ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Μάη 2004
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ
Στην ίδια αντιεκπαιδευτική ρότα

Η προσαρμογή σε ...«ευρωπαϊκότερες αντιλήψεις» αποτελεί για την κυβέρνηση μία από τις προτεραιότητες στην Παιδεία, όπως δήλωσε χτες η υπουργός Παιδείας μετά το τέλος της συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής. Η Μ. Γιαννάκου επανέλαβε τα περί εθνικού διαλόγου με όλους τους φορείς για την Παιδεία, αναζητώντας βέβαια πάντα τη συναίνεση σε όσα έχει ήδη εξαγγείλει η κυβέρνηση της ΝΔ, με την ΕΕ να έχει θέσει ήδη τους βασικούς στόχους.

Η υπουργός Παιδείας δήλωσε χτες, ανάμεσα σε άλλα, ότι άμεσα θα προωθηθούν νομοθετικές ρυθμίσεις για την αλλαγή στα ποσοστά πρόσληψης εκπαιδευτικών, με 60% από το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και 40% από τη λίστα αναπληρωτών, για την κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων στη Β΄ Λυκείου, που θα ισχύσει από την επόμενη χρονιά, και για τη μείωση των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων της Γ΄ τάξης από 9 σε 6 από το 2005-2006.

Ωστόσο, τόσο η κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων της Β΄ Λυκείου όσο και η μείωση των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων της Γ΄ Λυκείου δεν αλλάζουν ουσιαστικά το χαρακτήρα του Λυκείου, που παραμένει σχολείο-εξεταστήριο, προορισμένο αποκλειστικά για όσους μπορούν να συνεχίσουν στα ΑΕΙ-ΤΕΙ, ενώ οι απολυτήριες εξετάσεις και η εισαγωγή σε ΑΕΙ-ΤΕΙ συνεχίζουν να ταυτίζονται.

Αλλωστε, το ίδιο το πρόγραμμα της ΝΔ για την Παιδεία προβλέπει νέους εξεταστικούς φραγμούς και ταξικά εμπόδια, όπως εξετάσεις που θα ξεκινούν νωρίτερα, από το Δημοτικό και το Γυμνάσιο, και μια κοινωνικά διαχωρισμένη και βαθιά ανισότιμη δωδεκάχρονη εκπαίδευση, μαζί με διάφορες παραλλαγές ψευτοκατάρτισης στην αμάθεια και στην αμορφωσιά. Πάντως, χτες, η υπουργός Παιδείας περιέγραψε ως προτεραιότητες στο χώρο της Παιδείας την «ποιοτική αναβάθμιση των σχολείων, των σχολικών κτιρίων, του ολοήμερου σχολείου, της πρόσθετης διδακτικής στήριξης και την εφαρμογή των κοινοτικών προγραμμάτων έτσι ώστε να μην απολεσθούν κεφάλαια, την επέκταση της πληροφορικής στα σχολεία και την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών», ενώ δήλωσε ότι δεν είναι η «άμεση προτεραιότητα» το θέμα των μη κρατικών πανεπιστημίων.

Ευχές για τις εξετάσεις...

Με ευχές για καλή επιτυχία στον εξεταστικό μαραθώνιο που οι ίδιοι επέβαλαν απευθύνθηκαν στους χιλιάδες μαθητές του λυκείου η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αλλά και η Μ. Δαμανάκη εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, με την ιδιότητα της Συντονίστριας Μορφωτικών Υποθέσεων και Πολιτισμού. «Οι εξετάσεις είναι μια διαδικασία που σκοπό έχει όχι να περιστείλει τη δραστηριότητα και τη δυναμικότητα των παιδιών, αλλά το αντίθετο ακριβώς, να ασκήσει τα παιδιά και να τους δώσει όλη τη δύναμη που μπορούν να πάρουν για να κερδίζουν στοιχήματα και στο μέλλον», δήλωσε η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ. Αλλά για ποια «δυναμικότητα» μιλάει η νεόκοπος εκπρόσωπος, όταν οι νέοι λόγω της αντιδραστικής μεταρρύθμισης «λιώνουν» σε μια ακριβοπληρωμένη εκπαίδευση που έχει χάσει την παιδαγωγική της αξία, αφού έχει καταντήσει ένας εξεταστικός προθάλαμος για ΑΕΙ και ΤΕΙ;

Η Μ. Δαμανάκη ωστόσο προκλητικά υπεραμύνθηκε των εξετάσεων της Β΄ Λυκείου λέγοντας ότι «υπάρχουν πολλοί μαθητές, γονείς και καθηγητές που βλέπουν τις εξετάσεις της Β΄ Λυκείου ως μια ευκαιρία για την απόκτηση εμπειρίας και όχι ως εμπόδιο για την εξέλιξη των παιδιών».

Ξεκινούν σήμερα οι πανελλαδικές εξετάσεις

Eurokinissi

Εκκίνηση ενός ακόμα εξεταστικού μαραθώνιου σήμερα για χιλιάδες μαθητές της Β΄ και Γ΄ τάξης των ημερήσιων ενιαίων λυκείων. Οι μαθητές της Β΄ τάξης εξετάζονται στη Φυσική γενικής παιδείας και οι υποψήφιοι της Γ΄ τάξης στην Ιστορία γενικής παιδείας. Χτες, ξεκίνησαν οι εξετάσεις για τους μαθητές της Γ΄ και Δ΄ τάξης των εσπερινών ενιαίων λυκείων με Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία και Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής αντίστοιχα.

Σήμερα, οι μαθητές της Β΄ Λυκείου εξετάζονται στη Φυσική γενικής παιδείας και της Γ΄ τάξης στην Ιστορία γενικής παιδείας. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, στις εξετάσεις αναμένεται να λάβουν μέρος συνολικά 204.400 περίπου υποψήφιοι. Ο αριθμός προκύπτει με βάση το δυναμικό των μαθητών των δύο τελευταίων τάξεων των Λυκείων, τον αριθμό των αποφοίτων προηγούμενων ετών που υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής στις εξετάσεις των μαθημάτων της τελευταίας τάξης του Λυκείου καθώς και των μαθητών και αποφοίτων Β΄ κύκλου ΤΕΕ που υπέβαλαν μηχανογραφικό δελτίο για συμμετοχή στις ειδικές εισαγωγικές εξετάσεις για τα ΤΕΙ. Στους 77.000 ανέρχονται οι μαθητές Β΄ τάξης των ημερήσιων Ενιαίων Λυκείων και 1.000 μαθητές της Γ΄ τάξης των εσπερινών Ενιαίων Λυκείων. Στις εξετάσεις της Γ΄ τάξης αναμένεται να πάρουν μέρος 92.000 υποψήφιοι από τους οποίους 18.200 είναι απόφοιτοι προηγούμενων ετών και 1.000 στις εξετάσεις της Δ΄ τάξης των εσπερινών από τους οποίους οι 260 είναι απόφοιτοι εσπερινών προηγούμενων ετών. Από το σύνολο αυτό που αναμένεται να λάβει μέρος στις εξετάσεις, τελικά περίπου 85.000 θα είναι αυτοί που θα διεκδικήσουν τις 67.440 θέσεις με την κατηγορία του 90% και 600 περίπου θα διεκδικήσουν τις 497 θέσεις που αντιστοιχούν στην κατηγορία των υποψηφίων αποφοίτων εσπερινών Λυκείων.

Παράλληλα, εκτιμάται ότι τις 8.270 θέσεις που αντιστοιχούν στην κατηγορία των υποψηφίων αποφοίτων Λυκείων χωρίς νέα εξέταση (10%) θα τις διεκδικήσουν περίπου 15.000 υποψήφιοι που δεν περιλαμβάνονται στους παραπάνω αριθμούς.

Φεστιβάλ σπουδαστών

«Στη φρικτή πραγματικότητα των πολέμων και των βομβαρδισμών, στην ψευτοκατάρτιση και την ανεργία», οι σπουδαστές των ιδιωτικών σχολών και των δραματικών σχολών απαντούν με αγώνα και τραγούδια, πραγματοποιώντας το 7ο Φεστιβάλ τους, την Παρασκευή 21 Μάη, στις 8 το βράδυ, στη μουσική σκηνή «Συρμός» (Κολωνού και Οδυσσέως 14, Μεταξουργείο).

Και φέτος μέσα από το Φεστιβάλ, που συνδιοργανώνουν ο Σύλλογος Σπουδαστών Ιδιωτικών Σχολών και ο Σύλλογος Σπουδαστών Δραματικών Σχολών, θα προβληθούν τα αιτήματα για μείωση των διδάκτρων, δωρεάν υλικοτεχνική υποδομή, παροχή πάσο, για πραγματικά δημόσια, δωρεάν επαγγελματική εκπαίδευση και όχι πανάκριβη ψευτοκατάρτιση και σίγουρη ανεργία.

Διαμαρτυρία εργαζομένων στα φροντιστήρια

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Απασχόλησης διοργανώνει σήμερα, στις 11 το πρωί, ο Σύλλογος Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Καθηγητών (ΣΕΦΚ), ζητώντας τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων «πίσω από τη βιτρίνα των επιτυχιών και των διαφημίσεων», όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Ο ΣΕΦΚ καταγγέλλει ότι οι καθηγητές των φροντιστηρίων αμείβονται πολύ κάτω από τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς και αντιμετωπίζουν σε πολλές περιπτώσεις την εργοδοτική αυθαιρεσία. Αιχμή της σημερινής κινητοποίησης είναι το υπάρχον ασφαλιστικό καθεστώς, που, σύμφωνα με το Σύλλογο, απειλεί το συνταξιοδοτικό δικαίωμα των εργαζομένων στα φροντιστήρια, ενώ καταγγέλλει ότι υπάρχουν πιέσεις από τους ιδιοκτήτες των φροντιστηρίων για επιστροφή στο δελτίο παροχής υπηρεσιών, προκειμένου οι ίδιοι να απαλλαγούν από τις ασφαλιστικές εισφορές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ