Σάββατο 29 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Συντονισμένος αγώνας ενάντια στη μεταλλουργία χρυσού

Συνάντηση με την Επιτροπή Αγώνα είχε κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Στρ. Κόρακα και την Λ. Κανέλλη, που επισκέφτηκε την Ολυμπιάδα

Και νέα σκανδαλώδη μεθόδευση του ΥΠΕΧΩΔΕ αποκάλυψαν τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα ενάντια στη λειτουργία της μεταλλουργίας χρυσούΤVΧ ΕΛΛΑΣ στη Χαλκιδική, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους με πολυμελή αντιπροσωπεία του KKE με επικεφαλής τον ευρωβουλευτή Στρατή Κόρακα και τη βουλευτή Λιάνα Κανέλλη. Η αντιπροσωπεία χτες βράδυ επισκέφτηκε την Ολυμπιάδα Χαλκιδικής.

Σύμφωνα με τα νέα αυτά στοιχεία, στις 20 του Αυγούστου αναμένεται να συζητηθεί στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Χαλκιδικής, προκειμένου να εγκριθεί, η ειδική χωροταξική μελέτη του ΥΠΕΧΩΔΕ για την παράκτια Χαλκιδική, που προβλέπει το χαρακτηρισμό του Δήμου Σταγείρων-Ακάνθου ως μεταλλευτικό δήμο. Οπως κατήγγειλαν τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα, μέσα από αυτή τη μελέτη θα δοθεί το χαρακτηριστικό χτύπημα στην ανάπτυξη της περιοχής, αφού δεν προβλέπει τη δυνατότητα τουριστικής ανάπτυξης, κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην υφιστάμενη μόλυνση των υδάτων και απαγορεύει την εκμετάλλευση του δάσους, που προστατεύεται από το «ΝΑΤΟΥΡΑ 2000», για κάθε άλλη χρήση πλην της μεταλλευτικής. Απαγορεύει δηλαδή την τουριστική αξιοποίηση, ακόμα και την υλοτόμηση σε μια έκταση 96.000 στρεμμάτων χωρίς να λαμβάνει υπόψη πως οι κάτοικοι της περιοχής ζουν κυρίως από τον τουρισμό, την κτηνοτροφία και γενικότερα την αξιοποίηση του δάσους.

Στη συνάντηση με την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ ο Τ. Παπαγεωργίου, μέλος της Επιτροπής Αγώνα, στηλίτευσε τη νέα αυτή μεθόδευση επισημαίνοντας πως αποδεικνύει την επιλογή της κυβέρνησης να στηρίξει με κάθε τρόπο την επένδυση της μεταλλουργίας χρυσού. Και έρχεται να προστεθεί στα προηγούμενα δώρα της κυβέρνησης προς την TVX, όπως, π.χ., η οικονομική επιδότηση λειτουργίας της επιχείρησης με 40-45%, γεγονός που ουσιαστικά θα κατεβάσει το κόστος παραγωγής του χρυσού στα 120 δολάρια την ουγκιά (αν ποτέ καταφέρει να θέσει σε λειτουργία τα μεταλλεία της Ολυμπιάδας), την ίδια στιγμή που παγκόσμια ο μέσος όρος κόστους παραγωγής κυμαίνεται στα 300 με 350 δολάρια την ουγκιά.

Ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Ολυμπιάδας, Ν. Μήτσιου, κατήγγειλε τη συνέχιση της ασύδοτης δράσης της πολυεθνικής, η οποία διαδέχτηκε την προηγούμενη εκμεταλλεύτρια εταιρία (Μποδοσάκης), υπενθυμίζοντας πως από το 1892 ως και το 1990, τα μεταλλεία της περιοχής λειτουργούσαν ανεξέλεγκτα χωρίς άδειες και μελέτες, επιφέροντας ανεπανόρθωτη καταστροφή στο περιβάλλον, και σημείωσε: «Επί τέσσερα χρόνια πέντε μήνες και κάτι μέρες βρισκόμαστε στο φυλάκιο υπερασπιζόμενοι τον τόπο μας. Είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε άλλη καταστροφή στη γη του Αριστοτέλη». Αυτό άλλωστε ήταν και το κάλεσμα που απηύθυναν οι βουλευτές του ΚΚΕ τονίζοντας ιδιαίτερα πως ενόψει των εξελίξεων που θα ακολουθήσουν δεν πρέπει οι κάτοικοι να μείνουν με δεμένα τα χέρια. Θα πρέπει να συσπειρωθούν γύρω από την Επιτροπή Αγώνα και συντονισμένα να αντιδράσουν αγωνιστικά στα νέα δεινά που ετοιμάζουν για τον τόπο τους κυβέρνηση και πολυεθνική.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σκάνδαλο ασύλληπτων διαστάσεων (2003-12-13 00:00:00.0)
Δικάζονται ξανά σήμερα για την TVX (2000-05-25 00:00:00.0)
Υπέβαλε μελέτη τροποποίησης του επενδυτικού σχεδίου (2000-01-05 00:00:00.0)
Ο αγώνας κατά της μεταλλουργίας χρυσού συνεχίζεται (1999-03-19 00:00:00.0)
"Χρυσός" θάνατος (1996-01-20 00:00:00.0)
Αντιδράσεις για το εργοστάσιο χρυσού (1995-03-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ