ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Μάη 2004
Σελ. /48
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΓΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
«Φουλάρει» δισ. ο Λάτσης

Κυνικές ομολογίες του προέδρου των ΕΛΠΕ

Η βενζίνη δεν μπορεί να είναι πιο φτηνή γιατί έχουμε και «στρατηγικό επενδυτή...», λέει ο εκλεκτός της κυβέρνησης, ομολογώντας την ουσία, το περιεχόμενο και τις συνέπειες της πολιτικής ιδιωτικοποιήσεων των κρατικών εταιριών
Η βενζίνη δεν μπορεί να είναι πιο φτηνή γιατί έχουμε και «στρατηγικό επενδυτή...», λέει ο εκλεκτός της κυβέρνησης, ομολογώντας την ουσία, το περιεχόμενο και τις συνέπειες της πολιτικής ιδιωτικοποιήσεων των κρατικών εταιριών
Τα όρια της αντοχής του ελληνικού λαού δοκιμάζουν το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση και οι εμπλεκόμενοι φορείς της παραγωγής και διακίνησης των υγρών καυσίμων. Μετά από τη νέα άνοδο που κατέγραψαν οι μέσες τιμές - όπως εμφανίστηκαν από το προχτεσινό δελτίο των υπηρεσιών του υπουργείου Ανάπτυξης - εκτιμάται με βεβαιότητα, ότι το ράλι ανόδου θα συνεχιστεί και πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι η τιμή της αμόλυβδης θα αγγίξει και το ένα ευρώ ανά λίτρο.

Παρά το γεγονός όμως ότι οι ανατιμήσεις στα καύσιμα έχουν δημιουργήσει ασφυκτικό κλοιό ειδικά για τα πλατιά λαϊκά στρώματα, τόσο η κυβέρνηση όσο και τα διυλιστήρια που αυτές τις περιόδους καρπώνονται τεράστια υπερκέρδη, δεν προτίθενται να πάρουν κανένα μέτρο για τη συγκράτηση των τιμών.

Αποκαλυπτικός ήταν χτες ο πρόεδρος των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) Ευθ. Χριστοδούλου. Ερωτηθείς, σε ραδιοφωνική συνέντευξη, για το αν μπορεί η βενζίνη να πουληθεί φθηνότερα στην Ελλάδα, απάντησε χαρακτηριστικά: «Δε νομίζω, εκτός αν θέλουμε κάποιος να πάρει αυτό το πρόσθετο κόστος (...) και σας θυμίζω ότι τα ΕΛΠΕ είναι εταιρία εισηγμένη στα χρηματιστήρια, με πολλούς ιδιώτες μετόχους και με ένα στρατηγικό επενδυτή...»! Ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ ομολογεί κυνικά ότι σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να μειωθούν τα υπερκέρδη των «θεσμικών» επενδυτών και του Λάτση.

Ο ίδιος φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι οποιοδήποτε αγορανομικό μέτρο θα μπορούσε να ληφθεί, δε συνάδει με τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς. Μάλιστα, αποκάλυψε και με ποιες μεθόδους κερδοσκοπούν τα διυλιστήρια και οι εταιρίες! Οπως είπε «για να έχεις τεράστια κέρδη πρέπει να έχεις πηγές αργού πετρελαίου (...) ενώ ένας άλλος τρόπος, μικρότερος βέβαια, και όχι τόσο ορθόδοξος, είναι οι ευκαιρίες που υπάρχουν είτε στο επίπεδο της άμεσης εμπορίας είτε στο επίπεδο της αποθηκεύσεως και διατηρήσεως αποθεμάτων με την αναμονή ότι η τιμή θα πάει παραπάνω»! Παραδέχτηκε επίσης για μια ακόμη φορά ότι η... εκπτωτική πολιτική της ΕΚΟ, αποσκοπεί στο να αποκτήσει μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά και όταν το πετύχει «τότε θα πρέπει να εναρμονιστούμε κάπως με την προηγούμενη κατάσταση» δηλαδή με ακόμη πιο υψηλές τιμές.

Την ίδια στιγμή, που η κυβέρνηση σε όλους τους τόνους διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να λάβει κανένα μέτρο για να μη «στρεβλωθεί η αγορά και ο ανταγωνισμός», χτες απολογήθηκαν οι πρατηριούχοι της Θεσπρωτίας στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, κατηγορούμενοι για εναρμονισμένη τακτική. Οι πρατηριούχοι δήλωσαν ότι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα, αφού οι τιμές με τις οποίες πουλάνε, καθορίζονται από τις εταιρίες εμπορίας...

Συνάντηση Καραμανλή - Κυριακόπουλου

Τις θέσεις των βιομηχάνων για την ελληνική οικονομία κατέθεσε χτες στον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή ο πρόεδρος του ΣΕΒ Οδ. Κυριακόπουλος. Σύμφωνα με δηλώσεις του τελευταίου, ήταν η πρώτη συνάντηση μετά τις εκλογές και συζήτησαν θέματα που απασχολούν τον επιχειρηματικό κόσμο, όπως η αύξηση της ανταγωνιστικότητας. Κατά τον Οδ. Κυριακόπουλο ο «πρωθυπουργός και οι δύο υφυπουργοί που ήταν μαζί του έδωσαν το στίγμα ότι ενδιαφέρονται για την ανταγωνιστικότητα του τόπου. Οτι θα συμμετέχουν στην προσπάθεια αυτή για τη βελτίωση της θέσης της χώρας μας στις ανταγωνιστικές μελέτες, που γίνονται και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό».

ΕΦΟΡΙΑ
Οι προθεσμίες για τις δηλώσεις

Σήμερα Παρασκευή 14 Μάη λήγει η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για τους μισθωτούς και συνταξιούχους με ΑΦΜ που λήγει στο ψηφίο 5. Ηδη έληξαν οι προθεσμίες για τα ψηφία 1, 2, 3 και 4. Το πρόγραμμα της Εφορίας για τις επόμενες μέρες είναι το παρακάτω:

  • Μέχρι τις 18 Μάη στο ψηφίο 6
  • Μέχρι τις 20 Μάη στο ψηφίο 7
  • Μέχρι τις 24 Μάη στο ψηφίο 8
  • Μέχρι τις 26 Μάη στο ψηφίο 9
  • Μέχρι τις 28 Μάη στα ψηφία 10, 20, 30, 40 και 50
  • Μέχρι την 1η Ιούνη στα ψηφία 60, 70, 80, 90 και 00.

Στο στόχαστρο της Εφορίας μπαίνουν οι φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά (μέσω TAXIS) και για τις οποίες προκύπτει επιστροφή φόρου πάνω από 1.500 ευρώ. Σύμφωνα με έγγραφο που απέστειλε η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) οι φορολογούμενοι αυτοί θα καλούνται μέσα σε 10 μέρες να προσκομίσουν τα έντυπα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν τις δαπάνες που δήλωσαν. Στην ίδια διαδικασία εμπίπτουν και όσοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές.

ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΜΜΕ
Χαμηλή απορροφητικότητα

Εξαιρετικά χαμηλή είναι η απορροφητικότητα των κονδυλίων του Γ' ΚΠΣ που κατευθύνονται στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα του υπουργείου Ανάπτυξης. Οπως ανέφερε χτες ο υπουργός Ανάπτυξης, Δ. Σιούφας, η απορροφητικότητα του πρώτου κύκλου, ο οποίος είχε ημερομηνία ένταξης την 31η Ιούλη του 2002, βρίσκεται στα επίπεδα του 26%. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος, ανέρχεται στα 357,5 εκατομμύρια ευρώ, και απευθύνεται σε μεταποιητικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που έχουν τουλάχιστον τριετή διάρκεια λειτουργίας.

Ο υπουργός Ανάπτυξης απευθυνόμενος στους ενδιάμεσους φορείς, τους ζήτησε να αναλάβουν μεγαλύτερες πρωτοβουλίες και να έχουν πιο αποτελεσματική δραστηριοποίηση... Στον πρώτο κύκλο έχουν ενταχθεί 591 επιχειρηματικά σχέδια μικρών επιχειρήσεων συνολικού προϋπολογισμού 132,5 εκατ. ευρώ και στο δεύτερο κύκλο εντάχθηκαν 511 επιχειρηματικά σχέδια, προϋπολογισμού 115 εκατ. ευρώ, ενώ στο τέλος Απρίλη, έληξε και ο τρίτος κύκλος, συνολικού προϋπολογισμού 110 εκατ. ευρώ.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
Μετακινούνται 14 λαϊκές αγορές

Τη μετακίνηση ή και αναστολή της λειτουργίας 14 λαϊκών αγορών που βρίσκονται σε κεντρικές περιοχές της Αθήνας και του Πειραιά κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, συμφώνησαν η «ΑΘΗΝΑ 2004» με τους ενδιαφερόμενους φορείς.

Πρόκειται για αγορές, οι οποίες παρακωλύουν το Οδικό Ολυμπιακό Δίκτυο, τη λειτουργία των Ζωνών Ελεγχόμενης Εισόδου και Κυκλοφορίας (ΖΕΕΚ) και των Ζωνών Ελεγχόμενης Στάθμευσης (ΖΕΣ) καθώς και σε άλλες περιπτώσεις τη διεξαγωγή των Αγωνισμάτων Δρόμου. Κατά τα άλλα, το ωράριο λειτουργίας των Αγορών στο Λεκανοπέδιο παραμένει ως έχει και κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, δηλαδή από 06.00 έως τις 14.30, με απομάκρυνση του εξοπλισμού έως τις 16.00.

Συγκεκριμένα, στο κέντρο της Αθήνας, θα ισχύσουν τα ακόλουθα: Η λαϊκή αγορά της οδού Χίου θα μετακινηθεί και θα συντμηθεί έως τη Μαιζώνος (από 10/8 μέχρι 30/8). Της οδού Διοχάρους και της οδού Κρισίλα θα αναστείλουν τη λειτουργία τους (01/08 έως 31/08). Της οδού Καλλιδρομίου, δε θα λειτουργήσει στις 14/08. Της οδού Λ. Κατσώνη και Κόνιαρη δε θα λειτουργήσει στις 10/08.

Επίσης έξι λαϊκές αγορές θα αναστείλουν τη λειτουργία που βρίσκονται εντός ΖΕΕΚ και ΖΕΣ: Της «25ης Μαρτίου» στο Περιστέρι, της «Γ. Παπανδρέου» (Ζωγράφου), της «Ν. Γιαννά» (Ν. Ιωνία), της Ιπποκράτους (Ελληνικού), της Δωδεκανήσου (Αλσούπολη) και της Νέστορος - Ακροπόλεως - Ηφαίστου (Νίκαια). Τέλος, στον Πειραιά, η λαϊκή Αγορά των οδών Καραϊσκάκη και Ζερβού συμφωνήθηκε να διερευνηθεί κατά πόσο απαιτείται ώστε να απομακρυνθεί για όλο το χρονικό διάστημα λειτουργίας της ΖΕΣ (δηλαδή από 01/08 έως 31/08).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ