Τετάρτη 19 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Απροστάτευτοι από τα «μεταλλαγμένα»

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας Π. ΚΟΥΡΜΟΥΛΗ).--

Τη δέσμευση για πλήρη αποζημίωσή τους από την εταιρία «Pionner Hi Bred Hellas AE», που τους προμήθευσε τους επιμολυσμένους σπόρους υβριδίων καλαμποκιού, απέσπασαν χτες οι παραγωγοί της Δράμας, παρά την αρχική άρνηση της αμερικανικής πολυεθνικής να αποζημιώσει το σύνολο της ζημιάς που θα υποστούν από την αναγκαστική καταστροφή των «μεταλλαγμένων» καλλιεργειών τους. Το γεγονός, ωστόσο, ότι μικροκαλλιέργειες από τη συγκεκριμένη επιμολυσμένη σπορομερίδα, αλλά και μια ακόμα ποικιλία υβριδίων της ίδιας εταιρίας, ανακαλύφθηκαν και στο νομό Πέλλας -εκτός από τη Δράμα, την Καβάλα, την Ξάνθη και τη Λαμία- γεννάει πολλά ερωτηματικά για το αν εντοπίστηκε το σύνολο των επιμολυσμένων καλλιεργειών ή ο κίνδυνος για παραγωγούς και καταναλωτές παραμένει.

Η καταστροφή των «μεταλλαγμένων» καλλιεργειών θα ξεκινήσει μόλις το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, με την επίβλεψη των κατά τόπους ΚΕΠΠΥΕΛ. Οι παραγωγοί θα αποζημιωθούν με 127 ευρώ για κάθε στρέμμα, ενώ η εταιρία αναλαμβάνει και το κόστος της επανασποράς για τη νέα καλλιέργεια. Για το σύνολο της καλλιέργειάς τους θα αποζημιωθούν και όσοι παραγωγοί ανέμειξαν την επιμολυσμένη σπορομερίδα με συμβατικούς σπόρους υβριδίων, αφού δεν είναι δυνατόν να εντοπιστούν μόνο τα μεταλλαγμένα υβρίδια και κατά συνέπεια υποχρεούνται να καταστρέψουν όλη την καλλιέργειά τους.

Η εταιρία βιάστηκε τις προηγούμενες μέρες να κλείσει με το μικρότερο δυνατό κόστος την υπόθεση των επιμολυσμένων σπόρων, υπογράφοντας με μερίδα των παραγωγών συμφωνητικά που προέβλεπαν τη μερική μόνο αποζημίωσή τους, ύστερα από την καταστροφή των υβριδίων που επέβαλε με χτεσινή του απόφαση το ΚΕΠΠΥΕΛ Δράμας. Μετά όμως την έκταση που πήρε το θέμα και κάτω από την πίεση των παραγωγών, οι εκπρόσωποι της πολυεθνικής υποχρεώθηκαν χτες να συμφωνήσουν στην πλήρη αποζημίωσή των καλλιεργητών, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η απώλεια εισοδήματος από τα 1.071 στρέμματα που σπάρθηκαν με το επιμολυσμένο υβρίδιο στη Δράμα, αλλά και τις μικροκαλλιέργειες που εντοπίστηκαν στους άλλους νομούς.

Οι παραγωγοί έλαβαν χτες τη διαβεβαίωση από τις αρμόδιες υπηρεσίες ότι οι συμβατικές καλλιέργειες που γειτνιάζουν με τις εκτάσεις των μεταλλαγμένων υβριδίων δε διατρέχουν κίνδυνο, καθώς ο συγκεκριμένος τύπος καλαμποκιού ανθοφορεί στα τέλη Ιούνη, οπότε μέσω της μεταφερόμενης γύρης θα μπορούσε να επιμολύνει καλλιέργειες ακόμα και σε μεγάλες αποστάσεις. Παραμένουν, ωστόσο, ανάστατοι, καθώς, όπως επισημαίνει το στέλεχος της ΠΑΣΥ Γιάννης Στεφανίδης «οδηγούμαστε σε ομηρία από μια ή δυο αμερικανικές πολυεθνικές, που στο άμεσο μέλλον θα μπορούν να καθορίζουν ανεξέλεγκτα τόσο την ποιότητα όσο και την τιμή των σπόρων».

Πολιτική νομιμοποίησης των μεταλλαγμένων

Παρά την επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων για τις αποζημιώσεις των παραγωγών, το ζήτημα των επιμολυσμένων σπόρων στη Δράμα φέρνει για μια ακόμη φορά στην επιφάνεια την ασυδοσία των πολυεθνικών, που δε διστάζουν ακόμα και με πλάγιους τρόπους να ρίξουν στην αγορά τα μεταλλαγμένα προϊόντα τους, στο όνομα της αύξησης των υπερκερδών τους. Καλλιεργητές και καταναλωτές είναι στην ουσία απροστάτευτοι απέναντι στα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα, εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής που αρκείται σε πλημμελείς ελέγχους και ακολουθώντας τις ευρωπαϊκές ντιρεκτίβες, νομιμοποιεί βήμα - βήμα την εισαγωγή των μεταλλαγμένων και στη χώρα μας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από 4 χρόνια είχε αποκαλυφθεί ανάλογο περιστατικό εισαγωγής επιμολυσμένων σπόρων βαμβακιού από την Αμερική, που χρησιμοποιήθηκαν για τη σπορά περίπου 40.000 στρεμμάτων σε διάφορες περιοχές της χώρας. Ο υπουργός Γεωργίας της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, Γ. Ανωμερίτης, επιχείρησε τότε να υποβαθμίσει το ζήτημα, καλώντας τους παραγωγούς να ζητάνε από τους προμηθευτές των σπόρων πιστοποιητικά για την «καθαρότητα» των προϊόντων τους. Η σπορομερίδα, ωστόσο, που εντοπίστηκε στη Δράμα αποδείχτηκε επιμολυσμένη, παρά τα πιστοποιητικά «καθαρότητας» που τη συνόδευαν, ενώ η ανακάλυψή της έγινε σχεδόν τυχαία, στα πλαίσια δειγματοληπτικού ελέγχου από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Γεωργίας. Ακολουθώντας τακτική ίδια με εκείνη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, η ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας δεν είχε μέχρι και χτες εκδώσει επίσημη ανακοίνωση για τα επιμολυσμένα υβρίδια καλαμποκιού στη Δράμα, επιχειρώντας να υποβαθμίσει το ζήτημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ