Τετάρτη 19 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΑΡΙΣΑ
Δήμος - ντίλερ!..

Ο Δήμος Λάρισας αποφάσισε να ασφαλίσει 24.051 μαθητές νηπιαγωγείων, δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων της πόλης, στην ALPHA Ασφαλιστική, αναλαμβάνοντας - όπως φαίνεται - το ρόλο του πλασιέ

Το ασφαλιστήριο συμβόλαιο ατυχημάτων της ALPHA
Το ασφαλιστήριο συμβόλαιο ατυχημάτων της ALPHA
Ενα νέο «παράθυρο» προς την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων στους τομείς της δημόσιας Παιδείας, Υγείας και Πρόνοιας ανοίγει ο Δήμος Λάρισας, με την απόφασή του να ασφαλίσει τους 24.051 μαθητές, που φοιτούν στα νηπιαγωγεία, στα δημοτικά, στα γυμνάσια και στα λύκεια της πόλης, στην ALPHA Ασφαλιστική. Η ασφάλιση των μαθητών θα ισχύει για δυο χρόνια και ο δήμος θα πληρώσει, συνολικά, 42.330 ευρώ.

Σύμφωνα με τα ασφαλιστικά συμβόλαια - μερικά εκ των οποίων ο δήμαρχος Κ. Τζανακούλης παρέδωσε, στο πλαίσιο μιας «φιέστας» που διοργανώθηκε, στους μαθητές του 7ου Γυμνασίου και του 4ου ΤΕΕ - η ασφάλιση αφορά στις ιατροφαρμακευτικές δαπάνες για ατύχημα και για αιφνίδια αρρώστια. Ταυτόχρονα, προβλέπεται ημερήσιο νοσοκομειακό επίδομα, καθώς και καταβολή εφάπαξ ποσού για σοβαρές περιπτώσεις, όπως μόνιμη ολική, ή μερική ανικανότητα από ατύχημα και η απώλεια ζωής. Βεβαίως, για να ισχύουν αυτές οι «παροχές», τίθενται πολλοί και διάφοροι όροι και προϋποθέσεις, που αναφέρονται - οι περισσότεροι με μικρά γράμματα - στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

Οι μαθητές θα είναι ασφαλισμένοι για το χρονικό διάστημα που βρίσκονται στο σχολείο, για μια ώρα πριν πάνε σ' αυτό και μια ώρα μετά την αποχώρησή τους, καθώς και κατά τη διάρκεια της συμμετοχής τους σε εκδρομές, ή άλλες σχολικές δραστηριότητες, με την προϋπόθεση να γίνονται υπό την επίβλεψη των υπευθύνων του σχολείου.

Εκ πρώτης όψεως, αυτή η ενέργεια του Δήμου Λάρισας φαίνεται θετική - πρωτοποριακή πρωτοβουλία τη χαρακτήρισε ο δήμαρχος, ισχυριζόμενος ότι αναδεικνύει την ιδιαίτερη ευαισθησία του ίδιου και της Δημοτικής Αρχής για τα κοινωνικά ζητήματα και, κυρίως, για τη νεολαία - στην ουσία, όμως, έχουμε να κάνουμε με μιαν αρνητική εξέλιξη. Πρόκειται για μια ακόμα προσφορά του δημάρχου, ο οποίος εκλέχτηκε με την υποστήριξη του κυβερνώντος κόμματος, προς την ιδιωτική πρωτοβουλία, για μια ακόμα πρόθυμη συμβολή του Δήμου Λάρισας στη διαχείριση της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων, που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Πολλαπλά τα κέρδη

Και μπορεί, μεν, να μη φαίνεται ότι κερδίζει αρκετά χρήματα η ασφαλιστική εταιρία από το ομαδικό ασφαλιστήριο των μαθητών - πράγματι, το χρηματικό ποσό ασφάλισης που αναλογεί σε κάθε μαθητή είναι πολύ μικρό - αλλά είναι σίγουρο ότι το κέρδος της είναι πάρα πολύ μεγάλο και πολλαπλό.

Εν πρώτοις, βάζοντας «πόδι» σ' ένα χώρο, ο οποίος, ασφαλιστικά, είναι «παρθένος» και πληθυσμιακά «απέραντος», η εν λόγω εταιρία επενδύει πολλά για το μέλλον. Και, βεβαίως, φανταστείτε τι έχει να γίνει, αν όλοι οι δήμαρχοι ακολουθήσουν το παράδειγμα του δημάρχου Λάρισας κι ασφαλίσουν τους μαθητές του δήμου τους σε ιδιωτική ασφαλιστική εταιρία.

Το δεύτερο και εξίσου σημαντικό κέρδος της είναι η μεγάλη και, εν πολλοίς ανέξοδη, διαφήμισή της, αφού το όνομά της θα φτάσει, μέσω του ομαδικού ασφαλιστήριου των μαθητών, σε χιλιάδες σπίτια.

Με ποιο δικαίωμα;

Η Δημοτική Αρχή Λάρισας θα πρέπει να εξηγήσει με ποιο δικαίωμα - ποιον ρώτησε; - ανοίγει την «κερκόπορτα» των σχολείων στην ιδιωτική ασφάλιση, ενεργώντας σαν «μεσάζοντας» και «ντίλερ» των γνωστών μεγαλοεπιχειρηματιών, που δραστηριοποιούνται στο χώρο. Να σημειώσουμε, δε, ότι η μαθητική νεολαία δεν πρόκειται να έχει ουσιαστικό όφελος από την ιδιωτική ασφάλιση, καθώς οι «προσφορές» της εταιρίας είναι μικρές, ανάλογες και του τιμήματος, χωρίς να είναι κι όλες εξασφαλισμένες. Επιπλέον, να επισημάνουμε πως το σύνολο, σχεδόν, των μαθητών - εκτός, ίσως, ελαχίστων που ανήκουν σε άπορες οικογένειες, αλλά και γι' αυτούς υπάρχει κάποια μέριμνα - είναι ασφαλισμένοι στα ασφαλιστικά ταμεία των γονιών τους.

Αλλά, αν η «προσφορά» της Δημοτικής Αρχής Λάρισας προς την ιδιωτική πρωτοβουλία δεν παραξενεύει, ομοίως ουδεμία εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η μείζων αντιπολίτευση του δήμου, που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ, δε βρήκε ούτε λέξη να πει κατά του δημάρχου και της Δημοτικής Αρχής γι' αυτό το θέμα, καθότι είναι γνωστό πως συμφωνεί με την προσπάθεια να «περάσει» μέσα από τους δήμους η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων στους τομείς της Παιδείας, της Υγείας και της Πρόνοιας...


Π. Ρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ