Σάββατο 29 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συνάντηση Κληρίδη - Ντε Σότο

Συνεχίζεται η «κινητικότητα» στο κατοχικό καθεστώς -  Παραμένουν  οι επιχορηγήσεις από την Αγκυρα

Από παλιότερη συνάντηση Κληρίδη - Νενκτάς
Από παλιότερη συνάντηση Κληρίδη - Νενκτάς
Μισή ώρα κράτησε η κατ' ιδίαν συνάντηση του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ Αλβάρο ντε Σότο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, την οποία είχε ζητήσει ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών. Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις. Η συνάντηση έγινε στο ξενοδοχείο όπου διαμένουν ο Πρόεδρος Κληρίδης και η κυπριακή αντιπροσωπεία.

Την ίδια στιγμή συνεχίζεται η έντονη «κινητικότητα» στο ψευδοκράτος του Ντενκτάς. Ο αρχηγός του Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης στα κατεχόμενα Μουσταφά Ακιντζί, επιρρίπτει ευθύνες για το κατάντημα του ψευδοκράτους στον κατοχικό ηγέτη Ρ. Ντενκτάς, σε όλες τις προηγούμενες ψευδοκυβερνήσεις και στην Τουρκία, λέγοντας ότι το σύστημα «διακυβέρνησης» στα κατεχόμενα οδήγησε χώρες της Λατινικής Αμερικής σε δικτατορίες. Οπως έγραφαν χτες οι τουρκοκυπριακές εφημερίδες «Μπιρλίκ» και«Ορτάμ» - δυο εφημερίδες, που υποστηρίζουν τα κόμματα που συμμετέχουν στη λεγόμενη «κυβέρνηση συνασπισμού» του κατοχικού καθεστώτος - ο Μ. Ακιντζί, το κόμμα του οποίου συμμετέχει στην ψευδοκυβέρνηση, σχολίασε τις προσπάθειες για τη διάλυση του λεγόμενου «κυβερνητικού συνασπισμού» και κάλεσε όλους να υποβάλουν παραίτηση, ακόμα και τον Ραούφ Ντενκτάς. Ο Μ. Ακιντζί μίλησε για νέα προσφυγή στην «ετυμηγορία του λαού», όπως είπε, προσθέτοντας ότι ο «λαός δεν είναι ευχαριστημένος από τον πρόεδρό του».

Οπως δήλωσε ο Μ. Ακιντζί, το σημείο όπου έφθασε το ψευδοκράτος «είναι η συσσώρευση των λαθών που έχουν γίνει στα 26 χρόνια και δεν είναι ορθό», όπως είπε, «να αναζητηθούν ευθύνες από την "κυβέρνηση" που ανέλαβε τα ηνία πριν από ενάμιση χρόνο». Ο Μ. Ακιντζί ανέφερε επίσης ότι επιδιώκουν μια δίκαιη λύση στο Κυπριακό και ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η «Μπιρλίκ», εκφραστικό όργανο του Κόμματος Εθνικής Ενότητας του Ντερβίς Ερογλου, στην πρώτη της είδηση αναφέρεται στις χτεσινές δηλώσεις του ψευτοπρωθυπουργού Ερογλου, μετά τη συνεδρίση της πολιτικής επιτροπής του κόμματος, ότι «τα όνειρα αυτών που επιδιώκουν την κατάρρευση του κόμματος δε θα πραγματοποιηθούν».

Παρέμβαση Ετσεβίτ

Η Αγκυρα πρέπει να ελέγχει αν οι επιχορηγήσεις της στα κατεχόμενα χρησιμοποιούνται όπως προβλέπεται, δήλωσε χτες ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπ. Ετσεβίτ. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, σχετικά με το αν η Αγκυρα θα χορηγήσει το ποσό που χρειάζεται η τουρκοκυπριακή διοίκηση για να καλύψει τα χρέη της μέχρι τον Αύγουστο, ο Μπ. Ετσεβίτ σημείωσε ότι «η Τουρκία πάντα χορηγεί χρήματα στην "ΤΔΒΚ" αλλά πρέπει να ελέγχουμε αν τα χρήματα αυτά χρησιμοποιούνται όπως προβλέπεται». Αναφερόμενος στην πρόσφατη οικονομική κρίση στα κατεχόμενα, ο Μπ. Ετσεβίτ σημείωσε ότι η οικονομική διαχείριση της «ΤΔΒΚ» είναι «ανεύθυνη και αναποτελεσματική».

«Η οικονομική κρίση έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να στηρίξει την οικονομία της "ΤΔΒΚ"», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός. Σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντενκτάς περί «αλλαγής του πολιτεύματος της "ΤΔΒΚ"», ο Μπ. Ετσεβίτ είπε ότι το ισχύον πολίτευμα είναι κατάλληλο για τα κατεχόμενα.

Η εφημερίδα «Χουριέτ», σε χτεσινό δημοσίευμά της, αναφέρει ότι η Αγκυρα, σε συνεννόηση με τον Ρ. Ντενκτάς, για να επιταχύνει την παραίτηση του λεγόμενου «πρωθυπουργού» των κατεχόμενων Ντερβίς Ερογλου και της «κυβέρνησής» του, αποφάσισε να μη χορηγήσει τα 20 τρισεκατομμύρια τουρκικές λίρες (33,3 εκατομμύρια δολάρια), που χρειάζεται η «κυβέρνηση» Ερογλου στις αρχές Αυγούστου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ