ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Μάη 2004
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΟΡΑ
Με τη βούλα της ΝΔ οι ανατιμήσεις

Η κυβερνητική άρνηση να πάρει μέτρα ελέγχου των τιμών φουντώνει τις ανατιμήσεις

Eurokinissi

Τη στιγμή που η ακρίβεια και οι ανεξέλεγκτες ανατιμήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες λαϊκής κατανάλωσης, που δε σταμάτησαν ποτέ, οξύνουν τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες λαϊκές οικογένειες, η κυβέρνηση διατυμπανίζει προκλητικά την αφοσίωσή της στην πολιτική που είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει με συνέπεια, κάνοντας πράξη τις προεκλογικές της δεσμεύσεις απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο. Αυτή την πολιτική που δημιουργεί τα αδιέξοδα για το λαό και τα προκλητικά υπερκέρδη για το μεγάλο κεφάλαιο.

Η στάση που κρατάει μπροστά στις συνεχιζόμενες ανατιμήσεις στα υγρά καύσιμα, που ελέω «ελεύθερης αγοράς» οδηγούν στη συσσώρευση νέων κερδών για τα διυλιστήρια και τις εταιρίες εμπορίας μέσα από την καταλήστευση των λαϊκών εισοδημάτων, είναι χαρακτηριστική. Προχτές, για άλλη μια φορά, ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας, επανέλαβε την άρνηση της κυβέρνησης να παρέμβει για τον έλεγχο των των τιμών στα καύσιμα, καθώς είναι αντίθετη, όπως είπε, με την επιβολή αγορανομικών μέτρων.

Από την άλλη μεριά, η «αγορά» κάνει κανονικά τη... δουλιά της. Ετσι, πέρα από τις καθημερινές μικρότερες ή μεγαλύτερες ανατιμήσεις που διαπιστώνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι βλέποντας τα εισοδήματά τους που μένουν καθηλωμένα να εξαντλούνται σε όλο και λιγότερα αγαθά, εκπρόσωποι των επιχειρηματιών δεν κρύβουν την πρόθεσή τους να αξιοποιήσουν την «κούρσα» των τιμών των καυσίμων ως πρόσχημα για την επιβολή νέων ανατιμήσεων σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης. Χώρια, οι λεγόμενες... Ολυμπιακές ανατιμήσεις, για τις οποίες οι κερδοσκόποι τρίβουν από τώρα τα χέρια τους και αναμένεται να κορυφωθούν στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων για να μείνουν και μετά από αυτούς, στο βαθμό που η κυβέρνηση με πρόσχημα την «ελεύθερη αγορά» δεν είναι διατεθειμένη να παρέμβει για τον αποτελεσματικό έλεγχο των τιμών.

Υπέρογκες ανατιμήσεις

Η ακρίβεια στην αγορά έχει πάρει πλέον τέτοιες διαστάσεις που ακόμα και ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή που καταρτίζει η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία δείχνει ως ένα βαθμό την κατάσταση των ανατιμήσεων. Οι αυξήσεις τιμών σε δεκάδες αγαθά και υπηρεσίες τον Απρίλη σε σύγκριση με τον Απρίλη του 2003 φτάνουν ακόμα και το 14,9%. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πετρέλαιο θέρμανσης καταγράφεται επίσημη αύξηση της τάξης του 8,9%, στη βενζίνη 8,3%, στο ψωμί 9,3%, στο ελαιόλαδο 11,3%, στα νωπά πουλερικά 6,4%, στα είδη υπόδησης 5%, στον καπνό 8,1%, ενώ τη μεγαλύτερη αύξηση καταγράφει η ΕΣΥΕ στην τιμή της πατάτας κατά 14,9%. Από τις υπηρεσίες είναι ενδεικτική η αύξηση στην ύδρευση - αποχέτευση κατά 6,5%, στις ιατρικές - οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες 6,2%, στα ενοίκια των κατοικιών 5,2%, στη συντήρηση και επισκευή αυτοκινήτου 5,3%.

Στο μεταξύ, τη βδομάδα που πέρασε οι τιμές των υγρών καυσίμων κατέγραψαν νέα αύξηση, «φουσκώνοντας» παραπέρα τα ταμεία των διυλιστηρίων και των εταιριών εμπορίας πετρελαιοειδών και δυσχεραίνοντας παραπέρα τη θέση των πλατιών λαϊκών στρωμάτων. Ετσι, με βάση τις τιμοληψίες του υπουργείου Ανάπτυξης, την προηγούμενη Δευτέρα η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης έφτασε τα 82,8 λεπτά το λίτρο, από 80,5 λεπτά που ήταν μια βδομάδα πριν, της σούπερ τα 87,7 έναντι 85,3 λεπτά την προηγούμενη βδομάδα και του ντίζελ τα 71,7 λεπτά από 70,7 λεπτά. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 67 πόλεις στις οποίες πραγματοποιούνται οι τιμοληψίες του υπουργείου, στις 29 δεν καταγράφτηκε τιμή αμόλυβδης κάτω από 80 λεπτά. Από την αρχή του χρόνου η μέση τιμή της αμόλυβδης, που αποτελεί στατιστικό δείκτη και βέβαια δεν είναι πραγματική τιμή καθώς σε σχέση με αυτή υπάρχουν διακυμάνσεις και προς τα πάνω και προς τα κάτω, έχει αυξηθεί κατά 13,27% ή κατά 9,7 λεπτά το λίτρο.

Πάλη για ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Κόμματος

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για την ακρίβεια και τη Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας:

«Το νέο κύμα ακρίβειας, που σαρώνει το εισόδημα των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών, έρχεται σε μια περίοδο που συνεχίζεται η ηθελημένη κωλυσιεργία, από τον ΣΕΒ και την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, της υπογραφής της νέας Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, τη στιγμή που και οι δύο πλευρές πρόκειται να υπογράψουν τη συνέχιση της λιτότητας!

Ακρίβεια και εισόδημα είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, της κερδοφορίας του κεφαλαίου από τη μια και της ανέχειας των λαϊκών μαζών από την άλλη. Είναι το αναμενόμενο αποτέλεσμα της αντιλαϊκής κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής, είναι αναπόσπαστο στοιχείο της ΟΝΕ.

Οταν με αδιάσειστα στοιχεία αποδεικνύεται ότι, ακόμα και με εισοδήματα που ξεπερνούν τα 2.000 ευρώ το μήνα, μια τετραμελής οικογένεια δεν τα βγάζει πέρα, όταν ένα ζευγάρι συνταξιούχων χρειάζεται πολύ περισσότερα από 1.000 ευρώ το μήνα, όταν τα νέα ζευγάρια χωρίς παιδί χρειάζονται πάνω από 1.500 ευρώ και οι μισθοί - συντάξεις παραμένουν καθηλωμένοι, τότε η κατάσταση στην αγορά έρχεται να λειτουργήσει ως πυροκροτητής σε ένα εξαιρετικά εύφλεκτο μείγμα. Είναι στάχτη στα μάτια των εργατικών και λαϊκών δυνάμεων ότι ο καθορισμός των τιμών ή ο έλεγχος των ανατιμήσεων είναι ατομική ευθύνη του καταναλωτή ότι μπορεί να εξαρτηθεί και από τη δική του καταναλωτική συμπεριφορά. Οσοι επικαλούνται τη «δύναμη του καταναλωτή», υπονομεύουν τη δύναμη της εργατικής πάλης.

Το ΚΚΕ, με αφορμή και τις προκλητικές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, ότι η αγορά θα ρυθμιστεί, καλεί τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν και να παλέψουν για ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς - συντάξεις (1.100 ευρώ και 800 ευρώ αντίστοιχα). Να καταδικάσουν τις πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, Ομοσπονδιών και άλλων οργανώσεων, που συναινούν και στηρίζουν την αντιλαϊκή πολιτική, ενώ παριστάνουν τους υποστηρικτές των εργατικών συμφερόντων. Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να καταδικάσουν στις ευρωεκλογές τα κόμματα του ευρωμονόδρομου».

Η ακρίβεια εξανεμίζει το ήδη χαμηλό εισόδημα

Η Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού Δέρματος και το Εργατικό Κέντρο Λάρισας καταγγέλλουν την πολιτική της ακρίβειας και των ανατιμήσεων

Την έντονη αντίδραση Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων έχει προκαλέσει το κύμα ακρίβειας στα είδη πλατιάς κατανάλωσης, λόγω των ανεξέλεγκτων αυξήσεων στα υγρά καύσιμα.

Η εξέλιξη αυτή, επισημαίνει σε ανακοίνωση της η Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), έρχεται σε μια περίοδο με ολοκάθαρη τη συγκέντρωση υπερκερδών στα διυλιστήρια και τις εταιρίες εμπορίας και ταυτόχρονα την πολιτική της λιτότητας που ασκεί η κυβέρνηση της ΝΔ, να είναι το ίδιο ασφυκτική μ' αυτήν της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζει, πιστή στην πολιτική της ελεύθερης αγοράς, αρνείται να πάρει οποιαδήποτε μέτρα για τον έλεγχο των τιμών των καυσίμων και τον καθορισμό ανώτατης τιμής πώλησης και αρνείται να ασκήσει έλεγχο στις τιμές των προϊόντων εκεί όπου αυτές καθορίζονται, δηλαδή στη βάση της παραγωγής τους.

Στο έδαφος αυτών των εξελίξεων, επισημαίνει η ΟΕΚΙΔΕ, γίνεται ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη για υπογραφή τώρα ΕΓΣΣΕ, με κατώτερο βασικό μεροκάματο 44 ευρώ, 1.100 ευρώ κατώτερο μισθό, 35ωρο-7ωρο-5ήμερο. Τέλος, σημειώνει, ότι αναδεικνύονται οι βαριές ευθύνες της ηγεσίας της ΓΣΕΕ που με τη συναινετική της πολιτική κωλυσιεργεί την υπογραφή της ΕΓΣΣΕ και διευκολύνει την επιθετικότητα του ΣΕΒ.

Την κυβέρνηση καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, η οποία συνεχίζει την πολιτική των προκατόχων της και αρνείται να πάρει μέτρα ελέγχου των τιμών υγρών καύσιμα και παίζει ρόλο παρατηρητή στις αλυσιδωτές ανατιμήσεις και στην ακρίβεια που πλήττει τα πλατιά λαϊκά στρώματα.

Χρόνια τώρα, επισημαίνει το ΕΚ, οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ επιβάλλουν σκληρή μονόπλευρη λιτότητα, καθηλώνοντας μισθούς και συντάξεις σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα και προσφέρουν στους εργαζόμενους ανεργία, φτώχεια, ακρίβεια ενώ στο μεγάλο κεφάλαιο μεγιστοποίηση των κερδών.

Τέλος, το ΕΚ καλεί τους εργαζόμενους να ανατρέψουν τη λογική της συναίνεσης και της υποταγής που καλλιεργείται από τις κυβερνήσεις, την εργοδοσία και τις συμβιβασμένες πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ. Να συσπειρωθούν στα συνδικάτα και να παλέψουν για την υπεράσπιση των κατακτήσεων και την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.

Με ανακοινώσεις τους, τα Εργατικά Κέντρα Αγρινίου και Αρτας σημειώνουν πως η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας την πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, εφαρμόζει την πολιτική της «ελεύθερης αγοράς», επιτρέποντας στο μεγάλο κεφάλαιο και στους κερδοσκόπους να αυξάνουν τα κέρδη τους με τις ανατιμήσεις και τις αυξήσεις σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων. Την ίδια ώρα που εξανεμίζεται το εισόδημα των εργαζομένων, η ΓΣΕΕ διαπραγματεύεται αύξηση ενός ευρώ με τους βιομήχανους, ενώ σοβαρές είναι οι ευθύνες που φέρει και για την καθυστέρηση της υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ