Τετάρτη 19 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέες βάσεις ζητούν οι ΗΠΑ από την Τουρκία

Νέες βάσεις από την Τουρκία, ζητούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς, όπως αναφέρει σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η εφημερίδα «Τζουμχουριέτ», η Ουάσιγκτον πρότεινε στην Αγκυρα την επέκταση της βάσης του Ιντζιρλίκ και την ίδρυση ναυτικών βάσεων στην Τραπεζούντα και τη Σαμψούντα.

Επικαλούμενη αξιόπιστες πηγές, η εφημερίδα αναφέρει ότι η κυβέρνηση Μπους υπέβαλε τα εξής αιτήματα στην Τουρκία:

-- Αύξηση του στρατιωτικού δυναμικού και της επέκτασης της ζώνης ενεργείας της βάσης του Ιντζιρλίκ (στα Αδανα) και την επέκταση της περιμέτρου της στις γύρω κατάλληλες περιοχές.

-- Μεταστάθμευση στην εν λόγω βάση 48 μαχητικών αεροσκαφών και 10 αεροσκαφών ανεφοδιασμού.

-- Επίσης, τη μεταστάθμευση εκεί 1.000 Αμερικανών στρατιωτών, για τη χρήση αυτής της στρατιωτικής δύναμης.

-- Ιδρυση 3 ναυτικών βάσεων στον Εύξεινο Πόντο, εκ των οποίων οι 2 στην Τραπεζούντα και η 1 στη Σαμψούντα.

-- Χρησιμοποίηση της περιοχής Καράπιναρ, της Κόνια [Ικονίου], ως πεδίου στρατιωτικών ασκήσεων.

-- Μετατροπή της Τουρκίας σε «κέντρο στρατιωτικής ισχύος» για τον έλεγχο της Μέσης Ανατολής, του Καυκάσου και της περιοχής της Κασπίας και σχεδιασμός των κοινών βημάτων που θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν στα πλαίσια αυτά.

Στο δημοσίευμα σημειώνονται ακόμη: Εγινε γνωστό ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζοντας αυτές τις σχέσεις με την Τουρκία, δεν έλαβαν υπόψη τους τη διαμόρφωσή τους στη βάση του ΝΑΤΟ, αλλά την πραγματοποίηση όλων των βημάτων εντός των πλαισίων των διμερών αμερικανοτουρκικών σχέσεων. Τονίζεται ότι ειδικά στην περίπτωση ίδρυσης αμερικανικών βάσεων στον Εύξεινο Πόντο, οι ΗΠΑ έχουν πραγματοποιήσει ήδη προεργασία, λαμβανομένων υπόψη των ζητημάτων που ενδέχεται να προκύψουν σχετικά με τη διέλευση από τα Στενά. Οσον αφορά στη βάση Ιντζιρλίκ, οι ΗΠΑ σχεδιάζουν τη μεταστάθμευση εκεί μαχητικών αεροσκαφών τύπου «F-19» και «F-18». Στο μεταξύ έχουν αρχίσει οι προετοιμασίες της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει ο πρόεδρος Μπους στην Αγκυρα, στις 26 Ιούνη. Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να εξασφαλίσουν θετική απάντηση στα αιτήματά τους, πριν την έναρξη της επίσκεψης Μπους.

Μείωση ή αύξηση εξοπλισμών;

Την ίδια στιγμή, η Εκτελεστική Επιτροπή Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας, η οποία ακύρωσε τρεις μεγάλους διαγωνισμούς, αποφάσισε για την αγορά 250 έτοιμων αρμάτων από τις ΗΠΑ ή από τη Γερμανία, στα πλαίσια άμεσων αναγκών. Οσον αφορά την περίπτωση των επιθετικών ελικοπτέρων, το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού θα ολοκληρωθεί μέχρι την Πρωτοχρονιά. Για τα ελικόπτερα, αντί για την περίπτωση της κοινής παραγωγής, αποφασίστηκε η μέθοδος της απευθείας αγοράς. Οι τρεις διαγωνισμοί που είχε ακυρώσει η Εκτελεστική Επιτροπή Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου NTV, ήταν σχετικοί με τα άρματα, τα επιθετικά ελικόπτερα και τα μη επανδρωμένα αεροπορικά μέσα. Προέκυψε ότι οι αποφάσεις που έλαβε η Εκτελεστική Επιτροπή Αμυντικής Βιομηχανίας δεν περιορίζονται μόνο σ' αυτά. Ακυρώθηκε επίσης η απόφαση σχετικά με την αποδοχή ξένης συμμετοχής στο σχέδιο οκτώ υποβρυχίων και ταχύπλοων περιπολικών πλοίων. Οσον αφορά το διαγωνισμό για την αγορά πλοίων ακτοφυλακής, αυτόν ανέλαβαν τα ναυπηγεία «Turk Yonca-Onuk». Στη σύσκεψη που έγινε, καθορίστηκαν και τα χρονοδιαγράμματα όσον αφορά τα σχέδια για τα άρματα, τα ελικόπτερα, καθώς και για τα μη επανδρωμένα αεροπορικά μέσα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με τεράστια συγκέντρωση δυνάμεων ρίχνει «λάδι στη φωτιά»(2022-03-22 00:00:00.0)
Ολοκληρώθηκε η «Μέδουσα»(2020-12-08 00:00:00.0)
Στρατιωτικό προγεφύρωμα των ΗΠΑ η χώρα(2018-11-27 00:00:00.0)
Ανεφοδιασμός της ISIL από τα λάφυρα του Ιράκ...(2014-06-14 00:00:00.0)
Η Ελλάδα πρώτη στο ΝΑΤΟ(1996-06-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ