ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Μάη 2004
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ
Επικίνδυνα παιχνίδια των πολυεθνικών

Οι πολυεθνικές παίζουν τα παιχνίδια τους σε βάρος της Δημόσιας Υγείας και του περιβάλλοντος. Στη φωτό μεταλλαγμένα καλαμπόκια

ICON

Οι πολυεθνικές παίζουν τα παιχνίδια τους σε βάρος της Δημόσιας Υγείας και του περιβάλλοντος. Στη φωτό μεταλλαγμένα καλαμπόκια
Επικίνδυνα παιχνίδια για τη δημόσια υγεία παίζουν οι πολυεθνικές σε συνεργασία με τις ΗΠΑ και την ΕΕ, προωθώντας μαζικά πλέον την εισαγωγή Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών (ΓΤΟ), στη γεωργική παραγωγή. Και γίνεται πλέον ολοφάνερο πως οι πολυεθνικές, που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό, νοιάζονται μόνο για τη γρήγορη αύξηση των κερδών τους, αδιαφορώντας για το τίμημα που μπορεί να υπάρξει στους ζωντανούς οργανισμούς του πλανήτη Γη.

Αναμφισβήτητα, η δυνατότητα γενετικής τροποποίησης διαφόρων οργανισμών αποτελεί μία επαναστατική ανακάλυψη στο χώρο της επιστήμης, που παράλληλα όμως εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Και μέχρι τώρα οι έρευνες που έχουν γίνει και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, βασίζονται στα ευρήματα μερικών μόνο χρόνων. Τι μπορεί να γίνει όμως μετά από 30 ή 50 χρόνια και ποιοι θα πληρώσουν, αν αποδειχτεί ότι άνοιξε το κουτί της Πανδώρας;..

Επιχειρήματα, όπως ότι οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί μπορούν να εξαλείψουν την πείνα στις - αποκαλούμενες - χώρες του Τρίτου Κόσμου αποδεικνύονται ανυπόστατα, σύμφωνα με τη γνώμη των ειδικών, ενώ ακόμα και η δήθεν σήμανση στα προϊόντα, ή τα όρια στη χρήση ΓΤΟ επιβεβαιώνουν απλά την προσπάθεια παραπλάνησης των καταναλωτών. Γιατί ήδη η αγροτική παραγωγή του πλανήτη είναι υπεραρκετή για να θρέψει τον ανθρώπινο πληθυσμό. Επίσης τίθεται και το ερώτημα: Οι μεταλλαγμένοι σπόροι θα δίνονται δωρεάν από τις πολυεθνικές στους αγρότες του Τρίτου Κόσμου για να τους καλλιεργήσουν και να τραφούν χορταίνοντας την πείνα τους;..

Αγνοια...

Καλλιέργεια μεταλλαγμένης σόγιας στην Αργεντινή, ψεκάζεται με ισχυρό παρασιτοκτόνο
Καλλιέργεια μεταλλαγμένης σόγιας στην Αργεντινή, ψεκάζεται με ισχυρό παρασιτοκτόνο
Η πλειοψηφία των καταναλωτών δε γνωρίζουν τι ακριβώς εννοούμε με τον όρο μεταλλαγμένα προϊόντα, ή πάσχει από ελλιπή πληροφόρηση, με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να συνειδητοποιήσει τους κινδύνους, που ενέχει η εισαγωγή γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στη γεωργική παραγωγή και τη διατροφή. Και, βέβαια, δε γνωρίζουν ότι σε αρκετά τρόφιμα ήδη περιέχονται γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί, χωρίς αυτό να φαίνεται πουθενά! Υποτίθεται ότι από τον περασμένο μήνα τα τρόφιμα που περιέχουν ΓΤΟ πάνω από 0,5% για τους λεγόμενους μη εγκεκριμένους και 0,9% για τους εγκεκριμένους, δηλαδή για αυτούς που πήραν και την επίσημη έγκριση της ΕΕ, θα πρέπει να αναγράφονται στις ετικέτες των προϊόντων. Αλλά ούτε και αυτό γίνεται. Να σημειωθεί ότι από τη σχετική επισήμανση εξαιρούνται τα ραφιναρισμένα έλαια (π.χ. από σόγια, καλαμπόκι και ελαιοκράμβη), καθώς και τα ζωοκομικά προϊόντα, ανεξάρτητα αν τα ζώα, από όπου προέρχονται, ταΐστηκαν φουλ με μεταλλαγμένες ζωοτροφές!

Συμφέροντα και σκοπιμότητες

Ο Βασίλης Οψιμος, διδάκτωρ Βιολογίας, μιλώντας στο «Ρ» για το θέμα είπε χαρακτηριστικά ότι «μεταλλαγμένοι ή γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί είναι φυτικά είτε ζωικά είδη, στα οποία έχουν, με τις πιο σύγχρονες μεθόδους της βιοτεχνολογίας, εισαχθεί γονίδια, τα οποία δε βρίσκονται στο συγκεκριμένο είδος και στη συνέχεια, εκφραζόμενα, δίνουν νέες ιδιότητες στο φυτικό είτε ζωικό είδος, τις οποίες δεν τις έχει από την ίδια του τη φύση».

Σημείωσε δε ότι «πρόκειται για την αξιοποίηση κάποιων καινούριων και εξελιγμένων τεχνικών της βιολογίας, οι οποίες όμως αφήνουν ένα μεγάλο κενό στη χρήση τους, αφού δεν είναι σίγουρο πώς θα εκφραστεί στην πράξη η εισαγωγή των γονιδίων στο κάθε είδος, δηλαδή πώς αυτά τα γονίδια θα μεταμορφωθούν σε πρωτεΐνες, δηλαδή σε ουσίες που θα δώσουν νέες ιδιότητες σ' αυτό τον οργανισμό. Επομένως, προκύπτει μεγάλη αναγκαιότητα να υπάρξουν αναλυτικές πειραματικές έρευνες, ώστε να διαπιστωθεί ποιες επιδράσεις υπάρχουν από τα καινούρια γονίδια που εκφράζονται στο κάθε είδος, στο φυσικό περιβάλλον και μέσω της τροφικής αλυσίδας και στον ίδιο τον άνθρωπο».

Καταλυτικό ρόλο στην εισαγωγή των μεταλλαγμένων στη γεωργία, παίζουν οι πολυεθνικές, που ελέγχουν την παραγωγή και εμπορία φυτοφαρμάκων. Αυτές, με τη στήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ, αγνοούν ακόμα και τους ελάχιστους περιορισμούς που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, όπως είναι - σύμφωνα με πληροφορίες - οι MONSANTO, BAYER, AGREVO, DUPOND, ZENECA, SYNGENTA κ.ά.

Ο Β. Οψιμος επισημαίνει ότι «επειδή η αξιοποίηση όλων αυτών των καινούριων τεχνικών και η εισαγωγή των γονιδίων στους οργανισμούς βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα χέρια των μεγάλων πολυεθνικών μονοπωλίων, οι έρευνες αυτές που γίνονται, πραγματοποιούνται μέσα στα εργαστήρια των ίδιων των πολυεθνικών, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σ' ένα ελάχιστο επίπεδο, ή να εξυπηρετούν σαν επιστημονική δραστηριότητα την επιθυμία των πολυεθνικών να εισαγάγουν αυτούς τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς στο περιβάλλον όσο πιο γρήγορα γίνεται». Αλλωστε οι εταιρίες που ελέγχουν την παραγωγή γεωργικών φαρμάκων κλπ. είναι σε μεγάλο βαθμό οι ίδιες ή βρίσκονται σε αγαστή συνεργασία με τις εταιρίες που προωθούν τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.

Σχετικά με την «αναγκαιότητα» δημιουργίας ΓΤΟ χρησιμοποιούνται διάφορα ψευδή προπαγανδιστικά επιχειρήματα, με στόχο τον αποπροσανατολισμό. Κυριότερο από αυτά η δήθεν λύση του επισιτιστικού προβλήματος στις λεγόμενες χώρες του Τρίτου Κόσμου. «Ουσιαστικά πρόκειται για ένα επιχείρημα εκτός πραγματικότητας, επισημαίνει ο Β. Οψιμος, αφού η εμπειρία δείχνει ότι και η συμβατική γεωργία, που δε χρησιμοποιεί γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, μπορεί να θρέψει ολόκληρο τον παγκόσμιο πληθυσμό και ακόμα περισσότερο. Το πρόβλημα της εξάλειψης της πείνας, τονίζει, δεν είναι τεχνοκρατικό, αλλά βαθιά πολιτικό».

Σημασία, επομένως, έχει ο τρόπος που γίνεται η κατανομή των τροφίμων και η ίδια η ανάπτυξη της γεωργικής παραγωγής σε παγκόσμια κλίμακα. Τέτοιου είδους ισχυρισμοί καταρρέουν και από τους τόνους τροφίμων που καταστρέφονται κάθε χρόνο στην ΕΕ, αλλά και από τα πλαφόν ή τα όρια που τίθενται ετησίως στην παραγωγή και θα μπορούσαν κάλλιστα να καλύψουν τις ανάγκες του παγκόσμιου πληθυσμού, αφού το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, ουσιαστικά, καταστρέφει παραγωγικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με το Β. Οψιμο, «ένα άλλο επιχείρημα είναι ότι η εισαγωγή των ΓΤΟ στη φυτική παραγωγή θα μειώσει τη χρήση εντομοκτόνων και χημικών φαρμάκων. Η εμπειρία από την εισαγωγή και την κυριαρχία των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στις ΗΠΑ έχει δείξει ότι όχι μόνο δε μειώθηκε η χρήση χημικών φαρμάκων, τα τελευταία πέντε χρόνια - μετά την εισαγωγή των οργανισμών αυτών - αλλά αντίθετα αυξήθηκε κατά εκατομμύρια τόνους. Αρα και αυτό το επιχείρημα ουσιαστικά χρησιμοποιείται σαν προκάλυμμα της προσπάθειας να εισαχθούν αυτοί οι οργανισμοί».

Υπάρχουν ενδείξεις όχι αποδείξεις ότι τα μεταλλαγμένα τρόφιμα, οι μεταλλαγμένοι οργανισμοί έχουν παρενέργειες διαφόρων ειδών στον ανθρώπινο οργανισμό, ενώ εικάζεται ότι ευθύνονται και για διάφορες αλλεργίες και μορφές καρκίνου.

Στο δρόμο της ΕΕ

Οπως λέει ο Β. Οψιμος, στη χώρα μας «όχι μόνο κυκλοφορούν τέτοια τρόφιμα στην αγορά σαν εισαγωγές, αλλά έχουν εισαχθεί και σε φυτικές καλλιέργειες».

Η Ελλάδα επίσημα κρατά την ίδια στάση με την ΕΕ, της ήπιας εισαγωγής των μεταλλαγμένων στην πορεία κάποιων χρόνων, η οποία με διάφορες κοινοτικές οδηγίες επιταχύνεται. «Οι όποιες αναστολές υπάρχουν αυτή τη στιγμή, τονίζει ο Β. Οψιμος, είναι αποτέλεσμα των λαϊκών αντιδράσεων για την κατανάλωση και χρήση γενετικά μεταλλαγμένων τροφίμων στη γεωργική παραγωγή».

Επομένως, η αντίδραση των αγροτών, αλλά και του καταναλωτικού κοινού στους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς δεν μπορεί να χαρακτηριστεί σαν αναχρονιστική και σκοταδιστική τάση, αλλά σαν μία απόλυτα υγιής αντίδραση.


Αλεξάνδρα ΦΩΤΑΚΗ

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Απροστάτευτοι από τα «μεταλλαγμένα»

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας Π. ΚΟΥΡΜΟΥΛΗ).--

Τη δέσμευση για πλήρη αποζημίωσή τους από την εταιρία «Pionner Hi Bred Hellas AE», που τους προμήθευσε τους επιμολυσμένους σπόρους υβριδίων καλαμποκιού, απέσπασαν χτες οι παραγωγοί της Δράμας, παρά την αρχική άρνηση της αμερικανικής πολυεθνικής να αποζημιώσει το σύνολο της ζημιάς που θα υποστούν από την αναγκαστική καταστροφή των «μεταλλαγμένων» καλλιεργειών τους. Το γεγονός, ωστόσο, ότι μικροκαλλιέργειες από τη συγκεκριμένη επιμολυσμένη σπορομερίδα, αλλά και μια ακόμα ποικιλία υβριδίων της ίδιας εταιρίας, ανακαλύφθηκαν και στο νομό Πέλλας -εκτός από τη Δράμα, την Καβάλα, την Ξάνθη και τη Λαμία- γεννάει πολλά ερωτηματικά για το αν εντοπίστηκε το σύνολο των επιμολυσμένων καλλιεργειών ή ο κίνδυνος για παραγωγούς και καταναλωτές παραμένει.

Η καταστροφή των «μεταλλαγμένων» καλλιεργειών θα ξεκινήσει μόλις το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, με την επίβλεψη των κατά τόπους ΚΕΠΠΥΕΛ. Οι παραγωγοί θα αποζημιωθούν με 127 ευρώ για κάθε στρέμμα, ενώ η εταιρία αναλαμβάνει και το κόστος της επανασποράς για τη νέα καλλιέργεια. Για το σύνολο της καλλιέργειάς τους θα αποζημιωθούν και όσοι παραγωγοί ανέμειξαν την επιμολυσμένη σπορομερίδα με συμβατικούς σπόρους υβριδίων, αφού δεν είναι δυνατόν να εντοπιστούν μόνο τα μεταλλαγμένα υβρίδια και κατά συνέπεια υποχρεούνται να καταστρέψουν όλη την καλλιέργειά τους.

Η εταιρία βιάστηκε τις προηγούμενες μέρες να κλείσει με το μικρότερο δυνατό κόστος την υπόθεση των επιμολυσμένων σπόρων, υπογράφοντας με μερίδα των παραγωγών συμφωνητικά που προέβλεπαν τη μερική μόνο αποζημίωσή τους, ύστερα από την καταστροφή των υβριδίων που επέβαλε με χτεσινή του απόφαση το ΚΕΠΠΥΕΛ Δράμας. Μετά όμως την έκταση που πήρε το θέμα και κάτω από την πίεση των παραγωγών, οι εκπρόσωποι της πολυεθνικής υποχρεώθηκαν χτες να συμφωνήσουν στην πλήρη αποζημίωσή των καλλιεργητών, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η απώλεια εισοδήματος από τα 1.071 στρέμματα που σπάρθηκαν με το επιμολυσμένο υβρίδιο στη Δράμα, αλλά και τις μικροκαλλιέργειες που εντοπίστηκαν στους άλλους νομούς.

Οι παραγωγοί έλαβαν χτες τη διαβεβαίωση από τις αρμόδιες υπηρεσίες ότι οι συμβατικές καλλιέργειες που γειτνιάζουν με τις εκτάσεις των μεταλλαγμένων υβριδίων δε διατρέχουν κίνδυνο, καθώς ο συγκεκριμένος τύπος καλαμποκιού ανθοφορεί στα τέλη Ιούνη, οπότε μέσω της μεταφερόμενης γύρης θα μπορούσε να επιμολύνει καλλιέργειες ακόμα και σε μεγάλες αποστάσεις. Παραμένουν, ωστόσο, ανάστατοι, καθώς, όπως επισημαίνει το στέλεχος της ΠΑΣΥ Γιάννης Στεφανίδης «οδηγούμαστε σε ομηρία από μια ή δυο αμερικανικές πολυεθνικές, που στο άμεσο μέλλον θα μπορούν να καθορίζουν ανεξέλεγκτα τόσο την ποιότητα όσο και την τιμή των σπόρων».

Πολιτική νομιμοποίησης των μεταλλαγμένων

Παρά την επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων για τις αποζημιώσεις των παραγωγών, το ζήτημα των επιμολυσμένων σπόρων στη Δράμα φέρνει για μια ακόμη φορά στην επιφάνεια την ασυδοσία των πολυεθνικών, που δε διστάζουν ακόμα και με πλάγιους τρόπους να ρίξουν στην αγορά τα μεταλλαγμένα προϊόντα τους, στο όνομα της αύξησης των υπερκερδών τους. Καλλιεργητές και καταναλωτές είναι στην ουσία απροστάτευτοι απέναντι στα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα, εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής που αρκείται σε πλημμελείς ελέγχους και ακολουθώντας τις ευρωπαϊκές ντιρεκτίβες, νομιμοποιεί βήμα - βήμα την εισαγωγή των μεταλλαγμένων και στη χώρα μας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από 4 χρόνια είχε αποκαλυφθεί ανάλογο περιστατικό εισαγωγής επιμολυσμένων σπόρων βαμβακιού από την Αμερική, που χρησιμοποιήθηκαν για τη σπορά περίπου 40.000 στρεμμάτων σε διάφορες περιοχές της χώρας. Ο υπουργός Γεωργίας της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, Γ. Ανωμερίτης, επιχείρησε τότε να υποβαθμίσει το ζήτημα, καλώντας τους παραγωγούς να ζητάνε από τους προμηθευτές των σπόρων πιστοποιητικά για την «καθαρότητα» των προϊόντων τους. Η σπορομερίδα, ωστόσο, που εντοπίστηκε στη Δράμα αποδείχτηκε επιμολυσμένη, παρά τα πιστοποιητικά «καθαρότητας» που τη συνόδευαν, ενώ η ανακάλυψή της έγινε σχεδόν τυχαία, στα πλαίσια δειγματοληπτικού ελέγχου από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Γεωργίας. Ακολουθώντας τακτική ίδια με εκείνη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, η ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας δεν είχε μέχρι και χτες εκδώσει επίσημη ανακοίνωση για τα επιμολυσμένα υβρίδια καλαμποκιού στη Δράμα, επιχειρώντας να υποβαθμίσει το ζήτημα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για τους «γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς»

Ιδιαίτερα επίκαιρη είναι η, εδώ και πολλές ημέρες, προγραμματισμένη εκδήλωση για τους «γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς» που διοργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ και θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 20 Μάη στη Θεσσαλονίκη. Η εκδήλωση θα γίνει στις 7 το απόγευμα σε αίθουσα του ξενοδοχείου «Ηλέκτρα Παλλάς». Θα μιλήσουν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Κώστας Δρούτσας, πρόεδρος του ΙΝΚΑ Μακεδονίας.

Μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις πως εκατοντάδες στρέμματα καλλιέργειες καλαμποκιού έχουν σπαρθεί με επιμολυσμένους σπόρους στις περιοχές της Δράμας, της Ξάνθης, της Καβάλας και της Πέλλας, αποδεικνύεται περίτρανα η ανυπαρξία ουσιαστικής προστασίας των καλλιεργητών αλλά και των καταναλωτών. Αφού ο εντοπισμός έγινε από δειγματοληπτικό έλεγχο και ενώ οι προμηθεύτρια εταιρία βεβαίωνε πως ο σπόρος της ήταν καθαρός από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.

Στο μεταξύ, σήμερα και αύριο θα επισημοποιηθεί και τυπικά η απελευθέρωση των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών, από την ΕΕ, αφού η αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να δώσει άδεια για την ελεύθερη κυκλοφορία του γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού, με την κωδική ονομασία «ΒΤ 11», της πολυεθνικής εταιρίας «Syngenta».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ