Παρασκευή 14 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΜΕ
Αντίσταση στην «ευρω»ληστεία

Τα εργατικά συνδικάτα καταγγέλλουν την πολιτική ακρίβειας και ανατιμήσεων

ΟΧΙ στην «ευρω»ακρίβεια και στην «ευρω»ληστεία λέει με ανακοίνωσή του το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο και καταγγέλλει την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια σε βάρος των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Οι καθημερινές ανατιμήσεις, σημειώνει ειδικότερα, στα είδη πρώτης ανάγκης, οι απλησίαστες τιμές στις λαϊκές αγορές, η συνέχιση των στρογγυλοποιήσεων προς τα πάνω και η ασύδοτη «ελεύθερη αγορά», σε συνδυασμό με την ανεργία, τις ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, την καθήλωση και μείωση της αγοραστικής δύναμης των μισθών, έχουν γίνει εφιάλτης για τα πλατιά λαϊκά στρώματα.

Η κυβέρνηση, σημειώνει, επικαλείται τις συστάσεις και τα αντιλαϊκά κριτήρια των εκθέσεων των ιμπεριαλιστικών οργανισμών (ΟΟΣΑ, ΕΚΟΦΙΝ) και προλειαίνει το έδαφος για ακόμα πιο αντιλαϊκά μέτρα. Για την προώθηση τέτοιων μέτρων, επισημαίνει το ΠΑΜΕ, η σημερινή και η προηγούμενη κυβέρνηση, ως πιστά όργανα του κεφαλαίου και της ΕΕ, προτάσσουν το δόγμα της λεγόμενης ανταγωνιστικότητας, για χάρη της οποίας πρέπει να υποβαθμιστεί παραπέρα το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων, ώστε να αυξηθεί η κερδοφορία του κεφαλαίου.

Το ΠΑΜΕ, σημειώνει καταλήγοντας, αντιπάλεψε και αντιπαλεύει αυτή την κατάσταση με δυναμικούς ταξικούς αγώνες την ώρα που οι πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ συναινούσαν μέσα από τους «κοινωνικούς διαλόγους». Αυτοί οι αγώνες πρέπει να συνεχιστούν και να ενταθούν και να βρουν την αναγκαία φυσιολογική συνέχιση και αντιστοιχία τους στις επερχόμενες ευρωεκλογές με την καταδίκη των αντιλαϊκών ευρωενωσιακών πολιτικών. Με την αποφασιστική καταδίκη των κομμάτων που συμπράττουν με την ΕΕ και εναγωνίως προσπαθούν να μακιγιάρουν το αντεργατικό της προσωπείο.

Τα συνδικάτα καταγγέλλουν

Με τις μεγάλες καθημερινές ανατιμήσεις στα είδη πλατιάς κατανάλωσης και τους μισθούς πείνας που παίρνουμε οι εργαζόμενοι, μπορούμε να μιλάμε για πείνα και εξαθλίωση, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο. Γι' αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία, τονίζει, ο αγώνας για 1.100 ευρώ κατώτερο μισθό και 44 ευρώ κατώτερο μεροκάματο, και θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην επιβίωσή μας ο αγώνας κατά της ακρίβειας που εξανεμίζει τα βοηθήματα που παίρνουμε ως μισθούς ενώ παράγουμε όλο και περισσότερο πλούτο.

Τη χαριστική βολή στο εργατικό εισόδημα δίνει το κύμα της ακρίβειας που επιβάλλει η «ελεύθερη αγορά», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου και καλεί τους εργαζόμενους, τα πλατιά λαϊκά στρώματα και τους μικροεπαγγελματίες σε κοινή δράση για την ανάπτυξη της πάλης, για έλεγχο τιμών στη βάση της παραγωγής, καθορισμό ανώτατης τιμής καυσίμων και έλεγχο-περιορισμό της ασυδοσίας των πολυεθνικών.

Την κυβέρνηση της ΝΔ για τις ανατιμήσεις-φωτιά στις τιμές των προϊόντων ευρείας κατανάλωσης καταγγέλλουν με κοινή ανακοίνωση εφτά συνδικαλιστικές οργανώσεις του Πειραιά: ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», Συνδικάτα Μετάλλου και Οικοδόμων, Σωματείο Ηλεκτρολόγων Πλοίων και οι Πανελλήνιες Ενώσεις Αμμοβολιστών και Ελαιουργοσαπουνοποιών. Η νέα κυβέρνηση συνεχίζει την αντιλαϊκή πολιτική του ΠΑΣΟΚ για την ενίσχυση του μεγάλου κεφαλαίου και την καταλήστευση του πενιχρού λαϊκού εισοδήματος, επισημαίνουν και απαιτούν τη λήψη άμεσων μέτρων για τη δραστική μείωση των τιμών, τα οποία να στρέφονται ενάντια στην ασύδοτη δράση του μεγάλου κεφαλαίου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μας δουλεύουν (2008-01-10 00:00:00.0)
«Φθινοπωρινή καταιγίδα» (2006-08-08 00:00:00.0)
ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΑΠΟΓΝΩΣΗΣ τα λαϊκά στρώματα (2005-08-31 00:00:00.0)
Προσκλητήριο αγώνα ενάντια στις ανατιμήσεις (2005-01-04 00:00:00.0)
Η ακρίβεια εξανεμίζει το ήδη χαμηλό εισόδημα (2004-05-13 00:00:00.0)
Εξαπατούν και κοροϊδεύουν τους εργαζόμενους (2003-07-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ