ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Μάη 2004
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΞΙΚΟ - ΚΟΥΒΑ
«Η Κούβα δεν είναι μόνη»

Από τις διαδηλώσεις στο Μεξικό
Από τις διαδηλώσεις στο Μεξικό
ΜΕΞΙΚΟ ΣΙΤΙ - ΑΒΑΝΑ.--

Χιλιάδες Μεξικανοί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Κινήματος Αλληλεγγύης για την Κούβα και διαδήλωσαν, για άλλη μία φορά, στη μεξικανική πρωτεύουσα ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης του Βινσέντε Φοξ να ελαχιστοποιήσει τους διπλωματικούς διαύλους με το Νησί της Επανάστασης, προκαλώντας έτσι τη μεγαλύτερη διπλωματική κρίση μεταξύ των δύο χωρών αλλά και συμβάλλοντας τρόπον τινά στην προσπάθεια διεθνούς απομόνωσης που επιβάλλει το σχέδιο ανατροπής, που εκπονήθηκε από την αμερικανική κυβέρνηση μόλις την προηγούμενη εβδομάδα.

«Κύριος στόχος της κινητοποίησής μας είναι να καταδείξουμε στους συντρόφους μας, στον κουβανικό λαό αλλά και τους συμπολίτες μας την αλληλεγγύη μας με την Κούβα», δήλωσε ο διοργανωτής της διαδήλωσης Χεσούς Εσκαμίλια προς το Γαλλικό Πρακτορείο και πρόσθεσε ότι «επιδιώκουμε και απαιτούμε την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, καταδικάζουμε το σχέδιο των Ηνωμένων Πολιτειών, που στόχο έχει το δολοφονικό οικονομικό αποκλεισμό της Κούβας, και εναντιωνόμαστε στην αποδοχή όλων των διαταγών του Μπους εκ μέρους του Μεξικανού προέδρου Φοξ».

Το «παρών» στη διαδήλωση, που ξεκίνησε από το Μνημείο της Ανεξαρτησίας και κατέληξε υπό καταρρακτώδη βροχή στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας Ελ Σοκάλο, έδωσαν οργανώσεις της Αριστεράς, συνδικάτα, εργάτες, καθηγητές, αγρότες και φοιτητές ενώ τα συνθήματα «Ναι στην Κούβα! - Οχι στους Γιάνκηδες» και η «Κούβα δεν είναι μόνη» κυριάρχησαν.

Στο μεταξύ, στην Αβάνα, πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες για τη μεγάλη κινητοποίηση της επόμενης Παρασκευής, ενάντια στην πολιτική των ΗΠΑ και το νέο σχέδιο για την ανατροπή της επανάστασης που ανακοινώθηκε στις 6 Μάη από τον πρόεδρο Μπους. Σύμφωνα με την «Granma», η κινητοποίηση θα λάβει χώρα καθ' όλο το μήκος της παραλιακής λεωφόρου Μαλεκόν, όπου στο μέσο της περίπου βρίσκεται και το Γραφείο Αμερικανικών Συμφερόντων.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
«Ξεχέρσωμα»...

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

«Η Βενεζουέλα θα φέρει το θέμα της παρουσίας και δράσης Κολομβιανών παραστρατιωτικών στην προσεχή συνεδρίαση του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών», δήλωσε χτες στο Venpres ο πρέσβης της Βενεζουέλας Χόρχε Βαλέρο, προσθέτοντας ότι ήδη το ζήτησε από τον πρόεδρο της Μόνιμης Επιτροπής, πρέσβης Λουίς Καλάνα να συζητηθεί με τη μορφή του κατεπείγοντος.

Ουσιαστικά πρόκειται για την πρώτη κίνηση ενημέρωσης και καταγγελίας της Βενεζουέλας σε διεθνή οργανισμό, ενώ ο Χόρχε Βαλέρο πρόσθεσε ότι πολλοί πρέσβεις έχουν ήδη εκφράσει τη βαθιά ανησυχία τους για την «ύπαρξη αυτού του είδους μακάβριου τριγώνου που έχει εγκατασταθεί, το οποίο συνίσταται από ελιτίστικες βενεζουελάνικες ομάδες του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου σε έναν απειλητικό συνδυασμό με αντικαστρικές ομάδες στο Μαϊάμι και στην πολιτεία της Φλόριδα και των παραστρατιωτικών».

Και ενώ πια αρχίζει ο διπλωματικός αγώνας της Βενεζουέλας για την αποκάλυψη και καταγγελία του «μακάβριου τριγώνου», οι συλλήψεις και οι έρευνες συνεχίζονται. Συλλήψεις έγιναν στα σύνορα των επαρχιών Ανσοατεγκουί και Γκουαρίκο, στο Πουέρτο Κρους και στο κάντρι κλαμπ στο Λόμας ντε λα Λαγκουνίτα ανατολικά του Καράκας. Επίσης, κατασχέθηκαν σε διάφορες εφόδους εκατοντάδες χιλιάδες πυρομαχικά στην επαρχία της Αράγουα καθώς και μηχανή παραγωγής ταυτοτήτων, κλεμμένα οχήματα κ.ά.

Εν τω μεταξύ, ο Γενικός Εισαγγελέας Χερμάν Μουνταραίν δήλωσε κατηγορηματικά ότι υπάρχουν σαφή και ιστορικά ευρήματα, ώστε να επιβεβαιώνουν τις υποψίες ότι οι ΗΠΑ έχουν λάβει μέρος στην επιχείρηση που είχε στόχο την εξόντωση του Ούγο Τσάβες Φρίας και ανακαλύφθηκε την περασμένη Κυριακή. Σύμφωνα με τον Μουνταραίν, τα στοιχεία που συγκεντρώνονται «αποκαλύπτουν ότι οι παραστρατιωτικοί διείσδυσαν στη Βενεζουέλα με την αρωγή ή υπό την αιγίδα διαφόρων ομάδων που εμμένουν στην οδό των τρομοκρατικών ενεργειών ενάντια στη συνταγματική τάξη» και πρόσθεσε πολύ χαρακτηριστικά ότι «δεν είναι ανεύθυνο να δηλώσω ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ έχει βάλει τη σφραγίδα του στην υπόθεση των παραστρατιωτικών».

Επίσης, εντάλματα σύλληψης εκδόθηκαν για εν ενεργεία και εν αποστρατεία αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων της Βενεζουέλας και της Εθνοφρουράς.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ιδιαίτερα επικριτική είναι η νέα έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού για την κράτηση εκατοντάδων στην αμερικανική ναυτική βάση στο Γκουαντάναμο της Κούβας, σύμφωνα με δηλώσεις ανώτατου αξιωματούχου του Πενταγώνου, που πρόσθεσε ότι η ΔΕΕΣ υπέβαλε την έκθεση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ αυτή τη βδομάδα.

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.-- «Θα συνεχιστούν και θα ενταθούν» οι πολιτικές διαδηλώσεις στο Νεπάλ, δήλωσε χτες ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Νεπάλ/Ενωμένου Μαρξιστικού Λενινιστικού, «παράλληλα» με τις διαπραγματεύσεις με το παλάτι για την έξοδο από την πολιτική κρίση. Στο μεταξύ, έγινε γνωστό πως 5 αστυνομικοί σκοτώθηκαν σε επίθεση μαοϊκών ανταρτών.

ΝΤΙΑΡΜΠΑΚΙΡ.-- Τουλάχιστον 2 Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι 3 τραυματίστηκαν από έκρηξη νάρκης στη νοτιοανατολική Τουρκία.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-- «Το ΝΑΤΟ έφερε σταθερότητα στο Αφγανιστάν που τώρα προοδεύει» (!) ισχυρίστηκε χτες στην πρωτεύουσα της Ρουμανίας ο γγ του ΝΑΤΟ Γιάαπ ντε Χουπ Σέφερ μιλώντας στο ρουμανικό Κοινοβούλιο. Πρόσθεσε πως ΝΑΤΟ και Ρουμανία συνεργάζονται «για να αντιμετωπίσουν τις παγκόσμιες απειλές τρομοκρατίας και των όπλων μαζικής καταστροφής».

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Σε πολιτική κατάσταση εκτάκτου ανάγκης μετονομάζει η ινδονησιακή κυβέρνηση το στρατιωτικό νόμο που έχει επιβάλει στην επαρχία Ατσεχ εδώ και ένα χρόνο. Το «μέτρο» θα τεθεί σε ισχύ από τις 19 του μήνα.

ΝΙΓΗΡΙΑ
Στρατιωτικά μέτρα

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Επιδεινώνεται δραματικά η κατάσταση στη Νιγηρία, καθώς δε φαίνεται να σταματούν σύντομα οι πολύνεκρες σφαγές και ταραχές που ξεσπούν τις τελευταίες βδομάδες σε περιοχές του βόρειου και κεντρικού τμήματος της χώρας με πρόσχημα τις θρησκευτικές διαφορές των μουσουλμάνων και της μειονότητας των χριστιανών και ανιμιστών. Χτες, σε διάσκεψη μουσουλμανικών οργανισμών υπό την προεδρία του επικεφαλής του Υπατου Συμβουλίου για τη Σαρία στη Νιγηρία, έγινε έκκληση ετοιμότητας για τζιχάντ και τελική αναμέτρηση με τη χριστιανική μειονότητα της χώρας!

Σε ανακοινωθέν της διάσκεψης καλείται επιπλέον ο Νιγηριανός Πρόεδρος Ολουσενγκούν Ομπασάντζο να συγκαλέσει άμεσα εθνική συνδιάσκεψη όλων των θρησκευτικών αρχηγών και των αρμόδιων κρατικών φορέων προκειμένου να αποφασιστεί η τύχη της χώρας: εάν θα συμβιώσουν όλες οι θρησκευτικές κοινότητες, ή θα αποφασιστεί και πώς ο διαχωρισμός και διαμελισμός της Νιγηρίας...

Οι νεκροί από τις προχτεσινές συγκρούσεις άνεργων νεαρών μουσουλμάνων και χριστιανών στους δρόμους του Κάνο ξεπερνούν, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, τους 70, ενώ από χτες στην περιοχή ήδη έχει αναπτυχθεί στρατός και έχει επιβληθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας. Οι ταραχές όμως δεν έχουν τερματιστεί. Οι πρόσφυγες της πόλης Κάνο ξεπερνούν τις 22.000 και προστίθενται στους άλλους 27.000 που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους πριν δύο βδομάδες στην πόλη Γέλουα.

Ο Ομπασάντζο επισκέφθηκε χτες καταυλισμό προσφύγων υποσχόμενος γενικώς και αορίστως πως η «κατάσταση θα τεθεί υπό έλεγχο». Επέρριψε τις ευθύνες στους θρησκευτικούς ηγέτες χριστιανών και μουσουλμάνων, που όπως είπε «δεν κάνουν πολλά για να σταματήσουν τη βία». Δεν είπε λέξη για το δικό του μερίδιο ευθύνης, όπως τα μέτρα οικονομικής καταδυνάστευσης του λαού του που έχει λάβει σε συνεννόηση με τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα των πετρελαϊκών εταιριών που λύνουν και δένουν στη χώρα του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ