Σάββατο 29 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΜΑΘΙΑ
Σε εξευτελιστικές τιμές πωλούνται τα ροδάκινα

Την έντονη αγανάκτησή τους εξέφρασαν οι ροδακινοπαραγωγοί στον Στρ. Κόρακα που περιόδευσε στην περιοχή

«Πουλάμε το ροδάκινο στην ίδια τιμή με το κουκούτσι. Δέκα το ροδάκινο, οχτώ το κουκούτσι». Αυτή την κραυγή απόγνωσης στέλνουν οι ροδακινοπαραγωγοί της Ημαθίας και της Πιερίας. Αυτή η κραυγή ακριβώς ακούστηκε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της χτεσινής περιοδείας κλιμακίου του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ευρωβουλευτή Στρατή Κόρακα, σε χώρους παράδοσης και επεξεργασίας ροδάκινων στην Κατερίνη, τη Βέροια και τη Νάουσα.

Απόγνωση. «Το μόνο μας έσοδο είναι ταλαιπωρία, κούραση και άγχος», λέει ο Θόδωρος, που ήρθε να παραδώσει τα ροδάκινά του χωρίς να ξέρει ακόμη τι χρήματα θα πάρει στα χέρια του. Και συνεχίζει: «Ας έρθουν εδώ οι κρατούντες από την Αθήνα για να δούνε τι σημαίνει ιδρώτας. Με 42 βαθμούς θερμοκρασία δουλεύουμε και χτες και σήμερα. Αλλά αυτοί δεν παίρνουν χαμπάρι...».

Η περιοδεία του Στρ. Κόρακα στην Ημαθία ξεκίνησε από τους χώρους παραλαβής και συσκευασίας ροδάκινων της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Βέροιας. Προηγούμενα είχε επισκεφθεί το Συνεταιρισμό Καλλιθέας - Περίστασης - Παραλίας στην Πιερία.

Εξω από το εργοστάσιο της ΕΑΣ Βέροιας, περίμεναν οι παραγωγοί με την απογοήτευση χαραγμένη στα σκαμμένα και ηλιοκαμένα πρόσωπά τους. «Φέτος πουλάμε πιο φθηνά από ποτέ. Εξάγουμε τα ροδάκινα με τιμή ένα μάρκο το κιλό και στη Γερμανία τα πουλάνε 3,5 μάρκα», λένε.

«Πρέπει εσείς να ενωθείτε, να αγωνιστείτε, αλλιώς η κατάσταση θα παραμείνει η ίδια και θα χειροτερέψει. Του χρόνου θα σας δώσουν ένα κομμάτι ψωμί για να ξεριζώσετε τα δέντρα σας. Και ο μεσάζοντας θα συνεχίσει να πλουτίζει από το δικό σας τον ιδρώτα», τους λέει ο Στρ. Κόρακας.

Τόσα χρόνια το μόνο που εισπράττουν είναι συγχαρητήρια για την άριστη ποιότητα των προϊόντων τους. «Πώς γίνεται όμως», αναρωτιούνται, «αυτά τα άριστα προϊόντα να πουλιούνται κάτω από το κόστος;».

Ξεχειλίζει η οργή

Μέσα στο εργοστάσιο 300 εποχιακοί εργαζόμενοι - στην πλειοψηφία τους γυναίκες - συσκευάζουν τα ροδάκινα, δουλεύοντας με εξαντλητικούς ρυθμούς. Αμείβονται οι πιο τυχερές από αυτές με περίπου 6.000 τη μέρα. Οι περισσότερες δεν ξέρουν ούτε πόσο θα πληρωθούν και πολύ περισσότερο πότε θα πληρωθούν.

«Να πάρετε την υπόθεση στα χέρια σας», λέει ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ. «Οι κυβερνώντες δεν καταλαβαίνουν τίποτα πέρα από τον αγώνα. Τώρα ειδικά που πάνε να περάσουν νέα αντεργατικά μέτρα πρέπει να αντισταθείτε. Να ενωθείτε μαζί με τους αγρότες που παλεύουν για να έχουν ικανοποιητικό εισόδημα από την παραγωγή τους. Ο αγώνας σας να γίνει δικός τους και ο δικός τους αγώνας δικός σας», τους προτρέπει ο Στρ. Κόρακας και οι εργαζόμενοι φαίνεται να συμφωνούν.

Ιδια η εικόνα και στο συνεταιριστικό εργοστάσιο «Δήμητρα». Η οργή ξεχειλίζει. Η πρώτη εξαγωγός χώρα του κόσμου αφήνει στην εξαθλίωση αυτούς που παράγουν τον τεράστιο αυτό εθνικό πλούτο. Στη Νάουσα, η αγανάκτηση φαίνεται μεγαλύτερη. «Βάλτε ένα χεράκι. Η κατάσταση αυτή δεν πάει άλλο», φωνάζει ο Θωμάς, απευθυνόμενος στον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ. Για να πάρει αμέσως την απάντηση: «Στα δικά σας τα χέρια πρέπει να περάσει η υπόθεση. Εμείς είμαστε στο πλευρό σας».

Το ΚΚΕ ήταν και είναι το μόνο κόμμα που παλεύει να πουλιέται το ροδάκινο στην τιμή ασφαλείας των 97 δρχ. το κιλό. Ολα τα άλλα κόμματα συμφωνούν με την επαίσχυντη συμφωνία μεταξύ βιομηχάνων και Ομάδων Παραγωγών που καταστρατηγεί την τιμή ασφαλείας. «Δε φτάνει που μας κλέβουνε, τους δίνουμε κι από πάνω δώρο 50.000 τόνους. Τι να πεις;», αναρωτιέται ο Αγγελος από τον Κοπανό της Νάουσας.

Η αντιπροσωπεία μπαίνει στο χώρο του εργοστασίου της Συνεταιριστικής Μονάδας «Βέρμιον - Νάουσα». Τρομερή θερμοκρασία, υγρασία, ορθοστασία, αλλά αυτές οι γυναίκες δε δικαιούνται επίδομα ανθυγιεινής εργασίας. Και μετά τη δουλιά ένα δεύτερο 8ωρο στο χωράφι, ένα τρίτο στο νοικοκυριό... Μια από αυτές πληρώθηκε για 29 μεροκάματα 164.000 δρχ. «Εκανα την προίκα μου», λέει με πίκρα.

Μονόδρομος το αγωνιστικό μέτωπο

«Ηρθε η ώρα να βγείτε στο δρόμο. Μόνο ένα δικό σας αγωνιστικό μέτωπο μπορεί να σταματήσει την κατηφόρα. Αλλιώς η κατάσταση θα χειροτερέψει. Αυτό επιτάσσει η ΕΕ και υλοποιεί πρόθυμα η ελληνική κυβέρνηση», σημειώνει ο Στρ. Κόρακας. Και εργαζόμενοι και αγρότες κουνάνε καταφατικά το κεφάλι, βεβαιώνοντας πως πλησιάζει εκείνη η ημέρα.

Πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς τη βιασύνη της δικαστικής εξουσίας να αναιρέσει αθωωτικές αποφάσεις δικαστηρίων και να κινήσει νέα διαδικασία δίωξης ενάντια σε 70 αγωνιστές αγρότες των μπλόκων του '96, από τον Αγιο Γεώργιο. Είναι γνωστή η λογική του αστικού κράτους: «Οποιο κεφάλι σηκώνεται, πρέπει να κόβεται». Εδώ όμως αναμένεται να σηκωθούν πολλά κεφάλια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ