Τετάρτη 17 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Εν αναμονή «πρωτοβουλιών»

Τα βλέμματα στράφηκαν στην Αγκυρα μετά τις ψευδοεκλογές στην κατεχόμενη Κύπρο. Το αποτέλεσμα δείχνει να διαβάζεται κατά πώς συμφέρει τον καθέναν, όμως κοινή συνισταμένη των περισσότερων εμπλεκομένων παραγόντων είναι η αναμονή των επόμενων κινήσεων της Τουρκίας. Η κυβέρνηση Ερντογάν ετοιμάζει «πρωτοβουλία» για την επόμενη βδομάδα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε χτες ότι οι εκλογές στα Κατεχόμενα έδωσαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα αποδοκιμασίας της πολιτικής του Ραούφ Ντενκτάς και αυτό το αντιλαμβάνονται όλοι οι ξένοι παράγοντες που εμπλέκονται στο Κυπριακό. Εξέφρασε την ελπίδα, οι ενέργειες που θα ακολουθήσουν να δημιουργήσουν τις συνθήκες για επανέναρξη των συνομιλιών. Τόνισε, όμως, ότι την πολιτική στο Κυπριακό την καθορίζει η Αγκυρα, της οποίας οι ενέργειες και τοποθετήσεις δε δείχνουν αλλαγή πολιτικής.

Ο Κ. Χρυσοστομίδης ανέφερε ακόμα ότι κοινή επιθυμία όλων των Κυπρίων είναι η προώθηση των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού πριν την 1η Μάη 2004. Αυτό, πρόσθεσε, αποτελεί μια πολιτική βάση και γέφυρα συνεργασίας μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Επανέλαβε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επικοινωνήσει με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και θα ζητήσει την παρέμβασή του για επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση του σχεδίου Ανάν, ώστε μέσα από τη διαπραγμάτευση να επιτευχθεί λύση και να οδηγηθεί μια επανενωμένη Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο Πρόεδρος θα αποφασίσει πότε θα επικοινωνήσει με τον Κόφι Ανάν, αφού ζυγίσει όλα τα δεδομένα.

Σημειώνεται ότι τα Ηνωμένα Εθνη αντέδρασαν με επιφυλακτικότητα στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στα Κατεχόμενα. Επισήμως, ανακοινώθηκε ότι ο Ανάν είδε τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας των Τουρκοκυπρίων και εκτιμά ότι θα χρειαστεί κάποιο χρονικό διάστημα για τη δημιουργία διακυβέρνησης. Επανέλαβαν ότι το σχέδιο Ανάν παραμένει στο τραπέζι και ο Γενικός Γραμματέας δεν προτίθεται να αναλάβει νέα πρωτοβουλία αν δε διαπιστώσει ότι υπάρχει η αναγκαία πολιτική βούληση για επιτυχές αποτέλεσμα.

Η σχετική ανακοίνωση κάλεσε με έμμεσο τρόπο την τουρκική πλευρά να επιδείξει θετική στάση, αναφέροντας ότι «η τουρκοκυπριακή πλευρά και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη θα είναι σύντομα σε θέση να δώσουν τις αναγκαίες δεσμεύσεις ώστε μια ενωμένη Κύπρος να εισέλθει στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Στην πλευρά της Αγκυρας, ο υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ επανέλαβε ως προς τη φημολογούμενη τουρκική πρωτοβουλία για το Κυπριακό, ότι «συγκεκριμένα πράγματα θα υπάρξουν την προσεχή εβδομάδα». Ισχυρίστηκε ότι στόχος της τουρκικής πλευράς «είναι ο συμβιβασμός» αλλά ότι «συμβιβαστική πρέπει να είναι και η άλλη πλευρά». Συμπλήρωσε ότι «στόχος της Τουρκίας είναι να υπάρξει λύση πριν από την 1η Μάη» αλλά υπογράμμισε ότι «αυτό δεν εξαρτάται μόνο από την τουρκική πλευρά». Απαντώντας στην ερώτηση τι θα γίνει αν δεν υπάρξει λύση μέχρι τότε, ο Γκιουλ είπε ότι «κανείς δεν μπορεί να πει κάτι στην Τουρκία αν δεν υπάρξει λύση, αφού η Τουρκία κάνει αυτό που της αναλογεί».

Στα κατεχόμενα, ο ψευδοπρωθυπουργός Ντερβίς Ερογλου υπέβαλε χθες την παραίτησή του στον Ραούφ Ντενκτάς. Ο τελευταίος δήλωσε ότι θα δώσει την εντολή σχηματισμού νέας λεγόμενης κυβέρνησης στον αρχηγό κόμματος, ο οποίος θα μπορέσει να συνεργαστεί με την τουρκική κυβέρνηση, αλλά δε διευκρίνισε ποιον εννοεί. Νωρίτερα είχε πει ότι θα αναθέσει την εντολή σχηματισμού νέας ψευδοκυβέρνησης στον αρχηγό του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Ανέφερε, επίσης, ότι εάν αυτός που θα πάρει την εντολή δεν κατορθώσει να σχηματίσει ψευδοκυβέρνηση σε δύο μήνες, τότε θα διεξαχθούν νέες εκλογές.

Ο Ταλάτ δήλωσε ότι ο Ντενκτάς θα πρέπει να του αναθέσει την εντολή και αφού διαβουλευτεί ο ίδιος με τα αρμόδια όργανα του κόμματός του, να προχωρήσουν στην αναζήτηση τρόπων για το σχηματισμό «κυβέρνησης». Ο υιός Ντενκτάς (Σερντάρ), ο οποίος, με τις επτά έδρες που εξασφάλισε στη λεγόμενη Βουλή αποτελεί κλειδί στο σχηματισμό «κυβέρνησης» πλειοψηφίας με ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα, δήλωσε ότι υπό όρους είναι ανοιχτός για συνασπισμό με οποιοδήποτε κόμμα. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συνασπισμού του κόμματός του ακόμα και με το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα του Ταλάτ. Ωστόσο, επιμένει όπως ο πατέρας του παραμείνει συνομιλητής της τουρκοκυπριακής πλευράς στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού. Ο Σερντάρ Ντενκτάς δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είμαστε το κλειδί, αρκεί η κλειδαριά να μην είναι σκουριασμένη».

Εξάλλου, ο ψευδοπρωθυπουργός Ερογλου δήλωσε ότι το κόμμα του θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για έξοδο από το αδιέξοδο, αν όμως ο λαός το στείλει στην αντιπολίτευση θα το αποδεχτεί. Ο Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι το κόμμα του θα υποστηρίξει κάθε βήμα που αποσκοπεί στη λύση και στο στόχο της ένταξης στην ΕΕ.

Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Αφρίκα», σχολιάζοντας το ενδεχόμενο ο Ραούφ Ντενκτάς να παραμείνει συνομιλητής, γράφει ότι αυτοί που μέχρι τώρα δήλωναν ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξει συνέχεια με τον Ντενκτάς, ετοιμάζονται τώρα να συνεχίσουν με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, εξ ου και δε συζητείται πλέον το θέμα του συνομιλητή. Η εφημερίδα σχολιάζει ότι τώρα «αναζητείται κυβέρνηση που δεν αντιστρατεύεται την Αγκυρα και τον Ντενκτάς». Γράφει ακόμη ότι η Αγκυρα επικαλούμενη τις εκλογές, διαμήνυσε στη διεθνή κοινότητα ότι στα Κατεχόμενα υπάρχει «ένα δημοκρατικό κράτος δικαίου». Επισημαίνει, επίσης, δήλωση του Ραούφ Ντενκτάς ότι για το θέμα ανάθεσης της εντολής το σωστότερο θα ήταν να συναντηθεί πρώτα με το Κόμμα Εθνικής Ενότητας του Ντερβίς Ερογλου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προς κυβέρνηση συνεργασίας στα Κατεχόμενα (2005-03-08 00:00:00.0)
Προς «εκλογές» στα Κατεχόμενα (2004-10-21 00:00:00.0)
Διεργασίες σε Λευκωσία και κατεχόμενα (2003-12-31 00:00:00.0)
Πανηγυρίζει ο τουρκικός Τύπος (2003-12-17 00:00:00.0)
Νέο σχέδιο επεξεργάζονται Τουρκία - Ντενκτάς (2003-11-22 00:00:00.0)
Συνάντηση Κληρίδη - Ντε Σότο (2000-07-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ