Τρίτη 20 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Χρειάζεται προετοιμασία για νέες συνομιλίες

Η θέση της Λευκωσίας είναι ότι θα πρέπει να προπαρασκευαστεί το έδαφος για να επαναρχίσουν συνομιλίες για λύση του Κυπριακού, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χριστόδουλος Πασιαρδής, απαντώντας στον κατοχικό ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος κάλεσε την ελληνοκυπριακή πλευρά να αρχίσει αμέσως συνομιλίες στη βάση του «σχεδίου Ανάν» και αν δε θέλει κάτι τέτοιο αρχίζοντας από το «μηδέν».

Σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα «Ντέιλι Νιους», ο Ταλάτ υποστήριξε ότι είναι πάντα προσηλωμένος στην ιδέα της ομοσπονδιακής λύσης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι εξαρτάται πώς εννοεί τις συνομιλίες ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.

Επέκρινε, επίσης, τον Μ. Ταλάτ γιατί ενώ ζητά συνομιλίες, από το πρωί έως το βράδυ κατηγορεί τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο.

Προσοχή στα «παιχνίδια» της Αγκυρας

Για νομικά παιχνίδια και απόπειρα εξαπάτησης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο θέμα των ελληνοκυπριακών περιουσιών στα Κατεχόμενα καταγγέλλει την Τουρκία η κυπριακή κυβέρνηση με γραπτή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Ο Χριστόδουλος Πασιαρδής, αναφερόμενος στις δραστηριότητες της λεγόμενης Επιτροπής Αποζημιώσεων στα Κατεχόμενα, τονίζει: «Ο στόχος είναι να επιτραπεί στην Τουρκία να πει στη διάρκεια της ακρόασης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της υπόθεσης Αρέστη (σ.σ.: Πρόκειται για Ελληνοκύπρια, η οποία διεκδικεί την περιουσία της στην κλειστή περιοχή της κατεχόμενης Αμμοχώστου) ότι έχει δημιουργήσει έναν ικανοποιητικό μηχανισμό αποζημίωσης για όλους τους εκτοπισμένους Ελληνοκύπριους».

Και η αγγλική καούρα

Ο ύπατος αρμοστής της Βρετανίας, Πίτερ Μίλετ, δήλωσε ότι η στάση της ΕΕ όσον αφορά στην πορεία της Τουρκίας είναι ξεκάθαρη (σ.σ.: Αλήθεια, πού;), όπως ξεκάθαρη είναι και η θέση της χώρας του στο θέμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας (σ.σ.: Αυτό μάλιστα).

Η Τουρκία, πρόσθεσε, πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, χωρίς όμως να προσδιορίσει ποιες εννοεί και μέχρι πότε πρέπει να το κάνει. Συνέχισε πως το φθινόπωρο θα κριθεί το μέλλον των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ και τόνισε με νόημα ότι είναι ανεπιθύμητη μια κρίση. Αναφέρθηκε παράλληλα στην ανάγκη ύπαρξης μιας στρατηγικής με την οποία να είναι δυνατή η πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ