ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Μάη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΡΙΝΘΟΣ
Μπαράζ απολύσεων σε μεγάλες μονάδες

Συγκέντρωση κατά των απολύσεων διοργανώνει αύριο στα Περιβολάκια η Γραμματεία του ΠΑΜΕ

Κατά... συρροήν απολύσεις στα «Σωληνουργεία Κορίνθου»
Κατά... συρροήν απολύσεις στα «Σωληνουργεία Κορίνθου»
Σε συγκέντρωση - διαδήλωση ενάντια στις απολύσεις προχωρούν τα πρωτοβάθμια σωματεία των Ιδιωτικών Υπαλλήλων στην Κορινθία, η «Κεραφίνα» και η Γραμματεία Κορινθίας του ΠΑΜΕ αύριο Πέμπτη, στις 7:30 μ.μ. στα Περιβολάκια καθώς το πρόβλημα της ανεργίας στην Κορινθία παίρνει μεγάλες διαστάσεις, ιδιαίτερα μετά και τις απολύσεις οι οποίες γίνονται σε μεγάλες βιομηχανικές μονάδες της περιοχής το τελευταίο διάστημα.

Ταυτόχρονα, οι εργοδότες, εκμεταλλευόμενοι την πολιτική στήριξης της κυβέρνησης στις επιλογές τους αλλά και την ανυπαρξία οποιασδήποτε αγωνιστικής πρωτοβουλίας, από την πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου Κορίνθου (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) για την υπεράσπιση των εργαζομένων, έχουν καταφέρει να επιβάλλουν καθεστώς ανασφάλειας και τρομοκρατίας μέσα στους χώρους δουλιάς, το οποίο επεκτείνεται και εντείνεται.

Μόνο τον τελευταίο χρόνο έχουν απολυθεί περισσότεροι από 100 εργαζόμενοι που δούλευαν πάνω από 15 χρόνια στις μεγάλες βιομηχανικές μονάδες του νομού (ΚΟΡΦΙΛ, ΚΕΡΑΦΙΝΑ, ΒΕΚΚΑ, ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ) ενώ εκατοντάδες εργαζόμενοι κάθε μήνα χάνουν τη δουλιά τους στον ιδιωτικό τομέα είτε γιατί λήγει η ολιγόμηνη σύμβασή τους είτε γιατί ο εργοδότης τους διώχνει.

Αποκαλυπτικά παραδείγματα απολύσεων

Η περίπτωση της εργοδοσίας στην «ΚΕΡΑΦΙΝΑ» είναι εξόχως αποκαλυπτική για το πώς λειτουργούν οι εργοδότες στα πλαίσια των αντεργατικών πολιτικών και αποφάσεων που έχουν παρθεί τα τελευταία χρόνια είτε σε Συνόδους Κορυφής στην ΕΕ, είτε σε εθνικό επίπεδο με αφορμή το ασφαλιστικό και συνολικά τις εργασιακές σχέσεις.

Συγκεκριμένα, ο εργοδότης της εν λόγω επιχείρησης, με τον «αέρα» των κυβερνητικών μέτρων που ανατρέπουν τις εργασιακές σχέσεις και κάνοντας χρήση του αντεργατικού μέτρου της απόλυσης του 2% επί του συνόλου του προσωπικού κάθε μήνα, απολύει εργάτες που δουλεύουν στο εργοστάσιο περισσότερο από 15 - 20 χρόνια και τους αντικαθιστά με νέους, υπογράφοντας μαζί τους, δίμηνες και τρίμηνες συμβάσεις εργασίας με όρους πραγματικής εξαθλίωσης. Την άθλια αυτή πρακτική ο εργοδότης την εφαρμόζει τα τελευταία περίπου δύο χρόνια, κάθε μήνα ανελλιπώς.

Στη «ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΑΕ», έναν ακριβώς χρόνο μετά το τρομερό έγκλημα με τους έξι νεκρούς εργάτες και τους τρεις σοβαρά τραυματίες, αφού κατάφερε κι έδιωξε με εκβιαστικό τρόπο 12 εργάτες στις αρχές Απρίλη με τη μέθοδο της «εθελούσιας εξόδου», λίγες μέρες μετά απέλυσε 14 εργάτες επικαλούμενη μείωση κερδών. Στην τριμερή συνάντηση που ακολούθησε κι έγινε στο υπουργείο Εργασίας, η κυβέρνηση μέσω του υφυπουργού Γεράσιμου Γιακουμάτου το μόνο που βρήκε να πει είναι πως «οι απολύσεις είναι νόμιμες». Την επόμενη ακριβώς μέρα ο Στασινόπουλος ανακοίνωσε στους εργαζόμενους με κυνικό τρόπο πως θα απολύσει 40 εργάτες στα «Σωληνουργεία Κορίνθου ΑΕ» και άλλους 70 εργάτες στο εργοστάσιο της Θίσβης στη Βοιωτία, κάνοντας με τη σειρά του κι αυτός χρήση του αντεργατικού μέτρου της απόλυσης του 2%, χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν.

«Αυτή η επίθεση δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη»

Απέναντι σ' αυτή την κατάσταση το Εργατικό Κέντρο Κορίνθου (ΕΚΚ) όχι μόνο αρνείται να αναλάβει οποιαδήποτε αγωνιστική πρωτοβουλία υπεράσπισης των εργαζομένων - καταψήφισε πρόταση του ΠΑΜΕ για 24ωρη απεργία ενάντια στις απολύσεις στην τελευταία συνεδρίαση του ΕΚΚ - αλλά επιδεικνύοντας φιλο-εργοδοτική τακτική υπονομεύει με κάθε τρόπο αυτή την προσπάθεια. Εξέχοντα και πρωταγωνιστικό ρόλο έχει αναλάβει ο νέος πρόεδρος του ΕΚΚ Νίκος Πετρόπουλος (ΠΑΣΚΕ) ο οποίος συνεχίζει επάξια την εργοδοτική τακτική του προκατόχου του Θεόδωρου Χριστοφιλόπουλου (ΠΑΣΚΕ) που για τις... υπηρεσίες του προήχθη στα ηγετικά κλιμάκια της ΓΣΕΕ.

Συγκεκριμένα, ο Ν. Πετρόπουλος, πριν λίγες μέρες «επισκέφτηκε» τους εργάτες στην αλλαντοβιομηχανία «ΒΕΚΚΑ» - είχαν πάρει απόφαση για συμμετοχή στο συλλαλητήριο - με σκοπό να τους μεταπείσει επιστρατεύοντας επιχειρήματα του τύπου «θα βρούμε νέους επενδυτές για τη "ΒΕΚΚΑ" ώστε να μην κλείσει» και υποσχέθηκε πως όσοι απολυθούν θα φροντίσει να τους βρει... προγράμματα απασχόλησης. Στη συνέχεια προσπάθησε να μεταπείσει το ΔΣ του σωματείου της «ΚΕΡΑΦΙΝΑ» με το επιχείρημα ότι δεν πρέπει να συμμετάσχουν σε πρωτοβουλίες όπου βρίσκεται το ΠΑΜΕ καθώς αποτελεί... «εξωθεσμικό όργανο».

Σε δήλωσή του στο «Ρ» ο Γιώργος Σπυρόπουλος, πρόεδρος του σωματείου «ΚΕΡΑΦΙΝΑ», αφού απηύθυνε μαζικό κάλεσμα στους εργαζόμενους του νομού για συμμετοχή στη συγκέντρωση - διαδήλωση ενάντια στις απολύσεις, τόνισε πως «η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αποτελεί μια απάντηση απέναντι στις απολύσεις, τον εργασιακό μεσαίωνα που προσπαθούν να επιβάλλουν αλλά και στην τρομοκρατία στους χώρους δουλιάς. Είναι χαρακτηριστικό ότι η εργοδοσία στην "ΚΕΡΑΦΙΝΑ" προσπαθεί να διαλύσει το σωματείο μας απολύοντας κάθε φορά ενεργά μέλη του. Αυτή η επίθεση της εργοδοσίας δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη από την εργατική τάξη του νομού».

«ΣΕΛΟΝΤΑ»
Ενα μήνα επίσχεση εργασίας

Σε επίσχεση εργασίας βρίσκεται το Σωματείο εργαζομένων του ιχθυογεννητικού σταθμού στη Μανάγουλη Δωρίδας που ανήκει στον όμιλο «ΣΕΛΟΝΤΑ», από τις 23 Απρίλη μέχρι σήμερα. Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι του σταθμού απαιτούν την καταβολή δεδουλευμένων πέντε ετών (1999 - 2003) ύψους 380 χιλιάδων ευρώ σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Σωματείου και του ΕΚ Ναυπάκτου - Δωρίδας. Ζητούν ακόμα, την πρόσληψη ειδικευμένου προσωπικού για φύλαξη και πρακτικού μηχανικού ώστε να καλύπτονται όλες οι βάρδιες και την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Τα αιτήματα των εργαζομένων δεν έχουν ικανοποιηθεί από τον όμιλο, ενώ επιδίωξή του είναι να κάμψει την αγωνιστική διεκδίκηση.

Γι' αυτό η διοίκηση του ομίλου «ΣΕΛΟΝΤΑ» με εκβιασμούς εξανάγκασε ορισμένους εργαζόμενους σε «οικειοθελείς αποχωρήσεις», τους οποίους αντικατέστησε με νέους εργαζόμενους τους οποίους προσέλαβε με συμβάσεις μερικών μηνών.

Και ενώ η επίσχεση εργασίας συνεχίζεται το Σωματείο έχει ζητήσει τριμερή συνάντηση. Κατά πάσα πιθανότητα θα οριστεί αυτή τη βδομάδα. Θα γίνει στο υπουργείο Εργασίας όπου θα μετέχουν από την πλευρά των εργαζομένων το Σωματείο και το ΕΚ Ναυπάκτου - Δωρίδας, ΕΚ Φωκίδας, ΓΣΕΕ.

Απεργούν αύριο στη ΔΕΗ

Απεργία πραγματοποιούν αύριο οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ διεκδικώντας Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που να ικανοποιεί τις σύγχρονες πραγματικές ανάγκες. Την ίδια στιγμή η διοίκηση της ΔΕΗ προτείνει αυξήσεις της τάξης του 3% από 1/1/2004 και 2,5% από 1/9/2004!!!

Με ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Συνεργασία» ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ καταγγέλλει τόσο τη στάση της διοίκησης της ΔΕΗ όσο και των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών που στρώνουν το έδαφος για τέτοιες πολιτικές. Εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι η πρόταση της πλειοψηφίας της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ - ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΣΑΔ (Συνασπισμός) - είναι αυξήσεις 8% (όσο δηλαδή είχε προτείνει και πλειοψηφία της ΓΣΕΕ για να φθάσει στην υπογραφή της νέας κατάπτυστης διετούς ΕΓΣΕΕ). Από τη μεριά της η «Αγωνιστική Συνεργασία» προβάλει αιτήματα που να ικανοποιούν τις ανάγκες των εργαζομένων (1.100 ευρώ κατώτερο μισθό κ.ά.) και καλεί τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στην αυριανή απεργία, αλλά και να καταδικάσουν τις επιλογές των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών.

ΟΔΗΓΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ
Νέα 48ωρη απεργία

Νέα 48ωρη απεργία κήρυξαν οι οδηγοί τουριστικών λεωφορείων Αττικής, μετά την αδιάλλακτη στάση των εργοδοτών τους, στην ικανοποίηση των θεσμικών και οικονομικών αιτημάτων του κλάδου.

Η νέα κινητοποίηση που αποφασίστηκε σε έκτακτη γενική συνέλευση της Ενωσης Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων Αττικής λήγει αύριο Πέμπτη, αλλά οι οδηγοί δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους. Οριστική απόφαση, αν δεν υπάρξει θετική εξέλιξη, θα παρθεί σε νέα γενική συνέλευση του κλάδου, που έχει οριστεί για αύριο το μεσημέρι.

Τα αιτήματα που προβάλλουν για ικανοποίηση οι οδηγοί τουριστικών λεωφορείων, είναι: Το ωράριο εργασίας και η εβδομαδιαία ανάπαυση. Ασφάλιση επί των μεικτών αποδοχών. Πλήρη εφαρμογή του οικονομικού σκέλους της ΣΣΕ (υπερωρίες, νυχτερινά, εκτός έδρας). Αύξηση των εποχικών συμβάσεων στους 10 μήνες, από επτά που είναι σήμερα. Κατοχύρωση του επαγγέλματος, με την απαγόρευση εργασίας στο χώρο, από παράνομους αλλοδαπούς με κοινοτικά διπλώματα, οδηγούς των ΔΕΚΟ κλπ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ