Τετάρτη 17 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πανηγυρίζει ο τουρκικός Τύπος

«Νίκη της Αγκυρας». Αυτό είναι το κοινό σημείο στις περισσότερες αναλύσεις που δημοσιεύτηκαν στα χτεσινά φύλλα του τουρκικού Τύπου σχετικά με το αποτέλεσμα των εκλογών στα κατεχόμενα. Συγκεκριμένα:

Η «Χουριέτ» υπογραμμίζει ότι «νικητής είναι η Αγκυρα στις εκλογές της Κύπρου» και τονίζει ότι «δεν πρόκειται να αλλάξουν πολλά πράγματα, αφού η αντιπολίτευση δε συγκέντρωσε ικανό ποσοστό για να γίνει ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ διαπραγματευτής αντί του Ντενκτάς». Επίσης ότι «η λύση στο Κυπριακό εξαρτάται από την Αγκυρα».

Γίνεται λόγος για «ιδανικό αποτέλεσμα για την Αγκυρα» και τονίζεται ότι «σε περίπτωση που νικούσαν οι κυβερνητικοί, αυτό θα ισχυροποιούσε όσους τάσσονται υπέρ της διατήρησης της υπάρχουσας κατάστασης και θα μείωνε τα περιθώρια ελιγμού για την Αγκυρα». Αν κέρδιζε η αντιπολίτευση «αυτό θα έφερνε σε δύσκολη θέση τον Ντενκτάς και θα μπορούσε να χάσει η Αγκυρα τον έλεγχο και να βρεθεί αντιμέτωπη με κρίση που δύσκολα θα διαχειριζόταν».

Ετσι «η κατάσταση απόλυτης ισορροπίας που προέκυψε με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα σημαίνει παραμονή του Ραούφ Ντενκτάς, αλλά από την άλλη συνιστά και μήνυμα προς τον Ντενκτάς». Ολα αυτά «έχουν διαμορφώσει ιδανική κατάσταση και τη δυνατότητα για την Αγκυρα, να κρατήσει ίσες αποστάσεις απέναντι στις δύο πλευρές», δηλαδή στους κυβερνητικούς και την αντιπολίτευση.

Η «Turkish Daily News» συμφωνεί ότι «η Αγκυρα είναι ο νικητής» και υπογραμμίζει: «Το αποτέλεσμα των εκλογών έδειξε ότι ο τελευταίος λόγος θα ανήκει περισσότερο παρά ποτέ, στην Αγκυρα. Ηττήθηκαν οι απόψεις που αντιπροσωπεύει ο Ντενκτάς, αλλά ούτε και η αντιπολίτευση πήρε αυτό που περίμενε».

Η «Μιλιέτ» ανέφερε ότι Ντενκτάς και Γκιουλ, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν αμέσως μετά τις εκλογές συζήτησαν τα βήματα που θα γίνουν στο ζήτημα της λύσης. Σύμφωνα με την εφημερίδα, «η Αγκυρα έχει ολοκληρώσει τις προετοιμασίες της σχετικά με το νέο σχέδιο, πράγμα που έχει κάνει και ο Ντενκτάς». Συμπληρώνει: «Το κλειδί είναι στον πατέρα Ντενκτάς, στο γιο Ντενκτάς και την Αγκυρα» και υπογραμμίζει ότι αν η τουρκική κυβέρνηση ξεπεράσει την τεθλασμένη που ακολουθεί στο Κυπριακό το τελευταίο διάστημα και προχωρήσει σε συμφωνία με τον Ραούφ Ντενκτάς, μπορεί να ανοίξει ο δρόμος προς τη λύση».

Τέλος, η «Σαμπάχ» τονίζει ότι «ένας είναι ο νικητής των εκλογών, η Αγκυρα και φυσικά ο Ραούφ Ντενκτάς, αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι παραμένει διαπραγματευτής, ενώ έχει τα ινία στα χέρια του στο ζήτημα του σχηματισμού κυβέρνησης». Παρουσιάζει περιληπτικά τη στάση της κυβέρνησης Ερντογάν: «Στο εξής, ό,τι και να συμβεί, θα γίνει αυτό που θα πει η Αγκυρα. Δε θα πετύχουν το στόχο τους όσοι επιθυμούν να εμποδίσουν τη λύση. Η διαδικασία θα προχωρήσει με πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Το σχέδιο Ανάν είναι βάση για έναρξη των συνομιλιών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ