Παρασκευή 14 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΛΗΜΝΟΣ
«Λουκέτο» στο συνεταιριστικό σφαγείο

Σοβαρά προβλήματα θα προκληθούν σε κτηνοτρόφους, αλλά και στην τοπική οικονομία του νησιού

Αναγκαστικό «λουκέτο» έβαλε η διοίκηση της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λήμνου, στο μοναδικό σφαγείο του νησιού, υπό το βάρος των υπέρογκων χρεών και της αδυναμίας της να το συντηρεί πλέον οικονομικά, προκαλώντας έτσι κι άλλα προβλήματα στους κτηνοτρόφους, αλλά και γενικότερα στην τοπική οικονομία του νησιού. Το ΔΣ της Ενωσης, στο πρόσφατο παρελθόν, είχε προειδοποιήσει τις αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες για τη δυσμενή αυτή εξέλιξη, ζητώντας άμεση στήριξη, αφού ενδεχόμενο κλείσιμο θα έπληττε σοβαρά την οικονομία του νησιού, που μεγάλο μέρος της στηρίζεται στην κτηνοτροφία. Το ΚΚΕ είχε πρόσφατα καταθέσει σχετική Ερώτηση στη Βουλή, προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ζητώντας από την κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα ενίσχυσης, αποτρέποντας το κλείσιμο του σφαγείου, χωρίς ωστόσο να υπάρξει ανταπόκριση από την πλευρά της κυβέρνησης.

Σε ανακοίνωση της Αχτιδικής Επιτροπής Λήμνου, για το παραπάνω γεγονός, επισημαίνεται ότι «το κλείσιμο του σφαγείου σηματοδοτεί νέα προβλήματα για τους κτηνοτρόφους του νησιού, αλλά και γενικότερα για την τοπική αγροτική οικονομία. Ευθύνες έχει η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, που αρνείται να χρηματοδοτήσει με κρατικά ή ευρωπαϊκά κονδύλια και χωρίς καμιά επιβάρυνση της ΕΑΣ, τον εκσυγχρονισμό του σφαγείου, συνεχίζοντας έτσι την αντιαγροτική πολιτική της απελθούσας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Ευθύνες έχουν οι αρχές της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης που δεν αγωνίστηκαν για τη διεκδίκηση κονδυλίων για τον εκσυγχρονισμό του σφαγείου από τις κυβερνήσεις των ΠΑΣΟΚ - ΝΔ».

Επίσης, τονίζονται και οι ευθύνες που έχουν και όλες οι μέχρι τώρα πλειοψηφίες των Διοικητικών Συμβουλίων της Ενωσης, συμπεριλαμβανομένης και της σημερινής, «που δε φρόντισαν να διεκδικήσουν αγωνιστικά, κονδύλια και μέτρα στήριξης της Ενωσης, που εκπροσωπεί τους αγρότες και κτηνοτρόφους του νησιού μας». Αντίθετα, συνεχίζει η ανακοίνωση «περιορίστηκαν να διαχειρίζονται τις εκάστοτε αντιαγροτικές πολιτικές, με αποτέλεσμα να έχει ξεπουληθεί σημαντικό μέρος της περιουσίας της Ενωσης και το υπόλοιπο να βρίσκεται υποθηκευμένο στην Αγροτική Τράπεζα, που με τα ληστρικά επιτόκιά της και τις ευλογίες των εκάστοτε κυβερνήσεων, οδήγησε σε χρεοκοπία τις περισσότερες συνεταιριστικές ενώσεις της χώρας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ