ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Μάη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Λιπόθυμος και αβοήθητος όλη νύχτα

Ουκρανός εργάτης κειτόταν λιπόθυμος σε υπόγειο υποσταθμό της ΔΕΗ στην Κηφισιά από το Σάββατο, μέχρι τα ξημερώματα της Κυριακής

Στο υπόγειο ενός τέτοιου υποσταθμού -«κουτί» έμεινε για ώρες χωρίς τις αισθήσεις του ο Ουκρανός εργάτης
Στο υπόγειο ενός τέτοιου υποσταθμού -«κουτί» έμεινε για ώρες χωρίς τις αισθήσεις του ο Ουκρανός εργάτης
Λιπόθυμος από αναθυμιάσεις μέσα σε έναν υπόγειο υποσταθμό της ΔΕΗ στην Κηφισιά κειτόταν για ώρες ο Ουκρανός Αντρέι Πιατακόφ, εργάτης σε εργολάβο της ΔΕΗ. Κανείς δεν τον αναζήτησε, κανείς δεν τον έψαξε, κανείς δεν ενδιαφέρθηκε από τους «υπεύθυνους» εργοδότες του. Επρεπε να ανησυχήσει η γυναίκα του, να τον αναζητήσει, για να τον βρουν τελικά λιπόθυμο, 20 ώρες μετά την έναρξη της εργασίας του, τα ξημερώματα της επόμενης μέρας.

Το «ατύχημα» συνέβη το Σάββατο 8 του Μάη, στον υπόγειο υποσταθμό της ΔΕΗ στην οδό Μάρκου Μπότσαρη στην Κηφισιά. Εκεί ο Ουκρανός εργάτης, που εργάζεται στην εργολαβική εταιρία ΑΛΚΗ ΑΤΕΒΕ, η οποία κατασκευάζει υποσταθμούς πόλεων για λογαριασμό της ΔΕΗ, έκανε μόνος τους στεγανοποιητικές εργασίες από το πρωί. Από τις αναθυμιάσεις των τοξικών που χρησιμοποιούσε για τις στεγανοποιήσεις, λιποθύμησε και καθώς ήταν μόνος του, δε βρέθηκε κανείς να τον βγάλει έξω να ανασάνει. Μόνο η γυναίκα του ανησύχησε όταν είδε να περνάει η ώρα και να μη γυρνάει στο σπίτι.

Τελικά, και αφού αναζήτησε τους υπεύθυνους της εργολαβικής εταιρίας, τον βρήκαν λιπόθυμο στις 4 π.μ. τα ξημερώματα της Κυριακής. Από εκεί τον μετέφεραν στο ΚΑΤ σε κρίσιμη κατάσταση, όπου και χρειάστηκε να παραμείνει μία εβδομάδα, στην εντατική σε καταστολή, μέχρι να ξεφύγει από τον κίνδυνο. Ο Ουκρανός εργάτης μέχρι σήμερα νοσηλεύεται στο νοσοκομείο και σύμφωνα με δηλώσεις συνδικαλιστών, κανείς έως αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να πει ακόμα για τις ζημιές που έχουν δημιουργηθεί στην υγεία του.

Το συγκεκριμένο γεγονός αποδεικνύει και αυτό με τον πιο τραγικό τρόπο ποια είναι η αξία της ζωής ενός εργάτη για την εργοδοσία. Οτι, δηλαδή, η εργοδοσία ασύδοτη από κάθε έλεχγο, τον υπολογίζει και τον κοστολογεί όσο το μεροκάματο που του δίνει. Από εκεί και πέρα, γι' αυτήν δεν έχει καμία απολύτως αξία. Δε μετράει η ζωή του για να ενδιαφερθεί. Την αλήθεια αυτή επιβεβαιώνει όχι μόνο το συγκεκριμένο ατύχημα, αλλά και τα εκατοντάδες που γίνονται καθημερινά στους χώρους εργασίας, σακατεύοντας τα κορμιά και την υγεία των εργατών.

Τα ερωτήματα που μπαίνουν μετά την εξέλιξη αυτή είναι σοβαρά. Πρώτα και κύρια γιατί ο εργάτης στάλθηκε μόνος του σε τέτοιου είδους εργασία; Γιατί ο εργολάβος δε χορηγεί μάσκες και φόρμες στους εργαζόμενους που απασχολεί σε τέτοια επικίνδυνη εργασία με αναθυμιάσεις από τοξικά; Γιατί η διοίκηση της ΔΕΗ, αν και γνωρίζει για το ατύχημα, δεν έχει παρέμβει και αφήνει ανενόχλητη την εργοδοσία να διαδίδει ότι φταίει ο εργάτης;

Σε δήλωσή του στο «Ρ» ο Ηλίας Σταμέλος, μέλος της διοίκησης της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ και στέλεχος του ΠΑΜΕ, τόνισε ότι το ατύχημα αυτό είναι ένα ακόμα στη λίστα των καθημερινών που συμβαίνουν στο χώρο της ενέργειας, είτε με εργαζόμενους της ΔΕΗ είτε με εργαζόμενους των εργολάβων. Είναι αποτέλεσμα της ασυδοσίας των εργολάβων που αλωνίζουν στο χώρο και έχουν επιβάλει καθεστώς εργασίας με παντελή έλλειψη μέτρων προστασίας, με μοναδικό στόχο την αύξηση των κερδών τους από τη στυγνή εκμετάλλευση των εργαζομένων. Πρέπει να σταματήσει τώρα αυτό το έγκλημα. Η κυβέρνηση - υπογραμμίζει ο συνδικαλιστής - να σταματήσει να κάνει πως δεν καταλαβαίνει και να πάρει άμεσα μέτρα. Τώρα απαιτείται η αντίδραση όλων των εργαζομένων και των συνδικάτων του χώρου, η διεκδίκηση μέτρων για την προστασία της ζωής και της υγείας τόσο των εργαζομένων στη ΔΕΗ, όσο και στους εργολάβους.

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Τώρα τους εμπαίζουν οι ... γαλάζιοι

Ολους όσοι είχαν επισημάνει ότι η διακυβέρνηση της χώρας από τη ΝΔ δε θα συνοδευτεί από καμία «αλλαγή πλεύσης» έρχεται τώρα να επιβεβαιώσει η τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Εσωτερικών (σύμφωνα με την οποία δίνεται παράταση στους μετανάστες που θέλουν να ανανεώσουν τις άδειες παραμονής τους μέχρι τις 30/6). Κι αυτό καθώς, όπως επισημαίνεται και σε ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Μεταναστευτικών Συλλόγων, Κοινοτήτων και Ενώσεων Ελλάδας, η τροπολογία δε δίνει καμία ουσιαστική λύση στον εγκλωβισμό των μεταναστών σε διαρκές καθεστώς παρανομίας.

Η συγκεκριμένη τροπολογία αποδεικνύει τρανταχτά ότι, όπως το ΠΑΣΟΚ, έτσι και η ΝΔ εμπαίζει κυνικά τους μετανάστες. Από τη μέρα ανάληψης των καθηκόντων της, η νέα κυβέρνηση δεν έχει καν αναφερθεί στις απαράδεκτες προϋποθέσεις για την ανανέωση της άδειας παραμονής. Προϋποθέσεις που εγκλωβίζουν τους μετανάστες σε καθεστώς παρανομίας, όπως τα 300 ένσημα, τη στιγμή που η συντριπτική πλειοψηφία των μεταναστών δουλεύουν χωρίς ένσημα και χωρίς συμβάσεις. Υπενθυμίζεται μάλιστα ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε δώσει το ...δικαίωμα στους μετανάστες που δε συμπλήρωναν τα απαραίτητα ένσημα να τα αγοράζουν - «δικαίωμα» που η κυβέρνηση της ΝΔ διατηρεί με ...περηφάνια!

«Το περιθώριο του ενός μηνός που θα έχουν στη διάθεσή τους οι μετανάστες μετά τη δημοσίευση του νόμου είναι τόσο μικρό που είναι αδύνατον να ενημερωθούν, πολύ περισσότερο να αγοράσουν τα ένσημα, να βρουν εργοδότη που θα τους δώσει σύμβαση εργασίας και να καταθέσουν τα δικαιολογητικά στα γραφεία εργασίας της νομαρχίας, όταν ξέρουμε όλοι ότι θα υπάρχουν τεράστιες ουρές. Ετσι, οι "ειδικοί της δουλιάς δικηγόροι" θα οργιάσουν», τονίζει η ανακοίνωση.

Η Επιτροπή ζητά να παραταθεί η διορία μέχρι τις 30/11, ώστε να μη γίνουν οι μετανάστες και πάλι θύματα επιτήδειων. Επισημαίνει κατηγορηματικά ότι τα ένσημα αποτελούν υποχρέωση της εργοδοσίας και ότι πρέπει να πάψουν να αποτελούν προϋπόθεση νομιμοποίησης. Ενώ καταλήγει σημειώνοντας πως δεν ευθύνονται οι μετανάστες για το ότι παραμένουν παράνομοι μετά από τόσα χρόνια στην Ελλάδα.

ΓΡΕΒΕΝΑ
Απεργία οικοδόμων

Σε 24ωρη απεργία κατεβαίνουν σήμερα οι οικοδόμοι των Γρεβενών, διαμαρτυρόμενοι για την τεράστια ανεργία που πλήττει τον κλάδο στο νομό. Η απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 10.30 το πρωί έξω από το Εργατικό Κέντρο και θα ακολουθήσει πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Ψηφίσματα συμπαράστασης στον αγώνα των οικοδόμων εξέδωσαν τις προηγούμενες μέρες το Εργατικό Κέντρο Γρεβενών και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

Παρά το γεγονός ότι η δύσκολη για τον κλάδο περίοδος του χειμώνα έχει περάσει, το 70% των οικοδόμων στα Γρεβενά παραμένουν άνεργοι, ενώ όσοι εργάζονται δεν κάνουν πάνω ένα μεροκάματο στις 10 μέρες. Οι πάγιες υποσχέσεις της προηγούμενης, αλλά και της νέας κυβέρνησης για την άμεση έναρξη των έργων υποδομής στο νομό, που θα μπορούσαν να απορροφήσουν μερίδα των οικοδόμων παραμένουν κενό γράμμα και παραπέμπονται αόριστα στο μέλλον. Αποτέλεσμα, πάνω από 400 οικοδόμοι στο νομό να παραμένουν άνεργοι και να συμβάλουν έτσι στην εκτίναξη της ανεργίας στο δυσθεώρητο ποσοστό του 33,5%.

ΠΑΜΕ
Συνεδριάζει η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή

Συνεδριάζει το Σάββατο 22 Μάη η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου. Το συντονιστικό θα κάνει απολογισμό δράσης την περίοδο που πέρασε και θα συζητήσει τους στόχους πάλης για τους επόμενους μήνες. Η συνεδρίαση γίνεται στην αίθουσα της Αγροτικής Τράπεζας (οδός Αμερικής) στις 10 το πρωί.

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Ενίσχυση του ταξικού συνδυασμού

Ενα βήμα μπροστά έκαναν οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Ελευσίνας ενισχύοντας αποφασιστικά τις ταξικές δυνάμεις του αγωνιστικού συνδυασμού της «Συσπείρωσης - Αλληλεγγύη» στις εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης του σωματείου τους. Οι εργαζόμενοι αύξησαν τις ψήφους και τα ποσοστά του αγωνιστικού συνδυασμού τον οποίο ανέδειξαν σε δεύτερη δύναμη από τρίτη που ήταν μέχρι τώρα.

Ειδικότερα, ψήφισαν 836 εργαζόμενοι από 832 που είχαν ψηφίσει την προηγούμενη φορά. Βρέθηκαν 835 έγκυρα ψηφοδέλτια. Από αυτά τα 137 ανήκαν στη «Συσπείρωση - Αλληλεγγύη» δίνοντάς της ποσοστό 16,7% και 2 έδρες στη νέα διοίκηση από 1 που είχε στην απερχόμενη. Στις προηγούμενες εκλογές είχε πάρει 82 ψήφους και ποσοστό 9%. Η ΠΑΣΚΕ πήρε 571 ψήφους, ποσοστό 65% και 9 έδρες. Στις προηγούμενες εκλογές είχε πάρει 650 ψήφους, συγκεντρώνοντας ποσοστό 75% και 10 έδρες. Η ΔΑΚΕ πήρε 127 ψήφους που αντιστοιχούν σε ποσοστό 14% και 2 έδρες - όσες είχε και πριν - από 92 ψήφους και 10% ποσοστό που είχε συγκεντρώσει στις προηγούμενες εκλογές. Η «Συσπείρωση - Αλληλεγγύη» εξέλεξε 1 αντιπρόσωπο για την Ομοσπονδία Μετάλλου (ΠΟΕΜ) και 2 για το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας από 1 που είχε μόνο στο ΕΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ