ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Μάη 2004
Σελ. /48
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΣΥ
Μονόδρομος η ανατροπή των αντιαγροτικών κανονισμών

Σύσκεψη συνεταιριστών στη Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης

Ο αγώνας για την ανατροπή των νέων κανονισμών για βασικά αγροτικά προϊόντα, όπως βαμβάκι, λάδι και καπνό, είναι μονόδρομος και θα είναι αποτελεσματικός αν συνδυαστεί με τη στήριξη των δυνάμεων εκείνων που αντιτάχθηκαν ενεργά στην αντιαγροτική πολιτική των κυβερνήσεων, στην ΚΑΠ και στην ΠΟΕ.

Αυτό επισημάνθηκε στη σύσκεψη της ΠΑΣΥ με τη συμμετοχή συνεταιριστών και αγροτών από τους νομούς Θεσσαλονίκης και Πέλλας που έγινε την Τετάρτη το βράδυ στη Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης. Πολλοί αγρότες της περιοχής βρίσκονται σε απόγνωση μετά τις καταστροφές που προκλήθηκαν στις καλλιέργειές τους λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών. Από τις έντονες βροχοπτώσεις και τη χαλαζόπτωση στο νομό Πέλλας προκλήθηκαν ζημίες στα σπαράγγια, ενώ πολλές εκατοντάδες στρέμματα με βαμβάκι χρειάστηκε να τα «ξεριζώσουν» οι παραγωγοί γιατί επλήγησαν από την κακοκαιρία και να τα αντικαταστήσουν με νέους σπόρους, γεγονός που συνεπάγεται και νέα αυξημένα κοστολόγια.

Οπως τόνισε το στέλεχος της ΠΑΣΥ Αλέκος Ουγκρίνος, που έκανε την κύρια εισήγηση, με την απόφαση του Εκτακτου Συμβουλίου των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ που πάρθηκε τον προηγούμενο μήνα, ακολουθείται η ίδια αντιαγροτική ρότα των αρνητικότατων αποφάσεων της ενδιάμεσης αναθεώρησης της ΚΑΠ, που πάρθηκαν πέρσι τον Ιούνη και τις οποίες είχε εισηγηθεί και ψηφίσει η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Τώρα, πρόσθεσε, η ΝΔ συνεχίζοντας την ίδια αντιαγροτική πολιτική ψήφισε τους νέους κανονισμούς, γεγονός που συνεπάγεται τη δραστική συρρίκνωση των τριών βασικών καλλιεργειών της χώρας μας. «Οι αποσυνδεδεμένες από την παραγωγή επιδοτήσεις, στην πραγματικότητα σημαίνουν επιτάχυνση του ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτών και τη συρρίκνωση της ελληνικής γεωργίας», σημείωσε.

Αποφασίστηκε το αμέσως επόμενο διάστημα να γίνει από την ΠΑΣΥ πλατιά καμπάνια ενημέρωσης στα χωριά σχετικά με τους νέους κανονισμούς, καλώντας τους μικρομεσαίους αγρότες να διαλύσουν τις αυταπάτες τους για την αγροτική πολιτική της ΝΔ και να συσπειρωθούν στην ΠΑΣΥ και στους αγροτικούς συλλόγους, για να παλέψουν κατά των νέων αντιαγροτικών κανονισμών.

ΛΗΜΝΟΣ
«Λουκέτο» στο συνεταιριστικό σφαγείο

Σοβαρά προβλήματα θα προκληθούν σε κτηνοτρόφους, αλλά και στην τοπική οικονομία του νησιού

Αναγκαστικό «λουκέτο» έβαλε η διοίκηση της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λήμνου, στο μοναδικό σφαγείο του νησιού, υπό το βάρος των υπέρογκων χρεών και της αδυναμίας της να το συντηρεί πλέον οικονομικά, προκαλώντας έτσι κι άλλα προβλήματα στους κτηνοτρόφους, αλλά και γενικότερα στην τοπική οικονομία του νησιού. Το ΔΣ της Ενωσης, στο πρόσφατο παρελθόν, είχε προειδοποιήσει τις αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες για τη δυσμενή αυτή εξέλιξη, ζητώντας άμεση στήριξη, αφού ενδεχόμενο κλείσιμο θα έπληττε σοβαρά την οικονομία του νησιού, που μεγάλο μέρος της στηρίζεται στην κτηνοτροφία. Το ΚΚΕ είχε πρόσφατα καταθέσει σχετική Ερώτηση στη Βουλή, προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ζητώντας από την κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα ενίσχυσης, αποτρέποντας το κλείσιμο του σφαγείου, χωρίς ωστόσο να υπάρξει ανταπόκριση από την πλευρά της κυβέρνησης.

Σε ανακοίνωση της Αχτιδικής Επιτροπής Λήμνου, για το παραπάνω γεγονός, επισημαίνεται ότι «το κλείσιμο του σφαγείου σηματοδοτεί νέα προβλήματα για τους κτηνοτρόφους του νησιού, αλλά και γενικότερα για την τοπική αγροτική οικονομία. Ευθύνες έχει η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, που αρνείται να χρηματοδοτήσει με κρατικά ή ευρωπαϊκά κονδύλια και χωρίς καμιά επιβάρυνση της ΕΑΣ, τον εκσυγχρονισμό του σφαγείου, συνεχίζοντας έτσι την αντιαγροτική πολιτική της απελθούσας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Ευθύνες έχουν οι αρχές της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης που δεν αγωνίστηκαν για τη διεκδίκηση κονδυλίων για τον εκσυγχρονισμό του σφαγείου από τις κυβερνήσεις των ΠΑΣΟΚ - ΝΔ».

Επίσης, τονίζονται και οι ευθύνες που έχουν και όλες οι μέχρι τώρα πλειοψηφίες των Διοικητικών Συμβουλίων της Ενωσης, συμπεριλαμβανομένης και της σημερινής, «που δε φρόντισαν να διεκδικήσουν αγωνιστικά, κονδύλια και μέτρα στήριξης της Ενωσης, που εκπροσωπεί τους αγρότες και κτηνοτρόφους του νησιού μας». Αντίθετα, συνεχίζει η ανακοίνωση «περιορίστηκαν να διαχειρίζονται τις εκάστοτε αντιαγροτικές πολιτικές, με αποτέλεσμα να έχει ξεπουληθεί σημαντικό μέρος της περιουσίας της Ενωσης και το υπόλοιπο να βρίσκεται υποθηκευμένο στην Αγροτική Τράπεζα, που με τα ληστρικά επιτόκιά της και τις ευλογίες των εκάστοτε κυβερνήσεων, οδήγησε σε χρεοκοπία τις περισσότερες συνεταιριστικές ενώσεις της χώρας».

Αρχισαν... οι «μετακινήσεις»!

Μαζικό χαρακτήρα αρχίζουν να αποκτούν οι ενδοϋπηρεσιακές μετακινήσεις - «απομακρύνσεις» υπαλλήλων στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατόπιν εντολής της νέας πολιτικής ηγεσίας. Τις τελευταίες μέρες διευθυντές, τμηματάρχες και εισηγητές αρχίζουν να λαμβάνουν «φύλλα πορείας» για άλλα γραφεία... Κι όσον αφορά τον αριθμό τους, μπορεί να μιλάει κανείς για δεκάδες περιπτώσεις πλέον. Ανάμεσα στους περισσότερους υπαλλήλους του υπουργείου έχει αρχίσει να επικρατεί κλίμα απογοήτευσης, αγανάκτησης και ανησυχίας. Θα προσθέταμε ότι έχει δημιουργηθεί και κλίμα τρομοκρατίας!

Βέβαια, είναι δικαίωμα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να λαμβάνει αποφάσεις για τις ενδοϋπηρεσιακές μετακινήσεις υπαλλήλων, χαμηλόβαθμων και υψηλόβαθμων. Ομως στους γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα στο υπουργείο, οι μαζικές αυτές μετακινήσεις δε γίνονται μόνο για λόγους πολιτικών πεποιθήσεων και επιλογής προσώπων εμπιστοσύνης, ως είθισται... και κακώς βέβαια. Γίνονται και για την ικανοποίηση των προσωπικών φιλοδοξιών και των επιδιώξεων κάποιων... Κι όπως λέγεται, έφτασε το πράγμα, διευθυντής που πρόσκειται στη ΝΔ να αντικαθίσταται από διευθυντή που ήταν ΠΑΣΟΚ...

Δυστυχώς όμως πίσω από τις μετακινήσεις κι όλη αυτή την ιστορία, υπάρχουν και συγκεκριμένοι άνθρωποι που πληρώνουν το τίμημα και το ψυχικό κόστος. Ενα τέτοιο παράδειγμα υπαλλήλου, που απολαμβάνει κύρους στο υπουργείο, είναι η διευθύντρια Προγραμματισμού και Γεωργικών Διαρθρώσεων, η οποία δε δέχτηκε να πάει σε μια διεύθυνση - ψυγείο, όπου την έστειλαν και υπέβαλε την παραίτησή της. Για το όλο θέμα των μαζικών μετακινήσεων υπαλλήλων, ρωτήθηκε από το «Ρ» ο Σ. Τσιτουρίδης, ο οποίος απέφυγε να δώσει μια σοβαρή απάντηση, λέγοντας: «Κατά τινες έγιναν πολλές μετακινήσεις, κατά τινες έγιναν λίγες»... Κατά τινες, όμως, η ερώτηση είναι: Τι κάνει και τι επιδιώκει ο υπουργός σε τούτο το υπουργείο, κι ο γενικός γραμματέας Θωμάς Αληφακιώτης τι λέει για όλα αυτά που γίνονται;..


Κ. Δ.

ΦΛΩΡΙΝΑ
Από το 2002 περιμένουν αποζημιώσεις

Ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ

Η μεγάλη χρονική καθυστέρηση στην καταβολή αποζημιώσεων για ζημιές που προκλήθηκαν εξαιτίας της κακοκαιρίας το 2002 σε οπωροκαλλιεργητές του νομού Φλώρινας, είναι το θέμα της Ερώτησης που κατέθεσαν προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι βουλευτές του ΚΚΕ Γ. Χουρμουζιάδης και Αγγ. Τζέκης.

Στο κείμενο της Ερώτησης, τονίζεται: «Διαμαρτύρονται έντονα οι αγρότες - καλλιεργητές οπωροκηπευτικών στο Δημοτικό Διαμέρισμα Πελαργού του Δήμου Φιλώτα, στο Νομό Φλώρινας, όπως αυτό εκφράστηκε στη λαϊκή συνέλευση των κατοίκων του Δ.Δ., που πραγματοποιήθηκε στις 5/5/2004, γιατί ακόμα δεν έχουν αποζημιωθεί από τον ΕΛΓΑ (7 - 12 ευρώ/δέντρο) για ζημιές στα οπωροκηπευτικά (ροδάκινα, μήλα, αμπέλια, πατάτες) λόγω κακοκαιρίας, που είχαν υποστεί το 2002, παρά τις ρητές δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας της προηγούμενης κυβέρνησης. Οι αγρότες του Δ.Δ. Πελαργού ζητούν την άμεση παρέμβαση του υπουργείου για να αποζημιωθούν άμεσα από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές που έχουν υποστεί».

Καταλήγοντας οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό «εάν πρόκειται να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημα των αγροτών του Δ.Δ. Πελαργού Νομού Φλώρινας».

ΑΡΤΑ
Αδιαφορεί η κυβέρνηση για τις καταστροφές

Την αδιαφορία και την απραξία της κυβέρνησης μπροστά στην ολοκληρωτική καταστροφή που υπέστη το φυτικό κεφάλαιο (πορτοκαλαιόδεντρα, ελαιόδεντρα κ.ά.) του νομού της Αρτας εξαιτίας της έλλειψης αντιπαγετικής προστασίας και σύγχρονων εγγειοβελτιωτικών έργων, μετά τους παγετούς του χειμώνα, καταγγέλλει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Αρτας. Σε σχετική ανακοίνωση σημειώνει πως το μόνο που έχει γίνει μέχρι στιγμής είναι να επισκεφτεί το νομό ο διοικητής του ΕΛΓΑ σε μια σύσκεψη, για να διαπιστώσει ότι η καταστροφή είναι ολοκληρωτική και να δεσμευτεί ότι θα μεταφέρει τα αιτήματα της Επιτροπής Φορέων στην Αθήνα. Η Ομοσπονδία διαμαρτύρεται για τους πολύπλοκες και χρονοβόρες διαδικασίες υποβολής που επιβάλλει η ΕΕ, ώστε να γίνει αποτίμηση της ζημιάς. Καλεί τους αγρότες εσπεριδοκαλλιεργητές και ελαιοκαλλιεργητές του νομού να βρίσκονται σε ετοιμότητα για κινητοποιήσεις και μαζικούς, ενωτικούς αγώνες.

Στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία, αφού επισημαίνει ότι χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και βρίσκονται στα όρια της φτώχειας ειδικά μετά την καταστροφή, θέτει το ακόλουθο πλαίσιο αιτημάτων: «Την άμεση αποτίμηση και αποζημίωση των πληγέντων εσπεριδοκαλλιέργητών και ελαιοκαλλιεργητών ανεξάρτητα από το ύψος του οικογενειακού τους εισοδήματος. Την κατάργηση κάθε περιορισμού και απαγόρευσης αντικατάστασης των εσπεριδοειδών με άλλες ποικιλίες και καλλιέργειες. Την υλοποίηση των σύγχρονων εγγειοβελτιωτικών έργων. Τη μείωση από 17 σε 5 στρέμματα των εσπεριδοειδών που εντάσσονται στα επιδοτούμενα προγράμματα αντιπαγετικής προστασίας με ανεμομείκτες. Την επέκταση της επιδότησης για τους ανεμομείκτες και στην ηλεκτρική τους σύνδεση. Να δοθούν άμεσα και άτοκα δάνεια στους πληγέντες και να παγώσουν οποιαδήποτε χρέη των αγροτών στην ΑΤΕ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ