ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Μάη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ
Περιπλέκεται η προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Με τη δήλωση «ταπεινά, οφείλω να απορρίψω αυτό το πόστο», η Σόνια Γκάντι εμφανίστηκε χτες, «δακρυσμένη», να απεμπολεί το δικαίωμά της να διεκδικήσει την πρωθυπουργία, μετά τη συνάντησή της με τον Πρόεδρο της χώρας, Αμπντούλ Καλάμ. Μετά τη νίκη του Κογκρέσου στις εκλογές, το απερχόμενο ινδουιστικό/σοβινιστικό BJP ξεκαθάρισε ότι «αντιτίθεται» στο διορισμό της στο θώκο, λόγω της ιταλικής καταγωγής της. Ασφαλώς ο λόγος της στάσης της Γκάντι -- στην οποία αντιτίθεται το Σώμα του κόμματος -- δεν είναι μόνο η πρόθεσή της να «προστατέψει» την επόμενη κυβέρνηση από το ενδεχόμενο πολιτικοκοινωνικών αναταραχών, αλλά και η έλλειψη πραγματικής αυτοδυναμίας -- καθώς τα δύο κομμουνιστικά κόμματα δεν εντάσσονται στην κυβέρνηση, με αποτέλεσμα οι 320 έδρες που θεωρητικά διαθέτει το Κογκρέσο στη Λοκ Σάμπα (Βουλή) να αποτελούν «μαγική εικόνα».

Η ουσία είναι πως το πολιτικό παιγνίδι περιπλέκεται, καθώς ο επικρατέστερος για τη θέση είναι ο καλούμενος και «αρχιτέκτονας» των νεοφιλελεύθερων οικονομικών μεταρρυθμίσεων, Μανμοχάν Σινχ. Μολαταύτα, και παρά τη συναισθηματική τοποθέτηση της Γκάντι, που οδήγησε σε προσβλητικά σχόλια σε βάρος της από πλευράς BJP, το θέμα ίσως να μην έχει κλείσει οριστικά. Πολλοί πολιτικοί προσπαθούσαν χτες να μεταπείσουν την ηγετική μορφή του Κογκρέσου, ενώ ήταν χαρακτηριστικό το αποδοκιμαστικό σχόλιο της εφημερίδας Τάιμς οφ Ιντια, που έκανε λόγο για «ανεγκέφαλη ξενοφοβία» από πλευράς της αντιπολίτευσης, πλέον, του BJP.

Τα ινδικά χρηματιστήρια έμοιαζαν με γιο-γιο, καθώς μια μέρα μετά από το -11% στη Βομβάη (με ναδίρ το -17%), ο δείκτης BSE κέρδιζε χτες 8%. Αιτία, η «αναμονή» ότι ο Σινχ, απόφοιτος του Κέμπριτζ και της Οξφόρδης, αν γίνει πρωθυπουργός δε θα «επηρεαστεί» από τους κομμουνιστές του ΚΚΙ και του ΚΚΙ (Μ) όσον αφορά στην οικονομική πολιτική. Είναι ενδεικτικό της πολιτικής στάσης του Σινχ το ότι δηλώνει οπαδός της «παγκοσμιοποίησης με ανθρώπινο πρόσωπο», αλλά και «θαυμαστής» της Μάργκαρετ Θάτσερ, που από την πλευρά της τον έχει χαρακτηρίσει ως «ισχυρό υπέρμαχο ενός "μεικτού οικονομικού μοντέλου" με σημαντικό ρόλο για τις κρατικές επιχειρήσεις, αλλά και τον ιδιωτικό τομέα». Αν ο Σινχ είναι ο επόμενος πρωθυπουργός, η συνεργασία του με την αριστερά προβλέπεται δύσκολη.

Οι ΗΠΑ τηρούν στάση «αναμονής», όσον αφορά στις αμφιλεγόμενες εξελίξεις στο Νέο Δελχί, παρά την «έκπληξη» που δήλωναν αυτές τις μέρες κατ' ιδίαν Αμερικανοί διπλωμάτες ότι υπέστη η κυβέρνηση της Ουάσιγκτον.


ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Το ΚΟΔΗΣΟ ευχαριστημένο με το SPD

Το ΚΟΔΗΣΟ είναι «γενικά» ευχαριστημένο με τη συγκυβέρνηση και συνεργασία του με το SPD στο κρατίδιο του Βερολίνου.

Αυτό υποστήριξε ο πρόεδρος της κομματικής οργάνωσης του Βερολίνου Στέφαν Λίμπιχ την Κυριακή σε συνέδριο του ΚΟΔΗΣΟ του Βερολίνου. Είπε ότι χωρίς τη συμμετοχή του ΚΟΔΗΣΟ η κατάσταση στη γερμανική πρωτεύουσα θα ήταν χειρότερη.

Η εκπρόσωπος την κομμουνιστικής πλατφόρμας του ΚΟΔΗΣΟ άσκησε κριτική στην κομματική ηγεσία του Βερολίνου και δήλωσε ότι είναι «κατά της συμμετοχής στην κυβέρνηση υπό όρους που υπαγορεύουν άγουστους συμβιβασμούς τον ένα μετά τον άλλον». Αυτό, είπε, οδηγεί στην καταστροφή της ταυτότητας του κόμματος. Το ΚΟΔΗΣΟ, τόνισε, δε χρειάζεται την κυβερνητική συμμετοχή, αλλά η κοινωνία χρειάζεται το ΚΟΔΗΣΟ.

Ας σημειωθεί ότι άλλος εκπρόσωπος της πλατφόρμας άσκησε επίσης κριτική, αλλά τάχθηκε κατά της αποχώρησης του ΚΟΔΗΣΟ από την τοπική κυβέρνηση. Πάντως, 110 από τους 143 αντιπροσώπους ενέκριναν τον απολογισμό της τοπικής ηγεσίας σαν «γενικά θετικό» και την παραμονήγή των σενατόρων (τοπικών υπουργών) του ΚΟΔΗΣΟ στην τοπική κυβέρνηση.

20.000 διαμαρτύρονται

Μια μέρα νωρίτερα (το Σάββατο) 20.000 Βερολινέζοι και αντιπρόσωποι απ' άλλες πόλεις πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από την Πύλη του Βρανδεμβούργου. Συμμετείχαν κυρίως συνταξιούχοι και άνθρωποι με ειδικά προβλήματα. Ο πρόεδρος του Κοινωνικού Συνδέσμου Γερμανίας (SOVD) Α. Μπάουερ τόνισε ότι το ψαλίδι μεταξύ φτωχών και πλουσίων γίνεται όλο και μεγαλύτερο, ότι η «κοκκινο-πράσινη» κυβέρνηση, αλλά και η αντιπολίτευση, είναι στο πλευρό των επιχειρηματιών και διερωτήθηκε: «Ποιες κοινωνικο-κρατικές αρχές ισχύουν ακόμα σ' ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, όταν υπό τον όρο κοινωνικές μεταρρυθμίσεις γίνονται μόνο μειώσεις των κοινωνικών επιτευγμάτων σε βάρος των μικρών ανθρώπων».

Τα σφυρίγματα των διαδηλωτών, που προσήλθαν υπό καταρρακτώδη βροχή, και τα συνθήματά τους ήταν έκφραση της αντίθεσής τους στην πολιτική της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. Κύριο θέμα της συγκέντρωσης ήταν οι περικοπές των παροχών στους ασθενείς, η μείωση των συντάξεων και η χειροτέρευση του συστήματος υγείας.


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ