ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Μάη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΓΕΙΑ - ΠΡΟΝΟΙΑ
Οι τρομακτικές ελλείψεις οδηγούν σε απορύθμιση

Τρεις Επίκαιρες Ερωτήσεις των βουλευτών του ΚΚΕ

Για τις ελλείψεις και τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν η δημόσια Υγεία και Πρόνοια και οι χρήστες των υπηρεσιών αυτών, ελέγχει την κυβέρνηση το ΚΚΕ με τρεις Επίκαιρες Ερωτήσεις που κατατέθηκαν χτες στη Βουλή προς τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Νικ. Κακλαμάνη.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Π. Κοσιώνης ζητά απαντήσεις για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα δημόσια νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας (ΚΥ) από την έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού, και προσωπικού άλλων ειδικοτήτων.

«Οπως είναι γνωστό, οι ανάγκες οξύνονται κάθε φορά λόγω της θερινής περιόδου. Φέτος, όμως, θα οξυνθούν πολύ περισσότερο με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Εξαιτίας της κατάστασης, ακόμα και μονάδες εντατικής θεραπείας δε λειτουργούν από την έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού», τονίζει ο βουλευτής του ΚΚΕ και ερωτά τον υπουργό τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων που απασχολούνται στα δημόσια νοσοκομεία καθώς και για την προκήρυξη προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, πλήρους, αποκλειστικής απασχόλησης για την κάλυψη των τεράστιων αναγκών.

  • Επίκαιρη Ερώτηση για τη διαφαινόμενη νέα αναβολή στην παράδοση της νέας πτέρυγας του νοσοκομείου Τρικάλων και άλλα προβλήματα του νοσοκομείου κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής και ερωτά τον υπουργό Υγείας, τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων του νοσοκομείου.
Ανάπηρα παιδιά εκτός εκπαίδευσης

«Στη χώρα μας ένα πολύ μικρό ποσοστό παιδιών με αναπηρίες ή μαθησιακές δυσκολίες εντάσσεται σε κάποια μονάδα ειδικής αγωγής ή παράλληλη τάξη ή κάποιο κέντρο επαγγελματικής εκπαίδευσης και αποκατάστασης. Το 90% των παιδιών (περίπου 200.000) δεν πηγαίνει σε κανένα ειδικό σχολείο ή κέντρο. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής που ασκείται χρόνια στη χώρα μας από όλες τις κυβερνήσεις, όπου όλα θυσιάζονται στο βωμό του κέρδους. Μια σειρά κέντρα και με προτροπή των ίδιων των κυβερνήσεων συγκροτήθηκαν υπό τη μορφή των αστικών εταιριών (τις λεγόμενες "μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα") ή λειτουργούν με την ευθύνη των ίδιων των γονιών».

Τα παραπάνω, υπογραμμίζει ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Πατσιλινάκος, τονίζοντας ότι αποτέλεσμα της μείωσης των χρηματοδοτήσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό είναι πολλά από αυτά τα κέντρα σήμερα να υπολειτουργούν, αδυνατώντας να πληρώσουν τους εργαζόμενους και να πάρουν νέους μαθητές. Σε οριακή κατάσταση βρίσκονται μια σειρά κέντρα ιδιωτικού δικαίου όπως: Κέντρο «Επικοινωνία», Κέντρο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης ΑμΕΑ στη Λυκόβρυση, Εστία Ειδικής Επαγγελματικής Αγωγής (ΕΣΕΕΠΑ), τα Ψυχολογικά Κέντρα Θεσσαλονίκης και Ξάνθης και πολλά άλλα.

Ο Γ. Πατσιλινάκος ερωτά τον υπουργό αν θα αναλάβει επιτέλους το κράτος την αποκλειστική ευθύνη για τη λειτουργία αυτών των κέντρων με την ένταξή τους σε κρατικές δομές και τη χρηματοδότησή τους από τον τακτικό κρατικό προϋπολογισμό.

Ερώτηση για το Παιδοψυχιατρικό Νοσοκομείο

Ερώτηση για τη λειτουργία και το μέλλον του Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΠΝΑ) κατέθεσαν χτες στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Γ. Πατσιλινάκος, Λ. Κανέλλη και Αντ. Σκυλλάκος προς τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Νικ. Κακλαμάνη.

«H προηγούμενη κυβέρνηση, υλοποιώντας το πρόγραμμα "Ψυχαργώ" μεθόδευσε το πλήρες κλείσιμο του ΠΝΑ, του μόνου μέχρι σήμερα νοσοκομείου στην Ελλάδα για παιδιά με ψυχονοητικές παθήσεις και ιδιαίτερα με αυτισμό, με ειδικευμένο προσωπικό, το οποίο είχε συσσωρεύσει τεράστια πείρα από τη λειτουργία των ομάδων παρακολούθησης των ασθενών και του οποίου τα εξωτερικά ιατρεία, τα τέσσερα Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα και η μονάδα βραχείας νοσηλείας δέχονται χιλιάδες παιδιά τα τελευταία χρόνια», τονίζουν οι βουλευτές και ερωτούν τον αρμόδιο υπουργό για τις προθέσεις της κυβέρνησης σε σχέση με τη λειτουργία του ΠΝΑ και πώς προτίθεται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που αφορά στους ξενώνες δεδομένου ότι σε λίγα χρόνια με βάση το πρόγραμμα θα σταματήσει η χρηματοδότησή τους;

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ
Προκλητική η εργοδοσία της ΕΤΜΑ

Την ίδια αντεργατική και τρομοκρατική πολιτική που ακολουθεί εδώ και δεκαετίες μέσα στο χώρο εργασίας συνεχίζει προκλητικά ανενόχλητη η γνωστή εργοδοσία της ΕΤΜΑ απέναντι στους 180 εργαζόμενους που έχουν απομείνει πλέον στο εργοστάσιο, καταγγέλλει η Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού Δέρματος σε ανακοίνωσή της.

Ειδικότερα, όπως σημειώνει, η εργοδοσία της ΕΤΜΑ έθεσε παράνομα εκτός εργασίας για πάνω από ένα μήνα τους εργαζόμενους χωρίς να τους πληρώσει. Στη συνέχεια και αφού επέστρεψαν για δουλιά τούς έχει επιβάλει να δουλεύουν καθημερινά, όλες τις ημέρες του μήνα, χωρίς ρεπό και τους υποχρεώνει να κάνουν υπερωρίες χωρίς να τις πληρώνει. Την ίδια στιγμή παρεμβαίνει στα συνδικαλιστικά πράγματα υποστηρίζοντας, σε επιστολές της προς το υπουργείο Εργασίας, ότι η Ομοσπονδία είναι αναρμόδια να διεκδικήσει λύσεις στα προβλήματα των εργαζομένων αξιοποιώντας την ύπαρξη των τριών «γνωστών» σωματείων που υπάρχουν στο χώρο.

Καταλήγοντας η Ομοσπονδία, καλεί τους εργαζόμενους να απαντήσουν αγωνιστικά στις αντεργατικές και τρομοκρατικές προκλήσεις της εργοδοσίας και τον υπουργό Εργασίας να πάρει τις ευθύνες του και να παρέμβει σ' αυτή την αντεργατική και παράνομη συμπεριφορά της μεγαλοεργοδοσίας της ΕΤΜΑ.

ΕΠΗΕΑ
Εκλογές σήμερα και αύριο

Αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου γίνονται σήμερα και αύριο στην Ενωση Προσωπικού Ημερησίων Εφημερίδων καθώς και για την εκλογή αντιπροσώπων για το 1ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας. Και σε αυτή την εκλογική διαδικασία συμμετέχει η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ) με τα αιτήματα του ΠΑΜΕ, που καλεί τους εργαζόμενους να κάνουν ένα βήμα μπροστά και να επιβάλουν αγωνιστική στροφή στην Ενωση.

Ασκεί κριτική στις παρατάξεις που σήμερα είναι στη διοίκηση της Ενωσης («Ανανεωτική Συνδικαλιστική Κίνηση» και «Ανεξάρτητη Συνδικαλιστική Κίνηση») γιατί κινούνται στενά συντεχνιακά και στη λογική της συναίνεσης, του «εφικτού» και της υποταγής στις ανάγκες κεφαλαίου. Η ΔΑΣ προβάλλει τα αιτήματα για 1.100 ευρώ κατώτερό μισθό, 880 ευρώ κατώτερη σύνταξη, πλήρη σταθερή εργασία 7ωρο, 5ήμερο 35ωρο, δημόσια κοινωνική ασφάλιση, δημόσια και δωρεάν Υγεία και Παιδεία. Η ΔΑΣ καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους για να αποκτήσει η ΕΠΗΕΑ σύγχρονο, μαζικό, ταξικό, αγωνιστικό βηματισμό.

Στηρίγματα της αντεργατικής πολιτικής

Την απόφαση για σύσταση του Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης στο υπουργείο Οικονομικών υπέγραψε πριν λίγες μέρες το υπουργείο Απασχόλησης, ύστερα από τη σύμφωνη γνώμη των εκπροσώπων του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού στην Ομοσπονδία Εφοριακών (ΠΟΕ ΔΟΥ) - ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΑΣΚΙ (Συνασπισμός) - συμβάλλοντας έτσι στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης και στο ξεπούλημα των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Τον Οκτώβρη του 2003 στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ - ΔΟΥ τα μέλη των ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΑΣΚΙ έβαλαν την υπογραφή για τη σύσταση του Ταμείου - είναι το πρώτο που στήνεται στο Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα. Να σημειωθεί ότι η απόφαση του υπουργείου Απασχόλησης για σύσταση του Ταμείου δεν είναι παρά η υλοποίηση των διατάξεων του αντιασφαλιστικού νόμου Ρέππα, δείχνοντας έτσι ότι η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει και μάλιστα με πιο εντατικούς ρυθμούς την αντεργατική και αντιασφαλιστική πολιτική του ΠΑΣΟΚ.

Κόβουν άδειες λόγω Ολυμπιακών

Λάστιχο κάνουν την εργατική νομοθεσία οι εργοδότες προκειμένου να βγάλουν όσο πιο πολλά κέρδη μπορούν την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων. Χαρακτηριστικά παράδειγμα αποτελούν οι εγκύκλιοι που συνέταξαν οι Διευθύνσεις Ανθρώπινου Δυναμικού στις τράπεζες «Εμπορική» και «Αλφα», που ούτε λίγο ούτε πολύ απαγορεύουν να δοθούν άδειες από τα τέλη Ιούλη μέχρι και το Σεπτέμβρη.

Συγκεκριμένα, η διοίκηση της «Εμπορικής» στο όνομα των Ολυμπιακών Αγώνων σημειώνει στην εγκύκλιο ότι «ο προγραμματισμός των κανονικών αδειών προσωπικού να μην περιλαμβάνει το χρονικό διάστημα από 23.07.2004 έως 10.09.2004». Ενώ η διοίκηση της «Αλφα» επισημαίνει ότι «κρίνεται αναγκαία η παρουσία του Προσωπικού το κρίσιμο διάστημα από 1.8.2004 έως 30.9.2004». Απέναντι σε αυτή την κατάσταση και παρά το ότι είναι ενημερωμένη η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ, δεν έχει κάνει τίποτα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ