ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Μάη 2004
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Αθλητισμός - δικαίωμα και όχι εμπόρευμα

Ημερίδα της ΚΟ Πειραιά του ΚΚΕ για το ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό

Αποψή από την ημερίδα στο Δημαρχείο της Νίκαιας
Αποψή από την ημερίδα στο Δημαρχείο της Νίκαιας
«Για το ΚΚΕ, η πολιτική αντίληψη και πρακτική που προωθεί ως μονόδρομο το μοντέλο ποδόσφαιρο-επιχείρηση έχει προδιαγεγραμμένα όρια. Το Κόμμα μας υποστηρίζει ολόψυχα και σταθερά το μοντέλο αθλητισμός-ποδόσφαιρο για όλους, ομάδες που θα διοικούνται από τους φιλάθλους, αθλητική υποδομή για την ικανοποίηση των αναγκών για άθληση του λαού και της νεολαίας». Αυτό υπογράμμισε, ανάμεσα σε άλλα, ο Γεράσιμος Αραβανής, υπεύθυνος του Τμήματος Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσε η ΚΟ Πειραιά για να παρουσιαστούν οι θέσεις του Κόμματος για το ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό.

Στο Δημαρχείο της Νίκαιας βρέθηκαν πολλοί άνθρωποι του ποδοσφαίρου, πολλοί εκπρόσωποι σωματείων της ευρύτερης περιοχής. Ανάμεσα σε άλλους ο Νίκος Αναστόπουλος, πρόεδρος της Ενωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Πειραιά, ο Νίκος Λαδογιάννης, πρόεδρος του Συνδέσμου Διαιτητών Πειραιά. Επίσης, ο δήμαρχος Νίκαιας, Στέλιος Μπενετάτος, στο σύντομο χαιρετισμό του υπογράμμισε την ανάγκη να ενισχυθεί ο μαζικός λαϊκός αθλητισμός, πράγμα που προϋποθέτει η Τοπική Αυτοδιοίκηση να βγει πιο δυναμικά στη διεκδίκηση.

Στην τοποθέτησή του ο Γερ. Αραβανής επισήμανε ότι η ενασχόληση με το ποδόσφαιρο «λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του μπορεί να δώσει σημαντική διέξοδο στην όλο και αυξανόμενη αντικειμενικά ανάγκη της νεολαίας για άθληση και δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου».

Στο προεδρείο της ημερίδας διακρίνονται οι Γ.Αραβανής, υπεύθυνος Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Δ.Σαλπέας, μέλος της ΕΠΣΠ, ο Δ.Κυζίλης, υπεύθυνος αθλητισμού της ΚΟΠ και ο Δ.Μουρίκης, πρώτος αντιπρόεδρος της ΕΠΣΠ
Στο προεδρείο της ημερίδας διακρίνονται οι Γ.Αραβανής, υπεύθυνος Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Δ.Σαλπέας, μέλος της ΕΠΣΠ, ο Δ.Κυζίλης, υπεύθυνος αθλητισμού της ΚΟΠ και ο Δ.Μουρίκης, πρώτος αντιπρόεδρος της ΕΠΣΠ
Οχι όμως με τον προσανατολισμό και τη μορφή που έχει σήμερα. Γιατί αυτό που βιώνουμε είναι «η εικόνα βαθιάς κρίσης, με τάσεις επιδείνωσης, και δεν μπορεί να φτιασιδωθεί». Μια πραγματικότητα όχι τυχαία, όπως επισήμανε ο Γερ. Αραβανής, αλλά γιατί «είναι η πολιτική αντίληψη που κυριαρχεί στη χώρα μας και στον καπιταλιστικό κόσμο, ότι το μοντέλο ποδόσφαιρο-επιχείρηση και γενικά αθλητισμός-επιχείρηση είναι μονόδρομος, που πρέπει να στηριχτεί και να κυριαρχήσει ολοκληρωτικά. Αντίληψη που καθοδηγεί την πολιτική και τις παρεμβάσεις (νομοθετικές και πρακτικές) όσων κυβέρνησαν έως σήμερα».

Για το ΚΚΕ «ο αθλητισμός, άρα και το ποδόσφαιρο, αποτελεί για το λαό, και ιδιαίτερα τη νεολαία, ένα θεμελιώδες δικαίωμα, συνταγματικά κατοχυρωμένο. Είναι παράλληλα υποχρέωση της πολιτείας να δημιουργήσει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις, ώστε το δικαίωμα αυτό να ασκείται στην πράξη και μάλιστα δωρεάν. Γι' αυτό προτείνει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης, στηριγμένο σε τελείως διαφορετικές βάσεις, με τρεις βασικούς άξονες. 1) Νέα οργάνωση και διοίκηση, που θα δίνει κύριο βάρος στη στήριξη και ανάπτυξη του σχολικού και ερασιτεχνικού αθλητισμού. 2) Επαρκής οικονομική, υλικοτεχνική και επιστημονική στήριξη από το κράτος. 3) Αμεση, αποφασιστική συμμετοχή όλων των ασχολουμένων με το ποδόσφαιρο φορέων στα κέντρα λήψης αποφάσεων, με ουσιαστικό εκδημοκρατισμό τους».

Οπως τόνισε ο Γερ. Αραβανής, «είμαστε σίγουροι ότι η πρότασή μας είναι ρεαλιστική και μπορεί να βρει απήχηση στη συνείδηση του λαού». «Αναγκαία προϋπόθεση για την προώθησή της, τόνισε, και για την αλλαγή της κατάστασης είναι ένα ρωμαλέο, μαζικό, διεκδικητικό, μακριά από αυταπάτες αλλά και ηττοπάθειες κίνημα, από τα κάτω. Που θα βάζει και θα παλεύει συγκεκριμένους στόχους, που θα προσπαθούν να λύσουν επιμέρους ζητήματα του σήμερα αλλά ταυτόχρονα θ' ανοίγουν το δρόμο σε ευρύτερες και ριζικότερες αλλαγές». Στη ζωντανή συζήτηση που ακολούθησε, όπου μεταφέρθηκαν πλούσιες εμπειρίες και προβληματισμοί από τους ανθρώπους του αθλητισμού (για τις αντίξοες συνθήκες που γυμνάζονται οι νέοι, για τις ανύπαρκτες υποδομές παρότι σε περίοδο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες) διαπιστώθηκε ότι όλοι μπορούν να κάνουν πολύ περισσότερα στη διεκδίκηση ενός αθλητισμού πραγματικού δικαιώματος για όλους (Αναλυτικό ρεπορτάζ σε επόμενα φύλλα της εφημερίδας).

Στην κορυφή του Εβερεστ

Μια σημαντική επιτυχία πραγματοποίησε την περασμένη Κυριακή η Ελληνική Ορειβατική Αποστολή «Hellas - Everest 2004». Οι Ελληνες ορειβάτες κατάφεραν μετά από προσπάθεια μηνών να πατήσουν για πρώτη φορά στη «Στέγη του κόσμου» στα Ιμαλάια, στα 8.848 μέτρα! Στις 04.00 ώρα Ελλάδας, ο Γιώργος Βουτυρόπουλος, μετά από συνεχή αναρρίχηση 9,5 ωρών, έγινε ο πρώτος Ελληνας που ύψωσε την ελληνική σημαία στο Εβερεστ, για να ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα μέλη της νότιας ομάδας, ο Αντώνης Αντωνόπουλος, ο Μιχάλης Στύλλας, ο Παναγιώτης Κοτρωνάρος και ο Παύλος Τσιαντός.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ