Πέμπτη 26 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μεταφορά στρατιωτικού υλικού των ΗΠΑ προς Ιράκ

Η Ελλάδα ως «στρατηγικός εταίρος» των ΗΠΑ στην περιοχή, αναλαμβάνει ρόλο κλειδί για την προώθηση των αμερικανικών εφοδιοπομπών

Αρχίζει να διαγράφεται με κάποια σαφήνεια αυτό που η ελληνική κυβέρνηση ονομάζει «νέα στρατηγική σχέση» με τις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά τη συνάντηση που είχαν προ ημερών στο Λευκό Οίκο ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής με τον Πρόεδρο Τζ. Μπους.

Χτες ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Γ. Κουμουτσάκος, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, παραδέχτηκε ότι η Αθήνα θα συμβάλλει στη μεταφορά στρατιωτικού υλικού των ΗΠΑ προς το Ιράκ.

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ αρνήθηκε ότι για το σκοπό αυτό θα χρησιμοποιηθεί το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και υποστήριξε ότι η αναβάθμιση της ΝΑΤΟικής βάσης της Σούδας δε σχετίζεται με αυτή τη δραστηριότητα. Αυτό, που με σαφή τρόπο ομολογεί η ελληνική κυβέρνηση, με ανακοίνωση μάλιστα του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, είναι η ανάμειξή της στις διαδικασίες για τη ναύλωση των πλοίων ελληνικών συμφερόντων που θα αναλάβουν τη μεταφορά του υλικού.

Μιλώντας για τη βάση της Σούδας ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών υποστήριξε ότι πριν από 2,5 χρόνια η ελληνική κυβέρνηση είχε ζητήσει την αναβάθμισή της. «Είχε προταθεί, είπε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, κατά τη διαδικασία κατανομής των νέων στρατηγείων του ΝΑΤΟ, να γίνει κάποιο κέντρο εκπαίδευσης στη βάση της Σούδας, το οποίο εμείς προσφέραμε. Αυτό το σχέδιο, το οποίο δε γνωρίζω σε ποιο ακριβώς στάδιο βρίσκεται, θα προωθηθεί και θα πάρει συγκεκριμένη μορφή».

Οσον αφορά την πιθανότητα να αξιοποιηθεί το λιμάνι της Θεσσαλονίκης ως κέντρο για τη μεταφορά των υλικών προς το Ιράκ, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ υποστήριξε: «Οι πληροφορίες που εγώ έχω και τις αναφέρω είναι ότι θα υπάρξει κάποια βοήθεια σε μεταφορές και μπορώ να σας πω ότι σε αυτό δεν εμπλέκεται το λιμάνι της Θεσσαλονίκης». Μάλιστα ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ υποστήριξε πως το υλικό αυτό «δεν είναι αμερικανικό, αλλά ΝΑΤΟικό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ