ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Μάη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΜΕ
Αλληλεγγύη στους λαούς που αγωνίζονται

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο, στις 9 το βράδυ, έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία

Κάλεσμα να εκφράσουν τη διεθνιστική εργατική αλληλεγγύη τους στους λαούς που βρίσκονται στο στόχαστρο της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας, απευθύνει σε όλους τους Αθηναίους, το ΠΑΜΕ και τους καλεί να συμμετέχουν στη δίωρη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που οργανώνει αύριο, Πέμπτη από τις 9 μέχρι τις 11 το βράδυ μπροστά στην πρεσβεία των ΗΠΑ.

Το ΠΑΜΕ καλεί τον κάθε διαδηλωτή να έχει μαζί του ένα κερί «να το ανάψουμε συμβολικά μπροστά στην πρεσβεία, υπογραμμίζοντας έτσι, ότι η σπίθα της αξιοπρέπειας, η σπίθα της διεθνιστικής αλληλεγγύης μένει αναμμένη».

Η πρωτοβουλία αυτή, όπως τονίζει το ΠΑΜΕ, στόχο έχει να εκφράσει τη Διεθνιστική Εργατική Αλληλεγγύη υπέρ του λαού της Κούβας, υπέρ της ιρακινής αντίστασης και υπέρ του παλαιστινιακού λαού. Ταυτόχρονα, να αναδείξει τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης των ΗΠΑ, που με ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα βιάζει, βασανίζει και εκτελεί αιχμαλώτους Ιρακινούς και Αφγανούς πολίτες. Το αποκρουστικό προσωπείο των ιμπεριαλιστών φαίνεται από τα εγκλήματά τους και σε βάρος παιδιών, γυναικών, κτιρίων και αιχμαλώτων.

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργάτες, τους υπαλλήλους, τους συνταξιούχους με τη μαζική και διεθνιστική παρουσία τους να δώσουν ξεχωριστό «παρών». «Ιδιαίτερη έκκληση - σημειώνεται - απευθύνουμε στην εργατική νεολαία, συνολικά στη νέα γενιά να έρθει στο συλλαλητήριο και με τη ζωντάνια και το νεύρο που τη διακρίνει να στηρίξει το Nησί της Επανάστασης, να βροντοφωνάξει υπέρ της ανυπόταχτης ιρακινής αντίστασης, υπέρ του ηρωικού παλαιστινιακού λαού. Να καταδικάσουμε όλοι μαζί, τους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας

Την πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ για την οργάνωση της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στην πρεσβεία των ΗΠΑ, χαιρετίζει με ανακοίνωσή του ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας. Ο Σύνδεσμος καλεί τα μέλη του, τους φίλους της Κούβας και κάθε άνθρωπο καλής θέλησης να συμμετάσχουν μαζικά, για να εκφράσουν τη Διεθνιστική Αλληλεγγύη στο λαό της Κούβας, της Παλαιστίνης και της Ιρακινής Αντίστασης.

Νέες βάσεις ζητούν οι ΗΠΑ από την Τουρκία

Νέες βάσεις από την Τουρκία, ζητούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς, όπως αναφέρει σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η εφημερίδα «Τζουμχουριέτ», η Ουάσιγκτον πρότεινε στην Αγκυρα την επέκταση της βάσης του Ιντζιρλίκ και την ίδρυση ναυτικών βάσεων στην Τραπεζούντα και τη Σαμψούντα.

Επικαλούμενη αξιόπιστες πηγές, η εφημερίδα αναφέρει ότι η κυβέρνηση Μπους υπέβαλε τα εξής αιτήματα στην Τουρκία:

-- Αύξηση του στρατιωτικού δυναμικού και της επέκτασης της ζώνης ενεργείας της βάσης του Ιντζιρλίκ (στα Αδανα) και την επέκταση της περιμέτρου της στις γύρω κατάλληλες περιοχές.

-- Μεταστάθμευση στην εν λόγω βάση 48 μαχητικών αεροσκαφών και 10 αεροσκαφών ανεφοδιασμού.

-- Επίσης, τη μεταστάθμευση εκεί 1.000 Αμερικανών στρατιωτών, για τη χρήση αυτής της στρατιωτικής δύναμης.

-- Ιδρυση 3 ναυτικών βάσεων στον Εύξεινο Πόντο, εκ των οποίων οι 2 στην Τραπεζούντα και η 1 στη Σαμψούντα.

-- Χρησιμοποίηση της περιοχής Καράπιναρ, της Κόνια [Ικονίου], ως πεδίου στρατιωτικών ασκήσεων.

-- Μετατροπή της Τουρκίας σε «κέντρο στρατιωτικής ισχύος» για τον έλεγχο της Μέσης Ανατολής, του Καυκάσου και της περιοχής της Κασπίας και σχεδιασμός των κοινών βημάτων που θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν στα πλαίσια αυτά.

Στο δημοσίευμα σημειώνονται ακόμη: Εγινε γνωστό ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζοντας αυτές τις σχέσεις με την Τουρκία, δεν έλαβαν υπόψη τους τη διαμόρφωσή τους στη βάση του ΝΑΤΟ, αλλά την πραγματοποίηση όλων των βημάτων εντός των πλαισίων των διμερών αμερικανοτουρκικών σχέσεων. Τονίζεται ότι ειδικά στην περίπτωση ίδρυσης αμερικανικών βάσεων στον Εύξεινο Πόντο, οι ΗΠΑ έχουν πραγματοποιήσει ήδη προεργασία, λαμβανομένων υπόψη των ζητημάτων που ενδέχεται να προκύψουν σχετικά με τη διέλευση από τα Στενά. Οσον αφορά στη βάση Ιντζιρλίκ, οι ΗΠΑ σχεδιάζουν τη μεταστάθμευση εκεί μαχητικών αεροσκαφών τύπου «F-19» και «F-18». Στο μεταξύ έχουν αρχίσει οι προετοιμασίες της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει ο πρόεδρος Μπους στην Αγκυρα, στις 26 Ιούνη. Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να εξασφαλίσουν θετική απάντηση στα αιτήματά τους, πριν την έναρξη της επίσκεψης Μπους.

Μείωση ή αύξηση εξοπλισμών;

Την ίδια στιγμή, η Εκτελεστική Επιτροπή Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας, η οποία ακύρωσε τρεις μεγάλους διαγωνισμούς, αποφάσισε για την αγορά 250 έτοιμων αρμάτων από τις ΗΠΑ ή από τη Γερμανία, στα πλαίσια άμεσων αναγκών. Οσον αφορά την περίπτωση των επιθετικών ελικοπτέρων, το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού θα ολοκληρωθεί μέχρι την Πρωτοχρονιά. Για τα ελικόπτερα, αντί για την περίπτωση της κοινής παραγωγής, αποφασίστηκε η μέθοδος της απευθείας αγοράς. Οι τρεις διαγωνισμοί που είχε ακυρώσει η Εκτελεστική Επιτροπή Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου NTV, ήταν σχετικοί με τα άρματα, τα επιθετικά ελικόπτερα και τα μη επανδρωμένα αεροπορικά μέσα. Προέκυψε ότι οι αποφάσεις που έλαβε η Εκτελεστική Επιτροπή Αμυντικής Βιομηχανίας δεν περιορίζονται μόνο σ' αυτά. Ακυρώθηκε επίσης η απόφαση σχετικά με την αποδοχή ξένης συμμετοχής στο σχέδιο οκτώ υποβρυχίων και ταχύπλοων περιπολικών πλοίων. Οσον αφορά το διαγωνισμό για την αγορά πλοίων ακτοφυλακής, αυτόν ανέλαβαν τα ναυπηγεία «Turk Yonca-Onuk». Στη σύσκεψη που έγινε, καθορίστηκαν και τα χρονοδιαγράμματα όσον αφορά τα σχέδια για τα άρματα, τα ελικόπτερα, καθώς και για τα μη επανδρωμένα αεροπορικά μέσα.

ΤΡΙΚΑΛΑ
Επιχείρηση φίμωσης

Στην αστυνομία, στα Τρίκαλα, κλήθηκε και κατέθεσε χτες ο Αχιλ. Κανταρτζής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και πρώην βουλευτής του Κόμματος, για την ανάρτηση πανό της «Δημοτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας Τρικάλων», με την οποία ήταν υποψήφιος δήμαρχος στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, τον Οκτώβρη του 2002.

Ο Αχιλ. Κανταρτζής μετά την κατάθεσή του έκανε την εξής δήλωση: «Δεν μπορεί και δεν πρέπει να οδηγηθούμε στην ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής με διώξεις για τα πανό ή τις αφίσες, που είναι ένα μέσο για την προβολή και διάδοση ιδεών. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, οι μαζικοί φορείς, τα κόμματα, οι παρατάξεις έχουν το δικαίωμα να προβάλλουν και να διαδίδουν ελεύθερα τις θέσεις τους και οι όποιοι περιορισμοί επιχειρείται να επιβληθούν έρχονται σε αντίθεση με το Σύνταγμα. Οι προσπάθειες για να θέσουν "εκτός νόμου" τα πανό και τις αφίσες έρχονται συμπληρωματικά σε μια σειρά άλλα αυταρχικά μέτρα που έχουν επιβληθεί τα τελευταία χρόνια από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Είναι μέτρα που στοχεύουν να παρεμβάλλουν εμπόδια στους συνδικαλιστικούς, τους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες του λαού μας. Στοχεύουν να επιβάλλουν ένα καθεστώς φίμωσης για τις φωνές που δεν είναι αρεστές στις κυρίαρχες δυνάμεις.

Το ζήτημα αυτό δεν αφορά μόνον όσους βρίσκονται, σήμερα, υπό την απειλή δίωξης. Αφορά βασικά δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες του λαού και ο καθένας οφείλει να πάρει θέση. Ο λαός και γενικότερα το λαϊκό κίνημα, όπως και στο παρελθόν, δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει και να αποδεχτεί τέτοιες αντιδημοκρατικές πρακτικές».

Να σπάσουμε το εμπάργκο

Τετράδια και γραφική ύλη για τα παιδιά του αποκλεισμένου νησιού της Κούβας, συγκεντρώνει το ΠΑΜΕ

Εκκληση για συμβολικό σπάσιμο του εμπάργκο, στην πράξη, που έχουν επιβάλει οι ιμπεριαλιστές σε βάρος του περήφανου και ανυπόταχτου λαού της Κούβας, απευθύνει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ στους εκατοντάδες συναγωνιστές, που δήλωσαν συμμετοχή στο Καραβάνι Αλληλεγγύης στο Νησί της Επανάστασης.

Ετσι, λοιπόν, για το συμβολικό σπάσιμο του εμπάργκο, η Εκτελεστική Γραμματεία καλεί όλους τους συμμετέχοντες να έχουν ο καθένας μαζί του, στις αποσκευές του ένα κουτί στυλό και μια δωδεκάδα σχολικών τετραδίων για να παραδοθούν στους μαθητές της Κούβας.

Ταυτόχρονα, το ΠΑΜΕ κάνει γνωστό ότι σωματεία, ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα και συνδικαλιστές, που θέλουν να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους, μπορούν να στείλουν έγκαιρα στα γραφεία του ΠΑΜΕ συσκευασμένα καινούρια στιλό και καινούρια σχολικά τετράδια. Τα υλικά αυτά θα τα πάρει μαζί της η αποστολή και θα τα παραδώσει στη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Κούβας, για να γίνουν ειρηνικά όπλα στα χέρια των παιδιών, των μαθητών και των σπουδαστών στο Νησί της Επανάστασης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ