Τετάρτη 17 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Αλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε...

Ο υπουργός Εξωτερικών προσπέρασε τα κρίσιμα ερωτήματα που έθεσαν οι κομμουνιστές βουλευτές για τη δράση ελληνικής μη κυβερνητικής οργάνωσης αποναρκοθέτησης στο Ιράκ

Απάντηση που δημιουργεί αντί να επιλύσει ερωτηματικά για τη δράση ελληνικής μη κυβερνητικής οργάνωσης αποναρκοθέτησης στο Ιράκ, δόθηκε χτες από τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης που πραγματοποίησε στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής.

Το θέμα έθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη και Αντώνης Σκυλλάκος, με συγκεκριμένα ερωτήματα που έμειναν αναπάντητα. Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε η Λιάνα Κανέλλη, πρόκειται για τη μη κυβερνητική οργάνωση ΙΜΙ η οποία βρίσκεται στο Ιράκ χρηματοδοτούμενη από κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών ενώ ο Αντώνης Σκυλλάκος επισήμανε ότι «δεν πρόκειται για ανθρωπιστικούς λόγους» αφού «βλάπτουν την πλευρά της αντίστασης και όχι της κατοχής» στο Ιράκ όπου «παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο». Παράλληλα έθεσε το ερώτημα «σε ποια νομική βάση μπορεί να χρηματοδοτείται» η εν λόγω οργάνωση, ζητώντας την ανάκλησή της και για λόγους αντισυνταγματικότητας.

Από την πλευρά του όμως ο υπουργός Εξωτερικών ...προσπέρασε αυτά τα ερωτήματα. Αναγνώρισε ότι πρόκειται για ελληνική οργάνωση, σημείωσε όμως ότι κινείται στα πλαίσια του κέντρου αποναρκοθέτησης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και τελεί μια «σημαντική δραστηριότητα», ενώ δεν παρείχε καμιά πληροφόρηση για τη χρηματοδότηση της οργάνωσης.

Η χτεσινή ενημέρωση κάλυψε και τα «τρέχοντα» θέματα της εξωτερικής πολιτικής αναφορικά με το Ευρωσύνταγμα και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με προφανή στόχο όμως την ...εσωκομματική κατανάλωση στο ΠΑΣΟΚ. Ο Γιώργος Παπανδρέου τάχθηκε υπέρ της προώθησης του Ευρωσυντάγματος τονίζοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα είναι κατά της δημιουργίας Ευρώπης «δυο ταχυτήτων» επαναλαμβάνοντας επίσης ότι η ελληνική πλευρά τάσσεται υπέρ της ύπαρξης ενός επιτρόπου ανά κράτος.

Οσον αφορά τη ρήτρα της αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, ο υπουργός Εξωτερικών επιχείρησε να την εμφανίσει ως πεδίο ελπιδοφόρων διαπραγματεύσεων αφού όπως επισήμανε διαμορφώνεται στην Ευρώπη η δυνατότητα επιμέρους διακρατικών συνεργασιών μια και η πρόβλεψή της «δεν καλύπτει μόνο τις χώρες που συμφωνούν αλλά όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ».

Ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε τις επαφές Ελλάδας και Τουρκίας «διερευνητικές» λέγοντας επίσης ότι «είναι ανεπίσημες επαφές» στις οποίες «δεν υπάρχει καμία δέσμευση και δεν αποτελούν κεκτημένο, εκτός κι αν καταλήξουμε σε κάποια συμφωνία». Παράλληλα επισήμανε ότι η ελληνική πλευρά «διερευνά» το αν υπάρχουν εδαφικές διεκδικήσεις από την πλευρά της Τουρκίας. Οσον αφορά όμως το θέμα της ενημέρωσης, ο υπουργός υποστήριξε ότι έχει γίνει ενημέρωση των κομμάτων. Σχολιάζοντας το θέμα των εκλογών στο ψευδοκράτος έκανε λόγο για «εκλογική διαδικασία στο υπό κατοχή βόρειο τμήμα της Κύπρου κάτω από αντίξοες συνθήκες και πιέσεις» μιλώντας όμως παράλληλα για «θετικό μήνυμα» και για «σημαντική ευκαιρία για την Τουρκιά και τους Τουρκοκύπριους όπως και για το Κυπριακό».

Πάντως για το ίδιο θέμα ο Αντώνης Σκυλλάκος επισήμανε ότι «υπάρχει ζήτημα ενημέρωσης» για τις επαφές με την Τουρκία «είτε λέγεται διάλογος είτε διερευνητικές επαφές» η οποία επιβάλλεται από τους «στοιχειώδεις κάνονες διαφάνειας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ