχη και πολυκύμαντη παλικαρίσια διαδρομή σου - ενός περίπου αιώνα - στάθηκες πάντα όρθιος και πάντα δίκαιος και ανεξίκακος. Μαχητής αλύγιστος και ανυποχώρητος, για το δίκιο και τη λευτεριά αυτού του λαού, του πάντοτε ευκολόπιστου και πάντα προδομένου. Υπερασπίστηκες τα ιερά και τα όσια της πατρίδας μας και αγωνίστηκες για την τιμή, τη λευτεριά και το ψωμί του λαού μας, όπως το τραγουδούσαμε, τα μεγάλα και ηρωικά εκείνα χρόνια, που πολεμούσαμε τον ξένο κατακτητή, τους Γερμανούς και Ιταλούς φασίστες, αλλά και τους Αγγλους και τους Αμερικανούς ιμπεριαλιστές, στη συνέχεια, που δεν είχαν σε τίποτα να ζηλέψουν τους προκατόχους τους, σε αγριότητα και σε μεσαιωνική βαρβαρότητα.

Δε ζητήσαμε, λοιπόν, τη «μεσιτεία» κανενός, για την κατάταξή σου «εν Παραδείσω». Τον Παράδεισο ή την Κόλαση, τα χτίζει ο καθένας, όσο είναι ζωντανός, με τα ίδια του τα χέρια. Με τις πράξεις και με τα έργα του. Και εσύ το όνομά σου, Χαρίλαε, το έγραψες με χρυσά γράμματα στο βιβλίο της νεότερης Ιστορίας μας, λαμπρό παράδειγμα και οδηγό για τις νεότερες γενιές των Ελλήνων, υπόδειγμα αγωνιστή ασυμβίβαστου και υπερασπιστή ακλόνητου, στις Θερμοπύλες της παγκόσμιας Επανάστασης.

Καλό σου ταξίδι, καπετάν Γιώτη. Εμείς που μένουμε πίσω, σύντροφοι, συναγωνιστές και φίλοι σου, θα σε κρατάμε πάντα ζωντανόν στη μνήμη μας και στην καρδιά μας. Το τιμημένο όνομά σου, σαν παλιά, δοξασμένη σημαία, που πολλές φορές την τρύπησαν τα βόλια του εχθρού, μα ποτέ δεν έπεσε στα χέρια τους, θα κυματίζει πάντα περήφανο, στο πιο ψηλό κοντάρι του αγώνα μας. Στις μεγάλες και δύσκολες μάχες που έχουμε μπροστά μας, φάρο φωτεινό και οδηγό μας θα έχουμε πάντα τις πολύτιμες παρακαταθήκες που μας αφήνεις φεύγοντας.

Καλό σου ταξίδι, Καπετάνιε.


Βασίλης ΦΥΤΣΙΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ